Miért van szüksége a szervezetnek főtt/sült ételekre? Mi történne, ha éveken keresztül nem eszik valaki főtt kaját?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Vannak több évtizede jól ellevő nyersvegánok, szóval nagy problémák maximum egyedszinten lehetnének... Nyilván aki válogatós vagy nyersből alig eszik, annak gondja lenne, vannak érzékenyebb emberek is, ésatöbbi.
Én egyszerűen szeretem a főtt/sült ételeket, egyes zöldségek azzal együtt sokkal finomabbak sütve, hogy remekül ehetők nyersen (nem sok zöldséget eszem, ami nyersen ne lenne jó, most csak a padlizsán jut eszembe, illetve nekem nyersen nem ehető a vöröshagyma sem).
Nem tudom, mire gondolt az egyik hozzászóló a puffadást okozó zöldséggel, engem még sosem puffasztott egyik sem, pedig elég sokat ettem.
Amúgy a nyersvegánok a padlizsánt is képesek megenni nyersen, pácolva, de azt akkor sem lehet :P
S persze némelyik zöldség mérgező nyersen, nyilván ilyet nem eszik egy nyersvegán. De nincs étel, ami kihagyhatatlan lenne, esznek mást és kész.
Nyers húst sokszor ettem már, de nagyon sokat voltam vega is, most is az vagyok, a hús lazán kihagyható. Persze a sima, húst is evő nyersevők nem hagyják is. Nyilván erősen húsfüggő, hogy érdemes-e nyersen enni... Egy tengerparton a frissen fogott lazacba csak azért nem harapnék bele bármikor, mert vega vagyok.
A tápanyagoknak jót tud tenni a hőkezelés (néha pedig rosszat, ez is igaz). Nem véletlenül főz az ember, hasznos az. De sokunk tényleg csak az íz és a főtt étel okozta egyéb élvezetek miatt süt meg valamit, sokat megehetne nyersen is. A gabonákat mondjuk már minimum csíráztatnia kellene, azt nem az embernek találták ki alapvetően...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
#13-mas! Akkor tedd fel kérdésnek tudomány témakörben.
Fogsz rá kapni vagy 50 indokot.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Nincs szüksége, a nyersvegánok pl. nem esznek főtt/sült ételeket.
De a legtöbb étel azért finomabb forrón :)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A 13-as vagyok és biológus - ezért tudom, hogy semmiféle indok nem létezik, hogy miért kellene az embernek fött étel és az összes többi állatnak miért nem.
Az ember ugyanolyan biológiai lény, mint bármelyik állat, és ugyanúgy a természetben fellelhetö nyers ételek fogyasztására alkalmas, mint a többi.
A fött ételnek legfeljebb élvezeti értéke van, biológiai haszna, szükségessége nincs.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Eszembe jut a gyerekkorom, amikor szívesen elrágtam egy nyers sárgarépát, vagy egy karalábét, mert szerettem, és most is szeretem, anyám meg azzal kínzott módszeresen, hogy a szervezetnek szüksége van a főtt ételre, és tömte volna belém az agyonfőzött, rántással sűrített karalábé és sárgarépa főzeléket. Mert az egészséges, és a meleg étel kell a szervezetnek... Úgy hülyeség, ahogy van.
Tény, hogy bizonyos ételeket könnyebben emésztünk meg, ha főttek, sültek, hőkezeltek, de ez sokkal inkább szokás, vagy gusztus kérdése. A tatárbifszteket megeszem, de gulyáslevest nem ennék hideg vízben úszkáló nyers húsdarabokkal, nyers zöldségekkel. Másrészt meg a gazdaságosságot is figyelembe kell venni. Egy maréknyi nyers zöldborsóval nem fogsz jóllakni, de egy tányér zöldborsó főzelékkel igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!