Érdemes minden nap enni húst?
Nem. Az orvosok mai álláspontja szerint a maximálisan javasolt húsmennyiség heti kb. 500g, oszd be magadnak :)
Nyilván nem halsz bele ha többet eszel, abba sem ha egyáltalán nem; viszont az eléggé ismert tény szerintem, hogy a magyar 'standard' miszerint a reggeli/vacsora 50-100g felvágott, az ebéd meg 2-300g sült/főtt hús minden, csak nem egészséges.
Linkelek neked egy normál étkezésre vonatkozó tápanyag-piramist, az segíthet meghatározni, hogy miből mennyit lenne érdemes enni a héten:
A dietetikusok részéről sok a vita, a baromságok és az el nem döntött kérdések, viszont szerintem az összes létező dietetikus azt javasolná, hogy minél kevesebb húst eszel, annál jobb.
Én a teljes húsmentességet legfeljebb etikus okból támogatom, egészségügyi szempontból annyira nem. Néha kell egy kis húsféle, mert sok olyan vitamin van bennük, amiket vegán étrenddel nehéz biztosítani.
Ha meg nem megy a leszokás a húsról, javaslom látogass el egy húsfeldolgozó üzembe, ha attól nem fordul fel a gyomrod, akkor semmitől
"Néha kell egy kis húsféle, mert sok olyan vitamin van bennük, amiket vegán étrenddel nehéz biztosítani. "
Alapvetően egyetértek a kommenteddel, de erre a részre ki kell térnem.
Feltételezem a B12-re célzol.
Azt ugye tudod, hogy a B12 a húsban azért található meg, mert az állatok táplálékát dúsítják vele? Természetes formájában a forrásvízben, tavakban, folyókban ezáltal földben található baktériumok által vette fel az állat, de az ipari takarmányozás bevezetése óta ez a forrás megszűnt, mivel tisztított (értsd: B12 és más baktériumoktól mentes) vízzel öntözünk és itatunk - tehát az állatok sem a természetes környezetükből, hanem étrendkiegészítővel veszik fel a B12-t, amiről aztán sokan azt gondolják természetes úton került a húsba.
Ezt alátmasztandó, az USA 0,5%-a vegán, 15-20%-a pedig B12 hiányos. Remélem érthető mire célzok. A B12 egy általános dietetikai, egészségügyi probléma, és sajnos nem a vegánokra korlátozódik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!