Miért gépsonka a gépsonka?
Sziasztok!
Egyszer csak eszembe jutott, hogy vajon miért gépsonka a gépsonka?! Nem is sonka? Vagy az eljárás miatt? Tudok gépsonkát csinálni otthon? Nagyjából ezek a kérdések foglalkoztatnak... Valaki segítsen! KÖSZI
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Régen kb a 60-as években csak egyféle sonkát lehetett kapni, azt is főleg nagyobb csemegeboltokban.
Ezek a sonkák konzervdobozban voltak,(3-5 kilósak ) abból tolták ki, és géppel szeletelték. Akkoriban a szeletelőgépet csak erre lehetett használni, mert nagyon becses darab volt. A sonka is nagyságrendekkel drágább volt, mint bármely más felvágott, talán csak téliszalámi volt drágább.
Ez a sonka főtt,sós, füstöletlen volt, de emlékeim szerint nagyon finom volt.(már amikor hozzájutottunk )
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Tudsz csinálni otthon is,csak kell hozzá egy sonkaprés.
Rengeteg receptet találhatsz.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nem tudom miért pontoztak le, én csak az eredetét próbáltam felvázolni. Mellesleg akkor nem darálták, és préselték, hanem sertés combsonka volt megformázva, és hőkezelve tartósítva.
Nyilván azóta hatalmasat változott a világ, és ezerféle módja van "gépsonka" készítésének, tucatnyi húsféleségből.
78-as, köszi, hogy még valaki emlékezik rá, persze én is csak a gyerekkoromból :), viszont a technológiát később "hivatalból" is meg kellett ismernem:)
És még tudnék írni az igazi gépsonkáról, de azt hiszem felesleges...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!