Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Ilyen kész vagy félkész...

Ildi42 kérdése:

Ilyen kész vagy félkész ételeket tudnék lefagyasztani, hogy amikor akarom, csak ki kelljen venni és szinte már készen is legyenek?

Figyelt kérdés
Nem kimondottan csak időspórolás miatt kérdezem. Kismama vagyok, az első babát várjuk. Arra gondoltam, hogy saját magunknak segítenék be így előre, hogy mikor a kicsivel hazajövünk a kórházból kényyelmesebb legyen a "mi legyen ma vacsira" probléma megoldása. Pörköltet, székely káposztát, töltött káposztát például már többször fagyasztottam, és tudom, hogy ezeket nem viseli meg a fagyasztás. Ti milyen ételeket szoktatok fagyasztani? Amennyire tudom vannak olyan ételek amiket a fagyasztás "megvisel" és nem pont olyanok lesznek miután kiolvadtak, mint elvárná az ember, ezért szeretnék segítséget kérni, hogy mit érdemes elrakni.

2016. júl. 15. 16:55
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Vasárnapi húsleves levéből mindig fagyasztok le, szuper, hogy csak be kell főzni. A múltkor maradt jó adag lencsefőzelékem, kipróbáltam, hátha. Tök jó volt. Anyósom pl. ha fasírtgolyókat készít, akkor sokat csinál és tuti tesz el a fagyiba, hogy csak ki kelljen sütni. Meg ő még el szokta ugyanígy tenni a bepanírozott sajtot is, mert annyira utálja a sajtot panírozni, viszont szereti.
2016. júl. 15. 17:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
75%
A krumplis és a zöldséges ételeket nem érdemes lefagyasztani. Mást szerintem mindent. Húst bepanírozva, fasírtot nyersen, vagy sütve. Tésztát, nokedlit is lefagyaszthatsz. Egyébként egy nagyobb adag pörköltet ha főzöl azt adagonként lefagyasztva, készíthetsz belőle rizses húst, gulyáslevest, húsos tésztát....
2016. júl. 15. 17:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Húsleves levéből én mindenképp betankolnék, mert az kiváló alap egy gyors krémleveshez. Csak előveszed, berakod a fazékba ott is kiolvad, bele teszed a brokkolit, vagy a céklát, vagy a zellert vagy amilyen krémlevest szeretnél, kis só bors, botturmix és már kész is. Érdemes benne répát hagyni, én múltkor úgy csináltam brokkoli krémlevest, hogy a húslében répa is volt, azt is bele turmixoltam, és mennyei lett. Húsból készült pörkölteket bármit lefagyaszthatsz. Azért írom, hogy húsból, mert pl. a gombapaprikás nem igazán jó már kiolvasztva. Ezen kívül amiket kerülnék, azok a habarással, tejtermékkel sűrített ételek, kiolvasztás után már nem olyan lesz a leve, darabos lesz, csomós. Tehát ilyenek a főzelékek, gyümölcsmártás ami nem igazán jó fagyasztás után. Nem lesz sima. Fagyaszthatsz le pl. bolognai szószt is, már csak a tésztát kell hozzá megfőzni.
2016. júl. 15. 17:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
67%

Gyakorlatilag MINDENT le lehet fagyasztani, a zöldségeseket is (nem tudom, miért ir ilyet az egyik elözö válaszoló), söt a krumplisak is jók, ha felhasználás elött teljesen felforrósítod.

Viszont arra nem árt odafigyelni, hogy a lefagyasztandó ételek ne legyenek túlföttek, mert a fagyasztás-kiolvasztás során még puhulnak.


A legtöbb ételnél, amit "megvisel" a fagyasztás, az azért van, mert vagy rosszul fagyasztják, vagy - ami gyakoribb, rosszul olvasztják ki, illetve melegítik fel.

Amit nem érdemes igazán, azok a frissensültek - a lefagyasztott ránrotthúst nehéz úgy felmelegíteni, hogy finom is legyen. De bepanírozva, nyersen minden gond nélkül lehet, pár szeletet kisütni meg nem sok idö meg munka.

