Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mit jelent, hogy "teljes...

Mit jelent, hogy "teljes mértékben hidrogénezett napraforgóolaj"?

Figyelt kérdés
Jó, vagy rossz?

2018. okt. 18. 07:00
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
53%

A pálmaolaj termelése súlyosan károsítja a környezetet. A növekvő kereslet miatt főként Indonézia, Borneó és Szumátra szegény, vidéki régióiban tüntetik el az útból az őserdőket, az állatokat, az őslakosokat, hogy hely legyen az újabb és újabb ültetvényeknek.

A pálmaolaj szinte mindenben megtalálható: édességekben, sós rágcsákban, kozmetikumokban, tisztítószerekben és mosószerekben, de még bioüzemanyagokban is. Az Európai Unióban felhasznált pálmaolaj 62%-a élelmiszerekbe és kozmetikumokba, 29%-a biodízelbe kerül, 9%-át pedig energiatermelésre fordítják.

Minden egyes órában 300 focipályányi esőerdőt irtanak ki miatta, és ezzel állatfajokat sodornak a kihalás felé: az orángután 5-10 éven belül, a szumátrai tigris 3 éven belül kihal, ha így folytatódik.

Az őserdőket gyakran égetéssel irtják – kárba vész az értékes faanyag, miközben óriási mennyiségű üvegházgáz kerül a levegőbe. A tüzek, a légszennyezés közvetetten évi 110 ezer ember haláláért felelős a régióban.

A termelés ugyan sok embert foglalkoztat Délkelet-Ázsiában, de amint az ültetvényesek elpusztítják az esőerdőt, a föld nélkül maradt helyieknek nem marad más választásuk, mint beállni ültetvénymunkásnak. Önellátás helyett a lakosok gyötrelmes túlélése ma már teljesen a pálmaolajipar függvénye. A pálmaolaj számlájára írható emberi jogi sérelmek között a gyerekmunka is jelen van, akik a kemény fizikai terhelés ellenére vagy nagyon kevés fizetést, vagy semmit sem kapnak.

Figyeljük a termékek címkéjét és válasszunk pálmaolajmentes termékeket.

[link]

2018. okt. 18. 21:03
 12/13 anonim ***** válasza:
100%
11: Ez mind szép és jó, csakhogy itt napraforgó olajról van szó, aminek az őserdőkhöz vajmi kevés köze van..
2018. okt. 19. 09:25
 13/13 anonim ***** válasza:

10 és mindenki, aki a margarin ellen kampányol: én elolvastam azt a cikket és láttam, többek között mi a vélemény a transzzsírsavakról.

De van erre a borzalmas mérgező tulajdonságra valami konkrét és egyértmű, megcáfolhatalan bizonyíték?

Értem é , hogy állítják elő, de azt nem, hogy emmiatt miért lenne ennyivel ártalmasabb a sima telített zsírnál.

Van itt olyan valaki, aki erre valami VALÓS bizonyítékot is fel tud hozni?

2018. okt. 19. 11:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!