Ilyen kész vagy félkész ételeket tudnék lefagyasztani, hogy amikor akarom, csak ki kelljen venni és szinte már készen is legyenek?
Gyakorlatilag MINDENT le lehet fagyasztani, a zöldségeseket is (nem tudom, miért ir ilyet az egyik elözö válaszoló), söt a krumplisak is jók, ha felhasználás elött teljesen felforrósítod.
Viszont arra nem árt odafigyelni, hogy a lefagyasztandó ételek ne legyenek túlföttek, mert a fagyasztás-kiolvasztás során még puhulnak.
A legtöbb ételnél, amit "megvisel" a fagyasztás, az azért van, mert vagy rosszul fagyasztják, vagy - ami gyakoribb, rosszul olvasztják ki, illetve melegítik fel.
Amit nem érdemes igazán, azok a frissensültek - a lefagyasztott ránrotthúst nehéz úgy felmelegíteni, hogy finom is legyen. De bepanírozva, nyersen minden gond nélkül lehet, pár szeletet kisütni meg nem sok idö meg munka.
"Ezen kívül amiket kerülnék, azok a habarással, tejtermékkel sűrített ételek, kiolvasztás után már nem olyan lesz a leve, darabos lesz, csomós. Tehát ilyenek a főzelékek, gyümölcsmártás ami nem igazán jó fagyasztás után. Nem lesz sima."
Ez így nem stimmel egészen, a kiolvasztás után átforralják, akkor ugyanolyan, mint fagyasztás elött. Ha csak kiolvad, akkor nem igazán jó, de így igen.
Pörkölteket, szaftos húsételeket, leveseket, általában azokat az ételeket, aminek a többszöri melegítés sem árt, minden gond nélkül lehet fagyasztani. A levesben főtt zöldség, répa állaga ugyan egy kicsit megváltozik, puha lesz, de nem ehetetlen. Gyakran fagyasztok le főtt tésztához való mártásokat is, például megfőzök egy nagy fazék bolognait, és kéttányéros adagokban lefagyasztom. Fagyasztottam már le főzeléket, sőt, töltött karalábét is, de még mielőtt behabartam volna. Kiengedés után felforraltam, behabartam, olyan volt, mint a friss. Fagyasztottam már le oldalast, csülköt, úgy, hogy megdinszteltem, 75-80%-ig készre sütöttem, amikor elővettem, akkor csak rá kellett pirítani.
Vajas/túrós pogi tésztájából is általában háromszoros adagot gyúrok, két adagot a fagyasztóba teszek, ha vendéget várok előző este kiveszem, aztán csak nyújtani kell, szaggatni, és fél óra múlva friss meleg pogival kínálom őket.
A barátnőm kész pizzát, tepertős pogácsát is lefagyaszt, még langyosan teszi zacskóba, úgy a fagyasztóba. Erről saját tapasztalatom nincs, érdemes lenn egyszer kipróbálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!