Miért gépsonka a gépsonka?
Sziasztok!
Egyszer csak eszembe jutott, hogy vajon miért gépsonka a gépsonka?! Nem is sonka? Vagy az eljárás miatt? Tudok gépsonkát csinálni otthon? Nagyjából ezek a kérdések foglalkoztatnak... Valaki segítsen! KÖSZI
Régen kb a 60-as években csak egyféle sonkát lehetett kapni, azt is főleg nagyobb csemegeboltokban.
Ezek a sonkák konzervdobozban voltak,(3-5 kilósak ) abból tolták ki, és géppel szeletelték. Akkoriban a szeletelőgépet csak erre lehetett használni, mert nagyon becses darab volt. A sonka is nagyságrendekkel drágább volt, mint bármely más felvágott, talán csak téliszalámi volt drágább.
Ez a sonka főtt,sós, füstöletlen volt, de emlékeim szerint nagyon finom volt.(már amikor hozzájutottunk )
Tudsz csinálni otthon is,csak kell hozzá egy sonkaprés.
Rengeteg receptet találhatsz.
Nem tudom miért pontoztak le, én csak az eredetét próbáltam felvázolni. Mellesleg akkor nem darálták, és préselték, hanem sertés combsonka volt megformázva, és hőkezelve tartósítva.
Nyilván azóta hatalmasat változott a világ, és ezerféle módja van "gépsonka" készítésének, tucatnyi húsféleségből.
78-as, köszi, hogy még valaki emlékezik rá, persze én is csak a gyerekkoromból :), viszont a technológiát később "hivatalból" is meg kellett ismernem:)
És még tudnék írni az igazi gépsonkáról, de azt hiszem felesleges...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!