A parafadugó légmentesen zár?
Ezek szerint beismered, hogy a paraffin légmentesen zár? :-))) De a parafa akkor sem.
"Spallanzani emellett megdöntő erejű kísérleteket végzett az ősnemzés teóriájának megdömtésére. Ennek egyik élharcosa John Needham, angol katolikus pap kimutatta, hogy azelőzőleg felforralt húslevesben – amit parafa dugóval lezárt üvegedényben tartott – bizonyosidő múltán erjedési folyamat indul meg, a folyadék megzavarosodik, benne mikroszkopikusélőlények mutatkoznak. Spallanzani bizonyította, hogy ha az edény nyílásának beforrasztásával a levegőt valóban távol Spallanzani emellett meggyőző erejű kísérleteket végzett az ősnemzés teóriájának tartjuk, úgy az előzőleg felforralt levesben semmiféle életjelenség nem észlelhető." [link]
Jó, majd belemártom a dugót viaszba... :D
Köszi mindent mindenkinek!!
Mit akarsz a parafadugóval lezárni? Mert nem minden esetben elöny, ha légmentesen van lezárva.
Ugyan igaz, hogy a parafa nem zár légmentesen, de ennek sok esetben elönye is van, pl. a boroknál, mert igy nem dohosodik meg, mig ha tényleg légmentesen lenne lezárva, akkor igen.
A paraffin meg egész más dolog, ha bármit paraffinba mártasz, akkor légmentesen le lesz zárva.
Anyám, tényleg ilyen borászok vannak ma???
A parafa nem zár légmentesen.
Ne keverjük a parafinnal, mert akkor tényleg add vissza a diplomádat, vagy bármit, ami a borász tudásodra utalna...
Folyadék-mentesen (cseppmentes) zár, de nem légmentesen. Pont ez a lényege, ezért jó a bornak, mert hagyja lélegezni.
És pont ezért nem tesznek jobb borászok gumidugót a borosüvegbe... Csakis parafát.
Nemigen találtak ennél jobb anyagot, ami cseppmentesen, de NEM légmentesen zár, a bornak ugyanis az a legjobb.
A borászunk által adott link egyik első találatában olvasható:
A légmentes zárás érdekében célszerű a parafadugós palack száraz fejét viaszba mártani vagy pecsétviasszal lezárni.
na fúk , én csak egy mezei háziasszony vagyok, de épp a közelmúltban volt, hogy a régi szocreál termoszom tönkrement /leejtettem/ az mág jó öreg parafadugós volt,ami valóban megakadályozta a kávé kifolyását, de egy óra múlva már csak langymeleg volt.
a mostani csavarmenetes tetejű termoszom, 3-4 óra múlva is
forrón tartja a kávét.
végkövetkeztetésem: a parafa nem zár légmentesen
üdv.-laikus nővér-
Szörpöt akarok eltenni télire, és gondoltam a borosüvegben praktikusabb, mind dunsztosban.
De a legegyszerűbb az lesz, ha belemártom szépen viaszba a dugót majd.
Köszi a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!