Miért nem eszünk halat gyakrabban, miért csak karácsonykor van szezonja? Ilyen drága lenne?
Tudom,mi MAGYAROK,nem vagyunk valami nagy halevő nemzet.Sajnos így van.Pedig nem a hal a legdrágább szerintem,bár fajtától függ.Eltekintve a haltól,én például nagyon szeretem a marhapörköltet,de mivel az a hús vezeti a magasár listát,ezért én egy évben háromszor tudok venni.A vadhúsok,meg a birkahús is elég húzósak.Aztán jön a közepes árkategória a disznóhús,végül amit a legtöbben választanak,az a baromfihús mert olcsóbb.
A lényegre térve,sokan nem tudják,hogy a halak fogyasztásával rengeteg kémiai nyomelemet,omega 3,omega 6 zsírsavakat juttatunk a szervezetünkbe.Nézzük csak meg a távol keleti országok népességeit.Ismeretlen náluk a stroke,agy-érelmeszesedés,szívroham,szívinfartus,és talán az elhízás.Pontosan ezért nincsen semmi bajuk,ezért egészségesek ott a legtöbb ember.Nem úgy mint minálunk.Inkább mondanom se kéne mennyi elhízott ember él itt sajnos.Ennek ellenére sokan tesznek a halételekre,arra hivatkozva,hogy tele van szálkával,drága,íztelen.Erre nem lehet hívatkozni,mert a kiszálkázást,vagy a beírdalást is feltalálták már.A Magyar konyhára,ami nagyon finom(de egészségtelen,ez bizonyított),mindíg is a paprikások,pörköltek,gulyás ételek határozták meg.A halétel viszont nagyon ritka.A tésztás ételekkel se jobb a helyzet,egyes emberek tömik befelé két pofára,aztán csodálkoznak,hogy el vannak hízva mint a disznó.
Én mindezzel nem okoskodni akartam,és nehogy félreértse valaki,még mielőtt nyomdafestéket nem tűrő szavakkal válaszolna,nem vagyok fitnesszguru!.Csak egy olyan átlagos emberke,aki minden hónapban halat eszik,és sokan megkérdik tőllem,miért éppen a halat résesítem előnyben?Hát azért,mert egészséges!Az orvosok sem véletlenül javasolják a testes,kövérkés embereknek halat,de a legtöbben leszarják,és inkább a jó zsíros ételeket zabálják,amit a szervezetük megszokott.Akkor had egyék csak,nekik lesz bajuk,nem nekem . A fagyasztott tengeri hal sem olyan drága,mint sokan azt hiszik.
És hogyha minél több ember enne halat,talán nem is lenne drága.Csoda e,hogy marhahúst kevesen fogyasztanak,és ezért ilyen drága?Csirkét meg rengetegen,azért olyan olcsó.Mindez az egész az én véleményem,nem kell mellre szívni.Halat én is csak minden hónapban kétszer eszek,de akkor rendesen.Ha meg valaki azért nem szereti a halszaga miatt,akkor forgassa bele citromlébe,ami kiválóan elveszi a halszagot.
Szerintem nézz körbe jobban...
Van ahol a vadhús egy árban van a sima sertéssel.
A marhahúsnak is vannak olcsó részei amik kiválóak pörköltre pl puha hátszín vastagabb részei, vagy a csontos hátszín is elmegy csak le kell szedegetni a csontról, vagy megkérni a hentest hogy vágja le róla.
Vagy ott a lábszár, de még ennél is olcsóbb a marhapofa, csak az ritka néhány hentesnél.
Ha két kilót veszel nem halsz bele abba a kb 600 forintba amennyivel többet fizettél mintha sertést vennél.
Engem az ilyen halfilék, meg egyéb dolgok jól sem lakatnak,a legtöbbtől hasmenésem van. És kb ugy néz ki a pangasius is nálam, hogy a 70 dekás filéből kb 30 deka marad mire megsütöm, a többi elpárolog.. Lényegében nem is kapni normális halat az áruházakban, csak ha az ember eljár horgászni, és mivel elég sokan járnak én nem merném állítani, hogy kevés halat esznek idehaza az emberek.
Inkább azt állítanám, hogy a bóvli import hulladékokat nem eszik meg!
Melelsleg ne haragudj de nem azon múlik a hús ára, hogy mennyien fogyasztják..
Az ipari csirke amit a boltban kapsz tojástól vágásig 6 hét alatt kész! A zúzájuk azért olyan kicsi, mert életük első 3-4 hetében tápoldaton nőnek, meg kapnak egy nagyon kevés kukoricadarát, az utolsó 2 hétben kapnak csak normális tápot, amikor az a cél már, hogy kiürüljenek a "tápoldat" anyagai, illetve a "határérték" alá csökkenjenek, hogy átmenjen az állatorvosi vizsgálaton a minta.
Egy normális falusi csirkének amelyik rendes takarmányon nő fel akkor a zuzája kb mint egy kisebb tojás.
A Marháról meg annyit, hogy az ipari marha amit a boltban veszel 17-18 hónapos koráig kb borjú vagy növendék, de 20-22 hónapos korára már komplett kész marha.
Szóval kicsit tovább kell tartani, etetni, oltani, mint a 6 hetes ipari csirkét.
Ellenben egy háztáji marhát hagynak legalább 3-4 éves koráig nőni. Aztán vágják le, vagy elletik..
Aki egészségesen akar táplálkozni szerintem, jobb ha bolti halevés helyett inkább beszedi a tablettát meg a multi vitamint.
Az import halakkal az a gond, hogy szennyezett mind, a konzervek is.. Tele higannyal, egyéb szenyvízből felvett dolgokkal lásd, pangasius botrány.
A tengeri halak szerintem még a sötétben is világatanak, az a rengeteg atomisérlet víz alatti robbantás, a fukushima katasztrófa stb.. Nem tűnik el a hatása 1-2 év alatt..
Az itthoni tóbol fogott halakkal meg az a gond, hogy a rengeteg horgász teledobálja a tavakat mindenféle aromával, mellesleg sok esetben férgesek a halak.
A fagyasztott halnál nem gond a férgesség, mert a sokkoló hűtés miatt elpusztul még a pete is, a pácolt halak már érdekesebb téma amikor van amiben még a belét is bennehagyják..
Pont az Íz miatt lett aztán kitalálva, az ipari csirkére a "festés" amikor az utolsó két hétben a tápjukba kurkumát kevernek, és a vágás után is kurkumás vízben "pácolják" a csirkét.
Ettől lesz egy kicsit jobb íze a húsnak. Kezdetben ez tiltva volt ugye, de aztán győzött a pénz.
Hiszen a kurkuma csak egy ártalmatlan növény és ez igaz is...
Csak amikor te bemész a boltba és tábla csokit akarsz venni, akkor nem táblacsokit kapsz hanem egy fóliába csomagolt barnaszínű kemény valamit aminek csokoládé íze van, és a benne felhasznált anyagok (tökmindegy mik azok) az egészségügyi határértéket nem lépik túl.
Kb ilyen a bolti csirke is..
Szerintem eleg ha ranezel a terkepre, maris fogod tudni a valaszt.
En szemely szerint nem szeretem a halat, utalom meg a szagat is, de a felesegem meg a lanyom szinte minden heten esznek. Egy lazacfilet pikk-pakk meg lehet sutni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!