A mindennapi főzést hogyan lehet élvezetesebbé tenni?
Vaciláltam melyik témához is írjam a kérdést. Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy ki nem állhatok főzni. De fontos a számomra, hogy az ennivaló normális minőségű alapanyagokból álljon, így a vásárolt ennivalót kizárom.
A kislányom miatt most még jobban odafigyelek arra, hogy miből főzök és mit.
De minden nap szenvedés ez a pár óra, mert egyrészt utálok főzni, másrészt sok időt elvesz a szabadidőből és alig ettük meg az ebédet, jön megint a kérdés: mi legyen a vacsora?
Vannak köztünk olyanok, akik nem átlagos módon főznek időnként? Hanem tesznek bele valami hangulatot?
Pl. nekem eléggé megy úgy, ha közben megnézek mindig egy filmet, amit még nem láttam.
Vagy 2 éve amikor még újdonság volt a kertes házunk, gyakran főztem kint az ebédet bográcsban.
Ehhez hasonló jó ötleteket szeretnék olvasni Tőletek, hátha színesebbé lehetne varázsolni ezt a tevékenységet! Köszönöm
Elöször is napi egy fött étel elég - ha bédet fözöl, akkor vacsorát fölsöleges.
Másodszor ne úgy állj hozzá, hoyg muszáj, hanem hogy ez egy kreatív munka, ami sok örömet okoz, ha megfelelöen érdekessé teszed illetve jól szervezed.
Én közel 50 éve fözök minden nap és ez az egyik legkedvesebb hobbim a mai napig is. (Friss, nyers alapanyagokból, semmiféle készterméket nem használok)
Viszont nem sokszor fözöm ugyanazt, és akkor is a legtöbbször valamit változtatok rajta.
Emellett a fözés nem igényel sok idöt - a legtöbb fogás elökészítése max 30 perc, utána "fözödik" magától, csak néha kell ránézni - és ez idö alatt sok minden mást tudsz csinálni.
Szabadidödben keress a neten is érdekes recepteket és próbálj ki néhányat, mert midnig ugyanazt fözni/enni tényleg nem élmény.
A legjobb ha nem olyan ételekkel kísérletezel, amit már ismersz, mert akkor nem tudsz eléggé szabadon bánni vele, legyen bátorságod új dolgakt kipróbálni. Sokszor a leghülyébbnek hallatszó ételek azok, amik utána a családi kedvencek lesznek.
HA lesz kellö tapasztalatod, akkor tudsz rögtönözni is, ami éppen van ptthon, azokból valami újat készíteni, illetve maradékokat átalakítani, felhasználni, vagy az esetleg "a nem úgy sikerült, ahogy kellene" ételeket megmenteni.
Emellett írd össze, hogy milyen ételeket szerettek (akár a gépen is lehet), a legegyszerübb, ha pár hónapig minden nap felírod, hogy mit föztél - utána van egy olyan listád, amiböl könnyebben tudsz válogatni, ha nem jut eszedbe éppen semmi.
Ha nem akarsz minden nap fözni, akkor fözz egy-egy alkalommal kétszer-háromszor annyit, amennyi egyszerre elfogy és a többit adagokban fagyaszd le. Ha pár hétig így csinálod, akkor utána van egy nagy adag "mirelit" ételed, amit csak fel kell melegíteni és nem kell minden nap fözni. Meg ha valaki éppen rákíván valamire, akkor VAN, nem kell elkezdeni bevásárolni hozzá meg akkor fözöcskézni.
De a legtöbben ott "rontják el", hogy rosszul szervezik a fözést és ezért sokkal több idöbe kerül, mint amennyi tényleg szükséges hozzá.
Remélem, tudtam kicsit segíteni, ha valami még érdekel, kérdezz nyugodtan, akár itt, akár privátban, szivesen segítek akár konkrét tanácsokkal is.
"minden nap szenvedés ez a pár óra"
Nálatok ébédre és vacsorára is főtt étel van, és még reggelire is rendszeresen meleg villásreggelit készítesz? Különben bármennyire is időigényes a főzés, de enyhe túlzásnak tartom a "pár óra" időtartamot.
Amikor kevés időm van, akkor úgy szervezem az étrendünket, hogy egy művelettel többféle ételhez előkészítem az adott alapanyagot.
Például ha darált húst veszek fasírthoz, akkor nagyobb mennyiséget véve egy milánói makaróni alapot is elkészítek belőle egy következő étkezéshez. Akkor már csak a makarónit kelljen megfőzni hozzá.
Vagy ha pörköltet készítek, akkor nagyobb adagot csinálok, és frissen galuskával tálalom. Egy-két nap eláll a hűtőben, és amikor a következő alkalommal előveszem, akkor például csak egy senót főzeléket kell csinálnom hozzá. Vagy a pörköltet néha átalakítom gulyás levessé.
Ha végképp nincsen időm, akkor a hús-szeleteket és a krumpli karikákat is ugyan azzal a fűszerkeverékkel dörzsölöm be, külön-külön sütőzacskóba téve berakom a sütőbe. És míg sül, végezhetem a többi házi munkát a takarítástól a kertápolásig.
Vagy néha péntek este szétnézek a hűtőben, ha úgy emlékszem, hogy hét közben hús készételek maradtak meg (natúr szelet, fokhagymás sült, oldalas). És gyakran csak egy pizza-alapot dagasztok gyorsan, megkenem paradicsomkrémmel, és rámetélem a húsokat, megszórom kukoricával és reszelt sajttal, és pizza lesz belőle.
A családunk nagy fagylaltos, gyakran készítek fagylaltot, de még fagyival együtt sem tart a főzés egy-másfél óránál tovább.
