Milyen egyszerű kajákat ajánlanátok frissen összeköltözött pároknak, ami finom, egyszerű, nem kell sok hozzávaló?
Kinek mi az egyszerű, sokaknak még egy rántotta is bonyolult feladat..
De egyszerűbb ételek közé tartozik szinte a legtöbb tésztaféle amilyen valamilyen szósz kell, ide tartozik például a bolognai és társai, de akár egy sima túrós tészta vagy sajtostészta se egy komplikált folyamat. Továbbá vannak remek raguk, amik könnyen elkészíthetőek, például gombás tejszínes csirke, amihez csak egy teflon edény kell amibe összeütöd meg kell hozzá kifőzni rizst, esetleg zöldséges csirke, vagy bármi ilyesmit nem nehéz elkészíteni. Levesből meg a legtöbb szintén nem egy bonyolult dolog, sima zöldség/borsó levesek könnyen elkészíthetőek.
Ajánlanám a főzelékeket, olcsók és egészségesek, pl. virslivel, fasírttal, tojással.
Vagy pl tojáspörkölt, virslipörkölt. Töltött padlizsán/cukkini/tök (daralt hussal toltve).
Én szeretem az egyszerü és magyaros ételeket. pl. paprikás krumpli. Egyszerü az elkészitése is, hagymát kockára vágod, kis olajon vagy zsiron megdinszteled, hosszában vágott krumplit beleteszed, rá kis só, pirospaprika felengeded vizzel és lassu tüzön megfőzöd. Olcso és tehetsz bele pl virslit. Én inkább sok-sok salátával, savanyuságokkal szeretem. Akkor tojásos nokedli, imádom.. lisztet tálba teszed bele egy tojást kis sot és vizet nem sokat, fakanállal kicsit keményebb tésztát keversz ki mint pl. palacsintának, forro vizbe kiszaggatod, leszüröd, kis olajat teszel a serpenyőbe ráütsz pár tojást összekevered és finom.. ehhez is salátákat szoktam késziteni. De sok nagyon olcso és finom étel van, akár pl. zöldbableves, én ugy készitem
összedarabolom a zöldbabot felteszem vizbe főni ami ellepi és 1-2 gerezd fokhagymát aprora rászelek, kis sot, amikor megfőt készitek hozzá rántást, ha sürüre főzöm kevés vizzel akkor főzelék, ha több vizzel és teszek hozzá zöldséget répát kevés rántással akkor leves.
Én azt vettem észre, hogyha elmegyek a zöldségeshez, bevásárolok egy jóó nagy szatyor kaját ami napokra elég, akkor fizetek 2000 forintot. Elmegyek valami közepes áruházba (mindegy melyik), veszek egy közepes szatyor kaját ami szintén pár napra elég és fizettem 6000 forintot... A zöldségek olcsóak. A gyümölcs olcsóbb, mint a cukorka/csokika, ha szezonnak megfelelőt veszel.
A hús drága, szerencsére én nem eszek egyáltalán, de barátomnak szoktunk venni. Szerintem azon is lehet spórolni, ha heti kevesebb nap esztek húst, rengeteg finom húsmentes kaja van. Vagy csak ne tegyetek bele annyit. Rántotthúsba nem lehet kevesebb húst tenni, de pl paprikás krumpliba lehet. Ezt csak akkor, ha egyikőtök se végez komolyabb fizikai munkát, amihez egyszerűen kell a sok fehérje!! De irodába pl nem szükséges annyi, max ha van mellette komolyabb edzés.
A tejtermékek is drágák egyébként, de én abból nem utálom annyira az olcsóbbat, mint amennyire az olcsó húst nem tartom emberi fogyasztásra alkalmasnak. Azért nem feltétlen a legrosszabbat kell venni, de egy-két áruházlánc sajátmárkása is (S betűs) egész jó, évekig azt vettem.
A zöldségesnél L-es tojást annyiért veszek, mint áruházban S/M-eset, és még finomabb is. Ha van a környéken, piacra is érdemes kimenni megnézni, hogy van-e olcsón zöldség/kolbász/tojás pl... Tojás hűtőben tök sokáig elvan és kb mindent lehet belőle csinálni.
A tészta is egy jó dolog, nem drága és laktat. Csak hizlal nagyon. Szóval sok tésztát csak akkor egyetek, ha le is mozogjátok a nap folyamán.
Rakott akármiket se lehet igazán elrontani. Fogsz egy kupac akármit, berakod tepsibe, teszel rá akármis tejfölt, kis sajt a tetejére és mehet a sütőbe 15-30 percre. Akármi az lehet főtt krumpli, főtt tojás, cukkini, virsli, brokkoli, gomba, akár fútt tészta, stb. Akármis tejföl meg bármilyen fűszer ami tetszik vagy hagyma, fokhagyma, zöldhagyma, stb. Ez az egyik legegyszerűbb dolog, mert mindig azt raksz bele, ami van otthon, és elsül egyedül a sütőben, addig tudsz mást csinálni, pl mosogatás. Amit elő kell hozzá főzni (tojás, krumpli/tészta) azért lassítja a folyamatot, de nem annyival.
A házi pizza se egy ördöngösség. Tócsi(lapcsánka, tócsni.. kinek mi) is jó, ha unjátok a főttet. Én lángost is szoktam csinálni (van egy lusta lángos néven futó recept, rákereshetsz így, nagyon egyszerű). Arra is lehet tenni bármit.
