20 ezer ftból hogy hozzam ki 2 főre a havi kajálást?
Na ez már roppant kevés. Tartósan katasztrófa, egy hónapig még okés, ennyi idő alatt nehezen hal éhen az ember és némi izomvesztés belefér, ha egyszer muszáj.
Rizs, sárgaborsó, olcsó zöldség (pl. káposzta), olcsó zsír, lenmag, egypár tojás. Durván olcsón meg lehet oldani s a tápanyagbevitel annyira vészes nem is lesz. Én jóllaknék ennyiből, csak szenvednék a sok ch miatt, de ennyiből képtelenség szénhidrátszegény fehérjebevitelt kihozni. Itt van előnyben az, aki jóllakik egy csomó rizzsel, amiben sormintának azért van ez-az. A sárgaborsó pedig még egész fehérjedús is, arra nagyon rárepülnék, ráadásul zsír sem kell hozzá (inkább olcsó növényi ch - s a lennél zsír, mint rossz minőségű, egészségtelen zsír. mert ezen a szinten már nem emlegetem a kókuszzsírt vagy a vajat).
Amikor nem volt elég pénzem ételre, engem a rokonok, ismerősök mentettek meg az éhezéstől, kis segítség is számít...
plussz pirospaprika, azt kihagytam
reggeli/vacsora:
- zabkása kókusszal vagy fahéjjal és almával
- pár alkalommal kenyér és sült hús zöldséggel (1,5-2 kg tarját lesütsz, felszeletelsz vékonyra vagy csíkozod - fagyasztható)
- vagy kenyér és 2 tojásból rántotta
ebéd-vacsora
- sárgaborsóleves
- zöldségleves
- csirke far részéből v tarja csontjából húsleves
- krumplileves
- babgulyás
köret:
- rizs
- párolt zöldség
- zöldséges rizs
- krumpli főzelék
- sárgaborsó-, bab-, lencsefőzelék
- főtt krumpli
saláta:
- vegyes: saláta, répa, hagyma, olaj
- répasaláta
- vagy tejfölös hagymasaláta
Feltét:
- tojás minden formában
- röszti
- csirkecombból pörkölt - azt adagokban fagyasztod
rizzsel vagy nokedlivel tálalod - tejfölösen ill anélkül is lehet
- sertéscombból pörkölt - adagokban fagyasztod - ebből lesz rizses hús, babgulyás vagy feltét főzelékhez (1 adag az kb 15 dkg nyers hús)
- sertéstarjából: sült hús reggeli kajához a maradékból lesz kb 4 adag lecsós szelet - rizzsel lehet tálalni
- hagymás máj , mehet hozzá rizs
- rizsfasírt - zöldségesen is, akár még szendvicsbe is jó
- bónusz: tojásos nokedli
desszert (csak pár alkalommal)
- puding
- rizsfelfújt
Ez már komoly kihívás, de hát ha ennyi van... hosszú távon mindenképp ki kell találni valami bevétel-növelőt vagy kiadás-csökkentőt. De addig is: a 21-essel nagyon egyet tudok érteni.
Ilyenkor olcsó fehérjére van szükség: borsóra, babra, lencsére. Lakat, energiát ad. Szárazon véve a sárgaborsó kb 250 ft/kg, de a többi se megy ötszáz fölé. Ebből lehet főzelék, egy kis paradicsommal egytálétel, rizs mellé ragu vagy fasírt (tojás se feltétlen kell bele, de ha olcsón kapsz, akkor az is jó fehérjeforrás).
A rizs olcsóbb köret, mint a krumpli, a tésztát annyira nem ajánlom, mert elég kevés tápanyag van benne. Olcsó fagyasztott zöldségek, vagy ilyenkor nyáron piacról az akciós, gyümölcsből is csak a legolcsóbb (répa, káposzta, hagyma, most paradicsom, alma, banán, ami épp szezonális - ezeknek az árát figyeld). A lenmag se rossz ötlet, ha találsz (piacon) kimérősbe, olcsón. Én 150 forintért vettem 20 dekát, az egy hónapig napi egy evőkanál, tele van egészséges anyagokkal. Máshol persze nagyon drága, úgy ne vegyél. Ugyanígy egy kis napraforgó mag vagy földimogyoró sem rossz ötlet, nagyon egészségesek az árukhoz képest, és nem kell belőlük sok. Akár nasinak, akár reggelire, müzlibe (vagy zabkásába, a két legolcsóbb reggeli opció, de tejberizs, tejbegríz is játszhat). A kenyér maga olcsó ugyan, de feltétekkel már drága lesz az étkezés. Ilyenkor érdemes olcsó zöldséggel, a legolcsóbb margarinnal, májkrémmel, felvágottal - és azokból se túl sokkal enni. Elvitelre (ha munkában, úton kell enni) akármit lehet csomagolni, amit amúgy is készítettél, akár ebédet, vacsorát. Egyrészt nagyobb adagot jobban megéri főzni, másrészt a megpakolt szendvicsek, vagy a menü vásárlás elég drága.
A farhátat, szárnyat kerüld! Szinte csak csontért fizetsz, nem érti meg az árát! Inkább válasz olcsó színhúst, ha muszáj, de ennyiből nem lesz minden nap húsétel az asztalon. Ha veszel mondjuk két hétre egy kilót (olcsó sertés kb 900 ft) (bár talán egy hónapra is elég kell hogy legyen, majd meglátod), és adagokban lefagyasztod, akkor mondjuk hétvégén tudsz csinálni pörköltet, rizses húst, kis szelet sült húst valamilyen mártással. Egy adag hús étteremben nyersen 12-15 deka, ennél többet te se adj (több nem is egészséges, és többre nem is futja). A máj nem rossz választás (szintén 500/kg), de azt meg nem szabad túlzásba vinni.
A liszt olcsó, süthetsz pizzát, lángost, egyszerű kevert sütiket.
Próbálj meg a háztartáson is fogni: a legtöbb takarításhoz elég a sima ecet (felmosás, dolgok letörlése, ablak pucolás, öblítő), nyilván szappanból, mosóporból is a legolcsóbb kell venni, ügyelni hogy kevés vizet használjatok, a gázon így lehet sportolni, ha egyszerre többet főzök, vagy ha van, vagy tudsz valakitől kölcsön kérni, akkor kuktában főzéssel. Amit nem használsz, azt ki kell húzni a konnektorból...
Emellett ne szégyellj segítséget kérni! Remélem sikerül megoldanotok valahogy.
Szanalmas ez az orszag, hogy egy dolgozo fiatal parnak itt kell tartania... es hogy vallaljon igy gyereket az ember? Mi sem duskalunk a penzben de 20 ezerbol megoldani egy honapra az etkezest mar-mar lehetetlen.
Szerintem hosszutavon a legjobb megoldas az az lenne ha masik munkat keresnetek, de addig semmifelekepp ne mondjatok fel a jelenlegi helyeteken amig nincs meg az uj..szurkolok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!