A fruktóz mennyivel ártalmatlanabb a répacukornál?
Egyik sem ártalmas.
A fruktóz könnyebben hasznosítható a szervezet számára.
a fruktóz elsősorban a máj glikogénraktárát tudja feltölteni, a többi megy zsírba
a répacukor (szacharóz) egy-egy glükóz és a fruktóz gyűrű összekapcsolódva
a tiszta szacharóz a leggagyibb édesítő ami csak létezik, ötvözi a glükóz és a fruktóz káros hatásait előnye nem nagyon van
ha édesíteni akarsz akkor a xlilotolt tudom ajánlani
Lassabban emeli meg a vércukrot, viszont a glikogénraktárakat sem tudja átalakítás nélkül tölteni.
Ellentétben a glükózzal. A szacharózról nem tudok valami sokat.
Egyik se jó nagy mennyiségben, merő cukorként pedig elég nagy ívben kerülöm mindkettőt (mert más formában nyilván eszem, pl. a gyümölcsökben van fruktóz, glükóz s mintha szacharóz is lenne). Simán meg tudom oldani, a testnek pedig semmi szüksége hozzáadott cukrokra. A kis cukorfogyasztásnak is megvannak az előnyei, az alacsony szénhidrátbevitelnek is, ez nekem passzol, így egyértelmű a dolog. Mások hozzák meg a saját döntéseiket.
Nem ártalmatlanabb, sőt könnyebben vezet zsírmájhoz és elhízáshoz.
A répacukor is tartalmazza egyébként. Répacukor = szacharóz = 1 glükóz (szőlőcukor) + 1 fruktóz (gyümölcscukor)
Valójában az embernek igen kevés egyszerű szénhidrát bevitelére van szüksége, és arra is csak természetes formájában (pl. gyümölcsökben, zöldségekben).
De pl. a préselt gyümölcslevekben és a hőkezelt gyümölcsökben (kompót, befőtt, stb.) már nagyon könnyen felszívódó formában van jelen, hiába nem tartalmaz esetleg hozzáadott cukrot, majdnem teljesen olyan a hatása.
Ha cukorbeteg vagy akkor pont hogy jobb vagy javasoltabb a fruktóz fogyasztása mivel lassabban emeli a vércukorszintet, (alacsonyabb a glikémiás indexe mint a szőlőcukornak) mivel más enzimatikus útvonalon használja fel a szervezet.
Fogyás-diéta szempontjából viszont ugyanott vagy mint a glükóz vagy más mono- vagy diszacharid fogyasztása esetén.
Ártalmasnak egyik cukor se ártalmas (imádom ezt a tévhitet) a fogyasztott mennyiségre kell odafigyelni és a mozgás egyensúlyára. Ha szénhidrát anyagcsere betegséged van az teljesen más tészta ott se a cukor a hibás h nem eheted.
Javaslom tanulmányozzátok át a biológiai oxidáció biokémiáját, onnan megértitek, ne divat és bulvármagazinokból tájékozódjatok.
hiro92,
az egyértelmű, hogy a szervezetnek szüksége van szénhidrátra - és bármilyen szénhidrátot eszik meg az ember, a végén egyszerű cukor formájában fog hasznosulni.
Viszont azt is egyértelműen kijelenthetjük, hogy az ételekhez pluszban adott cukor, akár glükóz, akár fruktóz, akár szacharóz, akár más az, káros az egészségünkre, egyrészt a szükségesnél nagyobb mennyiség, másrészt a túl gyorsan emelkedő vércukorszint miatt.
Valóban, a mérték a lényeg. Csakhogy nagyon kevés olyan embert találsz, aki ténylegesen csak a szükséges mennyiséget fogyasztja szénhidrátból - azaz semmi hozzáadott cukor, jellemzően lassan felszívódó összetett szénhidrátok, egyszerű cukrok kizárólag friss gyümölcsből annak idényében, és eredeti formában (azaz nem pürésítve, préselve, főzve) plusz évi max. 2 kiló méz.
"Újabb vizsgálatok sorozatosan igazolják a fruktóz fogyasztás kedvezőtlen hatásait: emeli a triglicerid szintet, fokozhatja az elhízást, növelheti a húgysav szintet és vesekövességet okozhat, mindezen hatások összegzéseként gyorsíthatja az érelmeszesedés kifejlődését, melyet önmagában a cukorbetegség fennállása is felgyorsíthat. James Rosenzweig a Bostoni Egyetem kutatója foglalta össze legutóbb a fruktóz mindezen káros hatásait, melynek nyomán az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) nem javasolja a fruktóz bármely diétában történő alkalmazását, ugyanakkor hangsúlyozza a gyümölcscukrot tartalmazó gy ü m ö l cs ö k rendszeres fogyasztását a diabétesz diéta keretében."
Nem divatlap,nem bulvárlap! Idézet a fenti linkből a Bostoni Egyetem kutatója és az Amerikai Diabetes Társaság (ADA)
"A népesség elhízottsági mutatóit, illetve a cukor és kalória bevitelt is figyelembe véve és ettől függetlenül, a cukorbetegség előfordulási gyakorisága 20%-kal volt magasabb azokban az országokban, ahol elérhetőbb a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup. Sajnos Magyarország az USA után a 2. helyen áll fruktózfogyasztásban, ennek eredménye a kb 1 millió (800 000 regisztrált,kezelt) cukorbeteg.
hiro92 nevű felhasználó!
"Ha cukorbeteg vagy akkor pont hogy jobb vagy javasoltabb a fruktóz fogyasztása" Remélem hogy nem adsz tanácsokat cukorbetegeknek! A tiltólista második helyén áll a fruktóz a glükóz után,kizárólag hypoglikémia esetén fogyasztható,amikor a kórosan alacsony vércukorérték emelésére van szükség
Az emberek azért foglalkoznak ilyen haszontalan dolgokkal, mert túlságosan jól élünk és megtehetjük, válogatunk a kaják között.
A lényeg (szerinem) mint mindenben itt is a mértékletességen van.
Plusz az aktív életen.
Aki tohonya disznó, annak tökmindegy, hogy milyen diétát tart, akkor is elhájasodik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!