Úgy vélem, hogy észszerűbben kellene a heti kajatervet, és a főzéshez tartozó munkafolyamatokat megszervezned, akkor napi egy órából megúszható a napi főzés.
Másrészt főzz annyit, hogy egy-egy adagot beraksz a fagyasztóba, akkor két hét múlva csak elő kell venni.
Pl egy nagy adag pörkölt, egy részét akkor frissen nokedlivel, egyet pár hét múlva elkészíted pl. húsos káposztának, vagy pirítasz mellé tarhonyát, esetleg meghígítva és bezöldségelve lehet belőle fincsi gulyás-leves...
A sülteket is le tudod fagyasztani, ha kiengedett, csak a köret kell mellé...
Kismillió lehetőség van arra, hogy ne kelljen minden nap ott állni a konyhába, és főként, hogy ne kelljen minden nap azon agyalni, hogy mit is főzzünk...
Választhatod azt is, hogy pl. van egy fej karfiolod, akkor beírod a keresőbe, hogy ételek karfiolból... kismillió változat fog kiugrani, de akár más kereső-szókat.
Én pl. egy ideig a nemzetközi konyhát írkáltam: mexicói, spanyol, kínai stb. stb.
Vannak időigényes ételek. Egyszer nálunk egy zöldborsófőzeléknél csak az előkészítés tartott másfél óráig (ki kellett fosztani a borsót)...
S bizonyos ételeknél nem lehet lefagyasztani, mert aznap elfogy az egész tele lábossal (szénhidrátszegény zöldségételek, mi ilyet eszünk, zsírosan s a párom egy csomó rizzsel, de így is kalóriaszegény, nem tart semeddig).
De vannak gyors ételek :) Ha az étrendetekbe belefér, akkor akár mindennap összehozhatod félóra alatt, de ha úgy eszel, mint mi, akkor is tarthatsz napokat, amikor 30 percen belül van étel... Bár ki tudja, ki milyen igényes?
Nálunk egyszerű a dolog, bár a párom s az én étrendem egészen más. Nekem megfelel pár tükörtojás ebédre (sosem unom meg, illetve néha igen, akkor rántottát vagy lágytojást eszem, vagy főttet :D), a páromnak pedig főzök fél kiló sárgaborsót, semmi az egész, vízbe rakom s megfő, akár a rizse. Szinte semmi munkából van ebéd, bár biztos van, aki nem tartaná olyan felemelőnek a sárgaborsófőzelék+rizs+tükörtojás kombót, de a párom egészen boldog vele. Este eszik mondjuk édes rizst, másnap visz sárgaborsót (a munkahelyén reggelizik, itthon ebédel és vacsorázik). Ebédkor még bőven van belőle, de szerintem ez unalmas lenne, ezért sárgaborsófasírtot készítek, de annyit, hogy másnap is azt viszi... A sárgaborsónak hála 3 napról elvan a gond, minimális munkával.
Ma sült káposzta volt, az is gyors, nem muszáj teljesen megsütni. Lehet rápakolni szószokat, főleg paradicsomosakat...
Gondolom, mások sütnek egy kis húst is mellé, egyes fajtákat tekintve az is pár perc.
Bográcsozni mi is szoktunk, de hétvégén vagy délután.
Az anya-gyerek sütiszaggatások is bámulatosan hangulatosak, engem 30 év távlatából is melengetnek.
Én szeretek főzni, ami azért sokat számít, de azért amióta semmi kész dolgot nem veszünk (pl. kenyér, tej) s minden étkezésre főzni kell vagy minimum összekeverni dolgokat a meglevőkből, kicsit elegem lett a sok óra konyhából... Mert főzni egy dolog, de a mosogatás, törlés, darálás, kókusztejkészítés, kenyérsütés (jó, azt én pont nem csinálom már), sütikészítés (nagyon édesszájúak vagyunk), kísérletezéssel kis adagokban... Az rengeteg időt vesz el.
Még jó, hogy csak 2-3-szor eszünk egy nap. S azért néha némely étel nem egy étkezést fed le. De a tojás segít a legtöbbet, hisz az gyorsan megvan, sokoldalú, finom.
Mindennap több mint 1 óra ?? Na azt én sem bírnám...
2 naponta és a férjemmel felváltva főzünk. Ez alapvető, mert míg az egyikőnk főz, addig a másik tud a gyerekekkel foglalkozni. Néha együtt is szoktunk főzni. De a lényeg, hogy így egy héten kb. 2x főzök én maximum :)
Emellett heti 1x családi vacsi van a nagyszülőknél, az a nap kiesik ilyen tekintetben.
2 napra főzünk. Annyi az egész,hogy nagyobb adagot készítünk mindenből.
Általában olyan életeket készítünk hétköznap, amik egészségesek és gyorsan megvannak max. fél óra. Szóval elsősorban zöldséges dolgokat :)
Mostanában volt parmezános karfiol, zöldséggel töltött tortillák, sült avokádó mozzarella-paradicsomsalátával (ez nagyon gyors, kb. 15 perc), karfiol-zellerkrémleves, töltött gombafejek, narancsos vöröslencsekrémleves, répás-gorgonzolás penne (teljes kiőrlésű), cukorborsós-gombás wok rizs szójaszósszal. Ez mind nagyon egészséges és rettenet gyorsan megvan :) De elég változatosan főzünk, mindig más.
Javasolni tudom amúgy, hogy már a bevásárláskor oszd be, hogy a héten melyik nap mit főzöl, és koncentrálj a gyorsabb ételekre. Esetleg írj heti tervet, és tedd ki a hűtőre- na és persze a férjed mindenképp segítsen be és vegye át időnként a főzést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!