De most komolyan, ki szereti a csirkemellet?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Én szoktam sűrűn készíteni és az évek alatt a kezdeti szinte ehetetlentől eljutottam odáig, hogy szerintem elég profi vagyok csirkemell sütésben.
A fent említett csak só fűszerezésűt úgy készítem, hogy egy serpenyőt felteszek a tűzre.Amíg hevül a szeleteket megsózom,majd beledobok egy kis kockányi vajat és pár csepp olajat, hogy a vaj meg ne égjen.Beleteszek 3 szeletet, többet nem, mert lehüti a hús a serpenyőt.Közepes lángon mindkét oldalát kb 2-2 percig sütöm.Nem szurkálom nem nyomkodom esetleg meglocsolom a vajjal.
Ezután felveszem a lángot és mindkét oldalát kicsit megpirítom.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Szia!
Én mindig is utáltam a csirkemellet, amíg rá nem jöttem, hogy mi a hiba, és bizony az volt, hogy túlsütöttem. Vettem egy olyan hőmérőt, ami a hús közepébe szúrva megmutatja a belső hőmérsékletet, és a sütőbe is be lehet tenni a csirkemellel együtt (Conrad-nál vettem évekkel ezelőtt, máshol nemigen láttam - bár nem is kerestem). Pácolás felesleges, viszont fontos, hogy a csirkemellet csomagold be egy alufóliába (és így a körbesütés is felesleges lesz), mellé tehetsz ezt-azt - vaj, répa, hagyma, fokhagyma, fűszerek - majd szúrd a közepébe a hőmérőt. Én a legkisebb lángon sütöttem, jó lassan, de ki lehet próbálni nagy, hirtelen lángon is. A lényeg, hogy a csirkemell minimum belső maghőmérséklete legalább 74 fok kell hogy legyen ahhoz, hogy elpusztuljon a szalmonella is. Én kb 71 foknál szoktam kivenni, és utána még felmegy olyan 4-6 fokot (ha nagyobb lángon sütöd, akkor 6-8 fokot is feljebb mehet), de a tapasztalat az, hogy ha 80 fokig felmegy a hőmérő, akkor sem lesz még száraz.
A serpenyőben való sütés titka, hogy hirtelen, marha nagy lángon kell megsütni, viszont célszerűbb kockákra vágni, mert úgy könnyebben lehet ellenőrizni, hogy megsült e.
És ami nagyon lényeges részlet: miután elzárod a lángot, a hús mindig tovább sül! TEhát a serpenyőt se akkor zárd el, amikor már 100%-os, hanem amikor 95. Ezt nehéz elsőre megállapítani, de a lényeg, hogy olyan állagú lesz a kész csirkemell, mint pl a tengeri herkentyűk, pl a tintahal karika, és olyan is marad, ha jókor zárod el. Ki kell tapasztalni, nekem azóta a kedvencem (és mindezt egyedül kísérleteztem ki, sehol nem olvastam, vagy hallottam). Sok sikert! :)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"Nem értem, hogy abban mi a jó. Száraz és ízetlen. Még akkor is, ha meg van fűszerezve, mert ugyanúgy száraz."
Drága kérdező! Ebben sajnos igazad van. VISZONT: a jó hír az, hogy nem natúr húst kell sütnöd csirkemellből, hanem minden bármi mást..
A csirkemell azért nem jó natúrban, mivel NINCS zsírja, márpedig minden épeszű húsnak a ZSÍRJA adja meg az ÍZÉT!!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!