Fasírt is egy jó dolog, én ugye főleg szójával szoktam csinálni, esetleg gombafasírt... De darálthússal se bonyolultabb. Csinálsz kb 3x és addigra már tudni fogod, hogy te milyen arányokkal szereted, mert ezt mindenki máshogy csinálja. Szójafasírtnak egy olyan előnye van amúgy, hogy a tojást leszámítva a többi hozzávalója nem igazán romlik, tojást meg mindig tartok a hűtőben, szóval ha nem vásároltam be eleget hétvégére, akkor is tudok valamit főzni, ami mégis egész értelmes kaja.
Zacskós rizs is mindig van itthon. Annyival nem drágább, mint a sima, de én utálok köretet csinálni, általában kimarad.. De egy zacskó rizst egy fazék vízbe még hajladó vagyok bedobni. És még mindig olcsóbb, mintha pl rántott sajtból/húsból eszünk meg többet, mert nincs köret. Szóval nekem így jön ki olcsóbbra, mert a simát úgyse főzném meg...
Nagyon gyors kaja még pl a bundáskenyér, bár nem annyira vacsora, de.. mi esszük néha annak is.Csak kell mellé valami sali vagy legalább felkarikázott uborka.
Vannek ezek a bmv (bele minden vacakot) tészták is, abba is azt teszel, ami van otthon. Egy fazékban főzöl tésztát a másikban meg minden akármit + paradicsom konzerv. Vagy tejföl a paradicsom helyett. És ez rá tésztára + sajt.
Levesek, krémlevesek se vészesek. Én pl imádom a fokhagymakrémlevest, de azzal szoktam csalni, hogy nem pirítok alá hagymát, csak soook fokhagymát és csak picit, mert így nagyon hamar kész van, és bár nem olyan, de azért finom. Csak egy leveskocka, pici víz, sok fokhagyma, só, bors, valami zöld (petrezselyem főleg), picit fő, mehet rá egy főzőtejszín + bele reszelt sajt.
Szóval nem kell bonyolítani, kb bármi lehet egyszerű is. Olyat csinálj, amit szerettek, kísérletezz sokat aztán ami bejön, azt csinálod gyakrabban. Barátom megette az égett krumplit is, amikor épp azt sikerült csinálnom. Legközelebb finom lett. :D
A pörköltek nagy része rémegyszerű (hagymát fonnyasztasz és rádobod a kívánt húst, burgonyát, gombát, akármit, egy egész picit együtt pirítod, majd felöntöd vízzel és ízesíted ahogy akarod, ha csirkéből-gombából-krumpliból (-halból) csinálod, akkor 15-30 percen belül már eheted is, és egyáltalán nem drága. Köretnek tejfölös tészta pl, vagy nokedli. Szintén nem nagy kunszt.
Igazából a legtöbb kaját el lehet készíteni egyszerűen és olcsón, finomra. Gyakorolni kell, ki kell fejleszteni a magad kis technikáit és módszereit, kikísérletezed az alternatív receptjeidet (én pl tegnap előkészületekkel együtt kemény 30 perc alatt készítettem bablevest- lusta, városi bableves, semelyik receptoldal nem vállalná, hogy közzéteszi :D pedig nagyon finom, olyan, mint a rendes, csak kevesebb macera meg gyorsabban kész lett, és az összköltsége nem volt több 2000 ft-nál).
Meg jól mondták, valóban spórolhatsz azon, hogy hol vásárolsz, én is mindig meglepődök, amikor a sarki zöldségesnél veszek annyi cuccot, gyümölcs-zöldséget, hogy alig bírom hazacipelni, és fizettem mindezért 1500 ft-t, miközben veszek pár apróságot egy nagyobb áruházláncban, és ennek többszörösét hagytam ott. Nem értem én sem, nem költekezek feleslegesen, aztán mégis. Szóval csak gyakorolni kell és kitapasztalni a dolgokat :)
A legjobb ételhez kevés hozzávaló kell:
köretek: krumplifélék, tészták, rizs, nokedli...
húsok: pörköltek, főtt húsok, sült húsok...
főzelékek: bab, vegyes bab, lencse...
Egy wokra érdemes beruházni.
Pl fozz meg egy egesz csirket huslevelnek orias fazekba
Mikor majdnem kesz a csirke akkor vedd ki az aprolekot tedd vissza a levesbe
A csirket dobd be a sutobe h picit megpiruljon esetleh fuszerezheted bacon ra stb...
Krumpli pure hozza es savanyusag
Igy egy egesz csirkebol kesz egy ketfogasos ebed ...
Akar ket napra is :-)
Ha marad levesle azt fagyaszd le 0,5-1l adagba - barmikor 10 perc alatt lehet belole egy leves - kvazi alap le
Ha marad zoldseg fuszerezd be turmixold es vajjal keverd ki majd bele zselatin huts le es kesz a zsoldseges pastetom
Reggelire vagy vacsira esetleg egy koretle szeletelve
Ha van pici husi akkor az is mehet bele
Vagy a leves maradekot apritsd fel majd rizzsel fozzd ossze
Kivalo egytal etel lesz
Szal ugy gondolkodj h a maradekot hogyan tudod felhasznqlni masnap
Pl porkolt maradek kettotoknek nem eleg - onts.fel vizzel zoldseggeld be es kesz a gulyes leves
Maradek rizs - parolj hozza zoldseget kererd ossze es formazd ki gombocca vagy pici talkaval es nemi sajtszosszal onts le
Maradek krumplipure - tojassal lisztel keverve ki es kesz a nudli vagy szilva bele es a gomboc, vagy formazod es kisutod olajba kroketnek
Maradek teszta - ha apro akkor a masnapi levesbe mehet betetnek, ha nagyobb akkor egy tuzallo talba tedd bele keverd ossze zoldseggel parolt huzzal es susd ossze
Sok olyan etel van ami egy alapja egy masiknak ... Ereszd el a fantaziad :-)
A fozes tulkepp ez ;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!