2016. júl. 15. 18:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
87%

"Ezen kívül amiket kerülnék, azok a habarással, tejtermékkel sűrített ételek, kiolvasztás után már nem olyan lesz a leve, darabos lesz, csomós. Tehát ilyenek a főzelékek, gyümölcsmártás ami nem igazán jó fagyasztás után. Nem lesz sima."


Ez így nem stimmel egészen, a kiolvasztás után átforralják, akkor ugyanolyan, mint fagyasztás elött. Ha csak kiolvad, akkor nem igazán jó, de így igen.

2016. júl. 15. 18:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
3. voltam. Nem azt írtam, hogy szigorúan tilos, csak azt hogy azok már nem olyan jók. Én is fagyasztottam már le gyümölcsmártást, de utána újra kellett főzni, sőt ha jól emlékszem még újra is habartam kicsit, mert az állaga már sehogy sem lett olyan, szóval nem "pont olyan volt", a kérdező meg pont olyan ételekre kíváncsi, amit nem visel meg a fagyasztás. Így én is azt mondanám, hogy bármit lehet, de próbáltam olyanokat javasolni ami tényleg egy egyszerű kiolvasztással is még emlékeztet az eredetire.
2016. júl. 15. 18:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 aperitif ***** válasza:
100%

Pörkölteket, szaftos húsételeket, leveseket, általában azokat az ételeket, aminek a többszöri melegítés sem árt, minden gond nélkül lehet fagyasztani. A levesben főtt zöldség, répa állaga ugyan egy kicsit megváltozik, puha lesz, de nem ehetetlen. Gyakran fagyasztok le főtt tésztához való mártásokat is, például megfőzök egy nagy fazék bolognait, és kéttányéros adagokban lefagyasztom. Fagyasztottam már le főzeléket, sőt, töltött karalábét is, de még mielőtt behabartam volna. Kiengedés után felforraltam, behabartam, olyan volt, mint a friss. Fagyasztottam már le oldalast, csülköt, úgy, hogy megdinszteltem, 75-80%-ig készre sütöttem, amikor elővettem, akkor csak rá kellett pirítani.

Vajas/túrós pogi tésztájából is általában háromszoros adagot gyúrok, két adagot a fagyasztóba teszek, ha vendéget várok előző este kiveszem, aztán csak nyújtani kell, szaggatni, és fél óra múlva friss meleg pogival kínálom őket.

A barátnőm kész pizzát, tepertős pogácsát is lefagyaszt, még langyosan teszi zacskóba, úgy a fagyasztóba. Erről saját tapasztalatom nincs, érdemes lenn egyszer kipróbálni.

2016. júl. 15. 18:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim válasza:
100%
Nekem tele van a fagyasztóm rizs/elkészített darált hús keverékkel, ehhez csak brokkolit/káposztát kell pl főzni, és tejföllel lekenve megsütni, kész a rakott zöldség. Egy koszos edénnyel, kb 5 perc munkával. Még egy csomó pörkölt is van, ebből hipp-hopp gulyás lesz lencse vagy babkonzervvel felturbózva. Van még elkészített és feltekert túrós palacsinta, amit ugyancsak sütőben csinálok meg cukros tejföllel lekenve. Meg amikor bolognait csinálok, hatalmas adagot főzök és az is megy be dobozokba.
2016. júl. 15. 18:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
Szilveszterkor maradt egy csomó pogi meg kenyér és virsli is. Mind ment a fagyasztóba zacsikba, adagonként. Nem volt semmi bajuk. Ami nekem új volt, hogy a szeletelt toast kenyereket is javaslatra elraktam. Reggelente csak annyi szeletet vettem elő, amit betettem a pirítóba. Semmi más íze nem volt. Sütiket szoktam máskor is, én is tettem már el főzeléket is, halászlevet is, mert abból óriási adag készül. Nokedlit is.
2016. júl. 15. 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
Paradicsomos káposzta, káposztafőzelék, töltött paprika, paradicsomos húsgombóc, tésztaszószok - hirtelen ezek jutottak eszembe :)
2016. júl. 15. 22:21
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!