Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A vegák/vegánok miért csak...

A vegák/vegánok miért csak állati származékot nem?

Figyelt kérdés

A vegánokat én azért nem értem mert az a hipotézisük hogy érző lényeg csak állatok lehetnek,

miközben bizonyított tudományos tény hogy a növényeknek is vannak a fájdalomra válaszreakcióik,

sőt fájdalom hatására amolyan kommunikációt is lefolytatnak hogy jelezzék más növények számára a veszély közeledtét.

Javasolnám minden vegánnak ezen dolgoknak is utánanézni,

bár ha ezt belátnák akkor csak követ meg földet ehetnének. (bár a homok is rengeteg mikroszkopikus életnek ad helyet) :)

Eldöntötték hogy csak akkor kihasználás, kegyetlenkedés

ha olyan lényről van szó ami az ember számára látható/hallható reakciót ad,

pedig az élet nem ér véget itt.

2017. máj. 3. 14:08
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
68%

"A vegánokat én azért nem értem mert az a hipotézisük hogy érző lényeg csak állatok lehetnek,"

Ez eleve téves megállapítás. A vegánság alapelve, hogy az állatoknak okozott fájdalom az életbenmaradásunkhoz és optimális egészségünkhöz felesleges és elhagyható. A növények fájdalomérzékeléséhez semmi köze a vegán fogalomnak, nem tér ki rá egyáltalán.

"miközben bizonyított tudományos tény hogy a növényeknek is vannak a fájdalomra válaszreakcióik,

sőt fájdalom hatására amolyan kommunikációt is lefolytatnak hogy jelezzék más növények számára a veszély közeledtét."

Amit továbbra sem lehet összehasonlítani a valódi fájdalomérzettel amit csak központi idegrendszerrel lehet érzékelni. A pusztulás/veszély érzékelése és az azelleni védekezés nem egyenlő a fájdalom felfogásával, érzésével.

"Javasolnám minden vegánnak ezen dolgoknak is utánanézni,

bár ha ezt belátnák akkor csak követ meg földet ehetnének."

Mint említettem a vegán filozófiával nem áll ellentétben sem összefüggésben a növények fájdalomérzékelése, csupán az állatokra tér ki, így a tézised helytelen.

"Eldöntötték hogy csak akkor kihasználás, kegyetlenkedés

ha olyan lényről van szó ami az ember számára látható/hallható reakciót ad,

pedig az élet nem ér véget itt."

Vesd össze:

- a mindenevő eldöntötte, hogy csak bizonyos állatok kihasználása, megölése kegyetlenség (kutya, macska pl. Európában), pedig az élet nem ér véget itt.

2017. máj. 3. 21:37
 12/23 A kérdező kommentje:

"amit csak központi idegrendszerrel lehet érzékelni"

Attól hogy nem ismersz valamit nem az jelenti hogy nincs. :)

"Vesd össze: ...kutya ... macska"

Attól hogy a mindenevő nem logika szerint cselekszik nem jelenti azt hogy a vegán logikátlan cselekedete elfogadottabb lesz, ha a szomszéd hülye attól az én hülyeségem is hülyeség nem pedig okosság.

"A vegánság alapelve, hogy az állatoknak okozott fájdalom"

Fene tudja, nem azt mondom hogy sok vegán van a környezetemben, de volt már szerencsém párral beszélgetni, a rokonságban is van három (pontosabban 1 vegán 1 vega meg egy aki otthon vega vendégségben mindenevő),

félreértés ne essen jóban vagyok velük nincs semmi baj a gondolkodásukkal, de akikkel én beszéltem soha nem konkretizálták állatokra hanem csak élőlényekre, ezért is vetődött fel bennem a kérdés amivel nyitottam a témát.

Ezt a "csak állatokra értendő" dolgot most hallottam először olyantól aki vega/vegán vagy ilyesmi. :)

2017. máj. 3. 22:02
 13/23 anonim ***** válasza:
80%

Akkor javaslom, hogy nézz utána kicsit, mielőtt minket vádolsz olyannal, ami teljesen alaptalan. A vegán filozófia és életmód egy olyan dolog, ami az állatoknak okozott fájdalmat akarja minimalizálni. Soha senki nem mondta, hogy azért, mert a növények nem éreznek.

