Most akkor jó vagy rossz a fruktóz?
A hagyományos cukrot szeretném lecserélni. Vettem fruktózt (bolti zacskós) és utána olvastam csak interneten, hogy azt írják, hogy ez rossz. Miért lenne rossz a gyümölcscukor? Tökre nem értem.
Nem vagyok cukorbeteg és nem is a fogyás a cél, egyszerűen csak az egészségem szempontjából kérdezem.
Lassabban szívódik fel, viszont nem tudja közvetlenül tölteni a glikogénraktárakat, a májban kell átlakulnia, s ha sokat eszünk belőle, elraktározódik zsírba, mint mondjuk minden, de a glükóz legalább lemerült glikogénraktáraknál oda tud menni.
Nem tartom jónak egyiket sem. Ha már fruktóz, együk gyümölcs formájában (persze ekkor glükózt is jócskán eszünk, a gyümölcsök már csak ilyenek).
S ha cukrozni akarunk, akkor használjunk legalább cukoralkoholt, de azt se sokat. Ami engem illet, nem akarok napi szinten hozzáadott cukrot enni, 5 grammot sem, a testnek semmi szüksége rá s lelkileg sem tartom egészségesnek a folytonos édességevést (még ha én elég alaposan teszem is, bár a mai browniemba nem kellett volna még az a 4 gramm eritrit sem. máskor nem teszek bele, a párom szerint is felesleges, ő gyümölccsel eszi. igaz, nem lisztes brownie).
Kicsi mennyiségnél majdnem mindegy, melyik tömény fogrontó cukrot használjuk. Illetve a méz azért finomabb és valamivel értékesebb, mint a többi :) Nekem az a kedvencem, messze a legízletesebb édesítő, bár a fagyasztott banán szorosan követi nálam, utána pedig jön a xilit (a kókuszcukor poénos ízű, de annyira nem használom, hogy nincs a listámon).
A legegészségesebb, ha egyáltalán nem használunk cukrot (leszámítva, ha valakinek kell és emiatt frusztrált lesz, mert az egészségtelenebb), de azért néha egy kevés nem sok vizet zavar, amiatt nem aggódnék.
Hát már előttem elmondták a lényeget, de kénytelen vagyok csatlakozni a fújongókhoz, mert a fruktóz valóban nem jobb a glükóznál (tehát a sima cukornál) lényegesen. Ugyanúgy inzulinrezisztenciát okozhat hosszabb távon.
Persze itt is a mértékletesség a legfontosabb kulcsszó.
A vércukrot pedig megemeli. A friss gyümölcsökben azért nem, mert ott a gyümölcs rosttartalma lassítja a vércukor-emelkedést. De ha magában eszed, ugyanúgy tiszta szénhidrát mint a cukor, magas glikémiás indexszel.
#6-os nagyjából leírt mindent, csak még ami eszembe jutott: a fruktóz a legédesebb cukorfajta, tehát kb. 20%-kal kevesebb kell belőle, mint mondjuk a répa(nád-)cukorból (szacharóz). Ami nem egyenlő a szőlőcukorral, ami közvetlenül tud hasznosulni, de ez emeli meg a vércukor (glükóz) szintet is. Nem véletlenül használják sportolók "gyors" energiaforrásként.
Szóval, ha egészséges vagy, nyugodtan használd el, amit vettél. Ha többet akarsz róla tudni, ezt ajánlom: [link]
meg ezt: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!