Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Honnan ered az a hagyomány,...

Honnan ered az a hagyomány, hogy karácsonykor halat kell enni?

Figyelt kérdés

A családban sajna csak én szeretem a halat, így kb. sosincs az otthon. Karácsonykor töltött káposztát csináltunk mindig is, és én azt hittem, hogy az az ilyenkor megszokott hagyományos kaja.

A hal az általában nagyon megosztja az embereket.

Van aki szereti, van aki meg nem tudná enni, még illemből sem pl. egy vendégségben.

2015. dec. 20. 16:59
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
69%

Karácsonykor, pontosabban szenteste volt szokás a hal, mégpedig azért, az az böjt volt. Böjtben meg nem szabad húst enni, ezért ettek helyette halat. De többfelé nem hal, hanem (húsmentes) bableves volt a hagyományos étel, és ezután jött a mákosguba.

Ma sajnos már a legtöbben nem tudják, hogy melyik napon mi a hagyományos étel, ezért összekeverik, hogy mikor mi a szokás.

Szerintem ugyanis vagy megpróbálja valaki a szokásokat fenntartani - és akkor azoknak megfelelö etelt illik feladni, vagy nem foglalkozik ezzel - de akkor meg fölösleges a hagyományokkal erölködni.

2015. dec. 20. 17:24
 2/11 anonim ***** válasza:
67%

Jézus az apostolokat az emberek halászainak nevezte.

János evangéliumában pedig hallal lakatta jól a sok ezer embert:

"Jn 6.9

"Van itt egy fiú, akinek van öt árpakenyere és két hala, de mi az ennyinek?"

Jn 6.10

Jézus meghagyta: "Telepítsétek le az embereket!" Azon a részen sok fű volt. Letelepedtek hát, s csak a férfiak voltak szám szerint ötezren.

Jn 6.11

Jézus ekkor kezébe vette a kenyeret, hálát adott és kiosztotta a letelepedett embereknek, s ugyanígy a halból is adott, amennyit csak akartak."

Profán verzió szerint azért kell halat enni, hogy a következő évben annyi pénzed legyen, mint halon a pikkely.

2015. dec. 20. 17:32
 3/11 anonim ***** válasza:
16%

nem tudom hamarosan mint egy átmeneti fázisként lehet hogy sok halat fognak enni azok akik eddig húsevők voltak.

A Föld egy hatalmas rezgés-szintemelkedés előtt áll, a vegetarianizmus hatalmas teret fog nyerni.

2015. dec. 20. 17:39
 4/11 anonim ***** válasza:
52%

Elsőnek van igaza, korábban ez a nap böjti nap volt, amikor nem lehetett húst enni. A hal viszont nem számított annak. VI. Pál pápa szüntette meg, de sok helyen mai napig tartják.

[link]

2015. dec. 20. 17:54
 5/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2015. dec. 20. 19:16
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Tudom, vétek a szabályok ellen, de kik azok az elvetemültek, akik baromira lepontoztak minden választ? Egy kivétel van, az valóban nem jó.

[link]

2015. dec. 20. 22:45
 7/11 A kérdező kommentje:
Ti hol látjátok a pontozást? Nekem ilyen sosem jelenik meg, és azt sem tudom, hogy hogyan lehet valakinek pontot adni, vagy pontot elvenni tőle.
2015. dec. 21. 09:00
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

A válasz alatt jobbra. A 3. válaszoló értelmetlen dolgot ír. Nála ezt láthatod: A válasz 6%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 39%-ban hasznos válaszokat ad.

Értékelni a zöld, kék, piros praclival lehet. Zöld: hasznos, kék: félig-meddig hasznos, piros: nem hasznos.

2015. dec. 21. 09:13
 9/11 anonim ***** válasza:
72%
Vannak, akik abban lelik örömüket, hogy másokat lepontoznak. Nem foglalkozom vele, valószínűleg igen szegényes a lelki világuk, had örüljenek.
2015. dec. 21. 10:08
 10/11 anonim ***** válasza:
66%

#9.

Igazad van.

Egészen röhejes ami pontozás terén megy... :-(

2015. dec. 21. 10:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!