Lehet, hogy egyéni vegánoknak ez a véleménye, de őszintén: az emberek különböznek.

Magának az életmódnak nem ez a lényege és az alapelve sem.

2017. máj. 3. 22:06
 14/23 A kérdező kommentje:

Álj! Vegyél visszább, ez a vegán agresszió vagy csak rossz napod van?

nem, ismétlem NEM vádoltam senkit, volt egy felvetésem és kész, továbbá beszélgetésekre alapoztam melyeket vega vagy vegán emberekkel folytattam, nem most saját kútfőből találtam ki mindezt!

"Soha senki nem mondta, hogy azért, mert a növények nem éreznek."

---Neked esetleg, beszélgetéseim során többen meglepődtek és badarságnak, propagandának gondolták, főleg pár éve mikor még nem volt tudományosan megalapozva!

"Lehet, hogy egyéni vegánoknak ez a véleménye"

--- Igen lehet, de tegyük fel hogy 1Millió "egyéni vegán" véleménye ez akkor már igen is kihatással kell legyen a közösség összgondolkodására már csak statisztikai alapon sem lesz többé elhanyagolható ez a sok egyéni vélemény!

"Magának az életmódnak nem ez a lényege és az alapelve sem."

-- Egy vegán ezt mondja a másik vegán azt mondja, nyilván az én tapasztalataim pont annyira képviselhetik a demokratikus (51%) véleményét mint a te és hozzád hasonlóan gondolkodók véleménye. Részemről a tiéd is csak egy vélemény és azoké is akikkel én beszéltem.

2017. máj. 3. 22:41
 15/23 anonim ***** válasza:
62%

nem vágódtunk el a biológia diplomádtól, mégis mi a lószrt tanítanak ott? Egészítsd ki némi létszemléleti kérdés átgondolásával, mert a materialista tudomány fos, és káros a világra, az érző lényekre és rád is, szét is bomlasztja az egészet.

- olyan bonyolult utánagondolni, hogy is van ez? nem vetted észre, hogy attól hogy leszeded a gyümölcsöt, nem pusztul el a fa? nem rikoltoz kétségbeesetten, mint a lúd, mikor kitekerik a nyakát?

A gabona lefekszik és elrohad, ha nem aratják le - ha learatják, felmagasztosul, hogy táplálékká válik, némely része meg a földbe kerül, elrohad -meghal- és feltámad megsokszorozva magát.

"érző lényeg csak állatok lehetnek"

Nem, a növényi, állati és emberi világ érző lények világa. Az ásványi nem érző, de tudatállapot szintje annak is van, mindennek van.

A tudatállapotok hierarchikusak: a fizikai, növényi, állati emberi tudatállapot hierarchikus rendben van.

Állatot máshogy tartottak és vágtak régen, ma kínozzák őket.

Az ember meg nem eszik embert (néhány kivétellel) ennek is oka van.

2017. máj. 3. 22:44
 16/23 A kérdező kommentje:

# 15

Jó, figyelj, nem célom vitatkozni és nem is fogok,

részemről majd folytatjuk ha lehiggadtál, vagy nem.

Az meg hogy provokálsz a diplomám miatt, nos megszoktam,

sok az irigy aki fele eddig sem jutott el,

ezzel nincs mit kezdeni.

Jó tudom, mindjárt jön az irigy a fene szöveg, szerintem inkább hagyjuk, neked van egy véleményed, nekem is, zárjuk le szerintem mindkettőnk jobban jár, kinek hiányzik a feszkó.

További kellemes és nyugodt estét. :)

2017. máj. 3. 23:26
 17/23 anonim ***** válasza:
84%

Dehogy csak kő és föld marad... Rengeteg növényi rész van, ami leesik a fáról, finom, kalóriadús... Nem hinném, hogy egészséges életet lehet élni ezekkel, de azért a semminél több.

