Miért műanyagozzák sokan a gyorséttermi ételeket?
Én személy szerint mindent műanyagnak tartok ami nem természetes. Vegyünk példának egy hamburgert! A buci nem hagyományos sütéssel készült lisztből, mint egy normál kenyér ( nem mint ha a mai formájában ismert fehér liszt nem lenne tele vegyszerekkel). Jó esetben a hús valódi, viszont ott van benne a rengeteg gyógyszer maradéka, amit a tenyésztett állatok kapnak, és több mint valószínű, hogy tartósítószer is van benne. Az ízfokozókat hagyjuk, azt mind tudjuk, hogy az e-szám mentes ketchup azért e-szám mentes, mert az adalékokat nem E betűvel jelölik, hanem más megnevezésük van. Jó esetben azért valamennyire visszavezethető a ketchup is valami agyonpermetezett paradicsomra. A benne lévő saláta az persze valódi növény, csak épp földet nem látott, valószínű, hogy hungarocell ágyban termesztették, gondolom abból sok tápanyagot vett fel, persze ezt a termesztők is tudják, adják is neki a vegyszereket, hogy nőjenek. Napfényt azt persze kapnak ezek is, mondjuk nem télen az üvegházban...
Én személy szerint próbálok úgy vásárolni, hogy megnézem mindennek az összetételét, felvágottakat soha nem veszek, inkább csak kolbászt, szalámit. Ebből is lehetőleg házit. A bolti "házi jellegűvel" az a helyzet, hogy az már húsból készül az tény, bár ebbe darálnak bele olyan részeket, amiket én itthon nem tennék bele mert undorítónak tartom, de ez csak egy dolog. A lényeg, hogy a "házi jellegű füstölt ízesítésű" az nem lett füstölve, csak kapott tartósítószereket és hogy olyan íze legyen mint a füstöltnek egy adag fincsi füst aromát.
Tudom, hogy eltértem nagyon a témától, de így talán páran elgondolkoznak és jobban odafigyelnek majd arra, hogy mit esznek.
Itt van egy érdekes film, erről szól!
"Mitől lesz egy étel műanyag?"
Hát én például télen a paradicsomra szoktam mondani, hogy műanyag, mert kinézetre paradicsom, de a kés lepattan róla. Nyáron meg azért a pirosra érett paradicsom zamatos, leves, jóízű. Télen kevés a napsütés az üvegházban (mert nem 16 órát süt a nap, csak 8-at) mikor megnő, lepermetezik egy kis naftil-aminnal, amitől bepirosodik. Ezt leszedve eladják. De kemény és ízetlen marad. Na ezt szoktam én műanyagnak nevezni...
A gyorséttermi cuccokhoz készült alapanyagok is néha sztenderdizált eljárásokkal készülnek, függetlenül attól, hogy milyen évszak van, és van-e szezonja. Nyilván egy paradicsom, vagy egy uborka teljesen más, ha "normális" körülmények közt nő fel, és a kellő hőt, fényt magkapja. De nyilván megterem télen is üvegházban. Csak nem lesz olyan zamatos, mint nyáron, mikor szezonja van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!