Mennyit költsek egy nap kajára?
Sziasztok!
20 éves srác vagyok, a szüleim nem főznek rám és gondban vagyok a pénzzel. Zsebpénzt kapok, de nem tudom mennyit kéne költenem kajára. Szeretnék önálló lenni és már most annyit költeni amennyit egy dolgozó ember költ, mert sok hülye döntést hozok pl. 300 forintos kakaó, kis csokik, édesség, étteremben evés stb. naponta mennyit költsek és milyen kajákat vegyek hogy olcsón egészségesen jöjjön ki?
Pl. észrevettem hogy a tojás és a túró olcsó és ezek jól jönnének egy olcsó étrendbe, viszont zsömle, felvágott, virsli, ezekkel szerintem inkább drágábban jön ki egy nap.
A pénz beosztása nem így működik.
Először kifizetjük a rezsit (lakbér, víz, villany,gáz, közös költség, stb.), aztán valamennyit félre rakunk különféle célokra, (nyaralás, új lakás, uszodabérlet, akármilyen váratlan kiadás)
Aztán a maradékot elosztjuk harminccal, és megkapjuk mennyit költhetünk egy nap.
Én is azt mondom, kezdj el megtanulni főzni.
- akármire ráéhezel, beírod a keresőbe, rögtön több ezer féle elkészítési módot olvashatsz. Kiválasztod a szerinted leg egyszerűbbet, egy cetlire kiírod, mit kell hozzá venned, a recept megy a kedvencek közé, amikor már valóban főzni-sütni akarod, könnyen rátalálsz.
- tv-ben főzős műsorokat ha nézel, ott is sokat tanulhatsz
- de pl. a "serpenyős egytálételek" alábbi linkjéből is sokat tudsz tanulni. Ha valamihez nincs pl. húsleves-alapléd, semmi gond, ha van tiszta víz, ...
Ha komolyan veszed, nagyon gyorsan eljutsz odáig, hogy havonta kajára nem költesz többet, kb. 25-30 ezernél.
6-os vagyok! Amit az 5-ös ír, no amikor osztani kell, nem 30 nappal, hanem 4-5 héttel számolok, attól függően, hogy mennyi idő múlva lesz legközelebb pénzosztás.
Másrészt egy heti kaja-keretet könnyebben lehet betartani, mert sok esetben van, hogy amit megveszünk a boltban kaját, az nem csak 1 napra való...
Nekem sok éve elég napi 1000 ft ételre (extra eseteket kivéve, nyaralás, fesztivál, ilyesmi), ahogy sok más embernek is, de persze van, aki a többszörösét költi. Én magam főzök, de elég speciális étrendem van néha.
Az étterem nem hülye döntés, mert ha telik rá vagy élményt nyújt, miért ne? Az édesség se hülye döntés, viszont nem kell, hogy túlárazott legyen, vannak még olcsó házi édességek is.
A tojás nem kifejezetten olcsó, de megéri s a fehérje általában nem olcsó, nem hasonlíthatod össze valami gabonás cuccal. Ha olcsó gabonát akarsz, főzz rizst s edd azt zsemle helyett, de persze a kenyér az más. Nem nehéz azt se magunknak sütni (nagyon kevés munka s hálás dolog), de persze a többség nem teszi ezt, csak megjegyeztem :) A kenyér alapvetően olcsó, hiszen olcsó gabonából van, speciális kenyereknél viszont már sokat lehet spórolni házi sütéssel, ráadásul én olyan kenyeret szeretek, amit kapni se lehet. De nem kötelező gabona sem az élethez. A hüvelyesek ár/érték aránya se rossz, olcsó zöldségek is vannak bőven... De ha nem muszáj, ne pörögj rá az olcsóságra, főleg, amikor olyanokra költesz, amiket írtál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!