Amúgy a fröcsögők a hangosak, millió normális vega, vegán s húst is evő van, aki nem különösebben szól bele mások táplálkozásába. Én is folyton öntelt bigott vegánokat látok a neten, de tisztában vagyok vele, hogy rengeteg normális van, ha nem is látszik.

Ahogy már írták, mindenki másutt húzza meg a határt. Én pl. minden állatot szeretek s nem akarom a halálukat, kivéve az élősködőket. A legyet kiengedem, a pókot szeretem, a darázst nem bántom, de a kullancsot azonnal ölöm. Nem tehet róla, hogy annak született, de nem fogom megkímélni. A növényeket is eszem mind, akkor is, ha érzéseik vannak, merő növényszeretetből nem fogok megbetegedni és elpusztuloni, bocs, illetve nem bocs, önző vagyok, meg gyilkos, vállalom.

Szerintem sok vegán tudja, hogy a növények is éreznek valahol. De ettől még nem térnek rá egy kiegyensúlyozatlan étrendre.

Nekem az eléggé érthető, hogy minimalizálni akarjuk a károkat. Igenis nem mindegy, hogy kevés vagy sok kárt okozunk magunknak s a Földnek. Nyilván a vegánok is rengeteg állat halálát okozzák a táplálkozásukkal, ez elkerülhetetlen. Mondjuk a zöme ízeltlábú, de állat az is. De az ételt szállító teherautó elcsap madarakat és emlősöket is. Sétakor is eltaposunk vagy lenyelünk apró állatokat. NINCS tökéletesség ebben, de azért nem mindegy, hogy igyekszünk-e tenni az állatkínzás ellen.

2017. máj. 3. 23:38
 18/23 A kérdező kommentje:

# 18

Nem mondom hogy mindenben egyetértek,

részemről nem érdekel ilyen szinten az állatok sorsa, főleg ha azért tenyésztik hogy megegyem,

az viszont nyitja a bicskát a zsebben mikor az élelmiszeremet előállító üzem vagy állattenyésztő-hely előtt nekiállnak tüntetni hogy szemét aki megeszi ezeket az állatokat, ja de persze ők nem szólnak bele ki mit eszik csak mégis...

Aztán meg egy vegánnak mikor megemlítettem hogy az étkezési szokásommal van baja miközben állatot tart terráriumban üvegfalak között meg kutyát egy tenyérnyi lakásban az bezzeg nem állatkínzás szerinte, még ő volt felháborodva hogy hogy merészelem.

Meg itt is, látod, kifejtettem egy szimpla véleményt és egyből én vagyok a rossz mert nézzek utána a dolgoknak jobban meg támadják az iskolázottságom egy szimpla ártatlan személyes vélemény miatt,

nem mondom én hogy nincsenek normális vegánok vagy vegák, csak kicsit nehéz ezt észrevenni ha lépten-nyomon ilyenekbe fut az ember mint fentebb is. :)

2017. máj. 4. 00:49
 19/23 anonim ***** válasza:
72%

a vádikus magyarázat szerint az állat egyéni lélek mint te vagy én, csak az állatok nyilván a lélekfejlődésben alacsonyabb szinten tartanak.

A növények viszont nem lelkek, hanem alsóbbrendű értelemmel rendelkező, tápanyagban gazdag energiamasszák.

Ez a különbség. Megölni egy állatot, akia barátunk, nem túl etikus. ellenben egy növénynek a testét foygasztod el, amiből nem szabadul fel lélek mikor 'megölöd'.

innen nézve számomra eléggé érthető a dolog.

2017. máj. 4. 10:07
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

"az viszont nyitja a bicskát a zsebben mikor az élelmiszeremet előállító üzem vagy állattenyésztő-hely előtt nekiállnak tüntetni hogy szemét aki megeszi ezeket az állatokat, ja de persze ők nem szólnak bele ki mit eszik csak mégis... "

Én úgy gondolom mindenki tüntethet a saját elvei szerint, többek között a szólásszabadság része.

Te is megteheted, hogy a gabonafarmok előtt tüntetsz, hogy egyenek több húst :)

Nem értem, miért nyitja ki a bicskát a zsebedben az, hogy másoknak más elvei vannak, mint neked.

2017. máj. 4. 19:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!