Mikor a legjobb a csipkebogyót gyűjteni a természetbe?
Azt hallottam, hogy azt írták, hogy "ha megcsípi a dér".
Ez hány fokot jelent? Akár már most is szedhető?
Ha most szedjük, akkor nem lesz túl éretlen?
Vagy ha most nem jó még, akkor mikor érdemes szedni?
A dér olyan mint a harmat, csak fagypont alatt.
Tegnap hajnalban deres fűben kellett gyalogolnom, de az ország nagy részén még nincs fagy hajnalban.
Ha már nem kemény a csipkebogyó, tehát nem törik, hanem kinyomódik a tartalma, akkor már van fogyasztható nyersen. Akkor a legízletesebb, amikor már teljesen puha, és elveszti az élénk piros színét, kicsit sötétebbre változik, kicsit megfonnyad. De attól függ hogyan akarod fogyasztani.
A csipkebogyónak akkor a legmagasabb a C vitamin tartalma, amikor már szép piros,de még kemény.
Ekkor kell gyűjteni, mert még szépen kiszedhető a magja és jól szárítható.
Felénk is vannak hajnali fagyok, így bizony "megcsípi" a csipkebogyót is.
Lehet már szedni is, de, aki vár még vele az sem jár rosszul. A nappali késő őszi napsütés még édesebbé teszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!