Milyen gyakran és mennyi gyümölcsöt, zöldséget esztek?
Zöldséget minden nap, általában paradicsomot,paprikát,uborkát,újhagyma retek stb gyümölcsöt őszinte leszek nyár kivételével soha, akkor is ritkán .
Nem szeretem őket.
Zöldséget reggelire, ebédre, vacsorára minden nap
Hüvelyeseket heti 2-3x
Gabonát naponta változatos hogy milyet épp
Gyümölcsöt minden nap tízóraira és uzsonnára olajos magvakkal keverve vagy felváltva.
Zöldség naponta valamilyen formában pl paradicsom sali retek szendvicsben.
Gyümi hát mikor mihez van kedvem, nem szeretem az őszi téli gyümiket. Epret, barackot töménytelen mennyiségben megtudok enni, de egy almát meg sem tudok kóstolni.
Narancsot banánt szoktam enni.
Amikor van itthon.
Ma pl nem ettem.
Tegnap meg 2 nagy fürt szőlő meg rántottsajt mellé egy nagy tál vegyes ecetes sali is lement.
Gyümit minden nap. Alma pl naponta eszek.
Zöldséget is. Megszoktam, hogy pl a köretek mellé mindig van friss saláta, korlátozottabb esetben savanyúság. A kenyeret pl. répával helyettesítem javarészt (annyi répát zabálok, hogy szerintem egy valahol már névreszoló ültetvény/üvegházat tartanak fenn nekem, hogy fedezzék a szükségletem) :)
Vacsira, reggelire is gyakori a pirított zöldség imádom, nem bírom megunni.
Zöldséget régebben keveset ettem, azt s főzelékekben, szószokban. Inkább a burgonya ment. Ahogy középkorú lettem, az arány megváltozott. Egyre jobban kezdtem kívánni a zöldségeket, gyümölcsöket. Pl. napi szinten átálltam kínai vendéglőre. Ott is a párolt, félnyers zöldségben gazdag ételeket keresem. Pl. ananászos csirke, brokkolis dolgok, stb. Mindig úgy kérem, hogy minél több legyen a zöldség, kevesebb a husi.
Ezek mellett körte, cseresznye, szőlő, dinnye, málnak, eper, ... mikor mi a szezonális. Érdekes, az alma felfúj, azt ritkábban eszem. Néha gyümölcscentrizek leveket és azt iszom. Szerettem a limonádét, de a 900Ft-os citrom maffia ténykedése óta ezt piros belű grapefruitból iszom, esetleg narancsból. Konzervben cékla saláta, csemege uborka, néha egy egy doboz főtt kukorica, ha már semmi természeteset nem lelek. De gyakran nyersen megeszem a kígyó uborkát, esetleg ebből készült kovászos uborkát, sárgarépát, gyökeret, karfiolt, retket, zellergumót, vagy a kissé édeskés karalábét. De jó a lila vagy zöldhagyma is.
Az a fura, ha visszagondolok, hogy eleinte tudatosan csak végig szerettem volna kóstolni mindent nyersen, hogy vajon milyen íze van így? Azután hamar rájöttem, hogy egyes zöldségek nyersen legalább olyan jól estek, mint főve. Ráadásul a szervezetem hónapokon, éveken át emlékszik, hogy mikor mi volt neki jó és amikor valami hiány kezd kialakulni, kifejezetten kívánni kezdek bizonyos zöldségeket, vagy gyümölcsöket. Amikor pedig eszem, olyan érzésen lesz, mintha vérré válna bennem.
Korábban ez inkább adott módon ízesített ételeknél volt így, de persze nem ennyire intenzíven. Azóta viszont ez megváltozott. Érdekes volt felismerni szervezetünket, mint önmagát okosan szabályzó rendszert. Ettől nem lettem se vegán, se zöldség megalomán. Egyszerűen csak picit tudatosabban táplálkozom. Szeretem pl. a különféle főzelékeket is, de reggelire vagy vacsora mellé szívesebben rágcsálok egy kis sárgarépát, szeletelt gyökeret, kaliforniai paprikát, stb... :)
Van, hogy kenyér helyett ilyesmikkel eszem mondjuk a sült husit, vagy akár a kolbászt. Nem foglalkozom tudatosan én paleolit, meg fene tudja mifene neves táplálkozással. Egyszerűen csak ebben jobban rábízom magam az ösztöneimre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!