Nincs ötletem, mit egyek. Nektek van? (részletek lent)
Az ebédet még csak-csak megoldjuk, étteremből hozatunk menüt, de napközben nincs ötletem, mit egyek. A boltok tele vannak felvágottakkal meg édességekkel, egyik sz@rabb, mint a másik, másik oldalon meg ott vannak a konzervek és műkaják/készételek. Egyszerűen nem tudom kitalálni, mit lehet olyat enni, ami hamar elkészíthető, nem drága és nem a kolbász-kenőmájas-halkonzerv/halrúd, fagyasztott pizza, meg ilyenek. A sajtokat meg a tejtermékeket szeretem, de abból meg túl sokat nem ehetek, mert határérték körüli a tejérzékenységem. Ötleteket várok, hogy más mit eszik nap-mint nap, hátha tud valami jót.
Ezen kívül arra is kíváncsi lennék, hogyha több zöldséget, főzeléket, ilyesmit ennék hosszabb távon, hozzászokna-e a szervezetem, mert jelenleg nagyon puffasztanak ezek a dolgok. A salátával meg úgy vagyok, hogy szívesen megeszem, de hiába rakok rá öntetet, teszek bele sajtot vagy konzervhalat, csak éhesebb leszek tőle. Ha eszek valami kolbászt kenyérrel, akkor meg sokszor 5-6 órán keresztül nem is vagyok éhes, viszont unom már és nem is egészséges. Jó lenne kevesebb húst enni, de nem igazán tudok alternatívákat.
Vidéki városban élek, Tesco, Lidl, Spar, Penny van, anyagilag nem vagyunk eleresztve, de kaján nem spórolunk és az átlagnál minőségibb termékeket vesszük. Szóval ha olyan ötletetek van, ami kicsit drágább, az se baj, de azért ne a felső tízezer meg a pesti delikatesz üzletek kínálatát nézzük, hanem olyat, ami az említett szupermarketek valamelyikében beszerezhető és nem horror árakon adják.
Bármilyen ötletet szívesen várok!
Én speciel tojást eszem, zöldséget és olajos magvakat, ebből rengetegféle ételt lehet csinálni, nem hiányzik a többi alkatrész (bár néha eszem mást is, de nagyon keveset).
A tojás roppant sokoldalú, ahogy a zöldségek is. Mindenféle zöldség puffaszt vagy csak némelyek? Mert ha az utóbbi, akkor ugye koncenrálj azokra, amikkel nincs bajod.
A párom nem teljesen úgy táplálkozik, ahogy én, ő rengeteg rizst és kókuszos-gyümölcsös zabkását is eszik, néha krumplit és kevés hüvelyest is.
Egyikünk sem lakik jól könnyen, de ezen a nagy mennyiség tud segíteni. Fehérjével és zsírral tipikusan könnyebb jóllakni, mint szénhidráttal, főleg tartósan. Bár ez emberfüggő, neki pl. teljesen mindegy, csak sok legyen.
Ez csak a mi igen speckó étrendünk, jópár ételcsoportot kihagyunk s a párom gabonafogyasztása is a rizst jelenti, miközben kismillió egyéb van, még gluténmentesen is vannak lehetőségek...
Készíthetsz sülteket, natúr-, vagy rántott szeleteket tartalékba a hűtőbe, akár húst, akár májat.
Jól telíti a gyomrot a főtt tojás, a túró-tejföl-joghurt. Nézz szét a net-en, kismillió tojás-saláta tartárral, majonézzel, hasonlókkal, vagy éppen különböző töltött tojások...
Ezek pl. sütés nélküli túró-torták, viszonylag gyorsan, egyszerűen elkészíthetők, és egy-egy szelet belőle, egészen jól telíti a gyomrot.
Az egyik kedvencem a májkrém. Általában egy heti adagot készítek el (a hentesnél ahová járok 400Ft kilója, amikor akciós, akkor pedig 250). Általában resztelem, ledarálom (ha krémesebbet akarok, akkor botmixerrel csapatom szét), és hangulatomtól függően fűszerezem. Érdemes zsírral csinálni, akkor lesz igazán finom, ha nincs zsír, csak olaj, akkor érdemes lecsepegtetni, és kis zsemlemorzsával javítani az állagán, így is finom.
Ezt azért elég sokan szeretik, és általános. De szoktam csinálni abált szalonnát (vagy amit még jobban szeretek, az abált disznófejet. Én szeretem a léppörköltet is, több ismerősöm összekeverte a májjal. Persze ehhez is jó hentes kell, ahol kapsz friss lépet. Ugyanez igaz a vesére, bár azt sokan nem szeretik, és nem is olyan egyszerű megtisztítani. Egyébként ezeknek 200Ft körül van kilója, viszont jobb rögtön elkészíteni.
Persze nem csak belsőségeket eszem, pulykamell nyesedékből például isteni hússalátát lehet készíteni, ennek 800Ft körül szokott lenni kilója. Jó pörkölthöz, és mindenféle mártásos húshoz is.
Ezeket azért írtam le, mert olcsók, és finomak, előző este meg lehet főzni, és akár napokig meg van oldva (pl májpástétom, hússaláta) a napközbeni étkezés. Én salátát általában júniusig eszem, utána itthon felmagzik, keserű lesz, illetve szeptemberben, októberben, amíg a másodvetés érik. Azt akár magában is megeszem :)
Pár napra meg lehet főzni fűszeres besameles mártásokat is (pl sajtmártás, fokhagymás mártás) ezek akár kenyérre, akár tésztára nagyon jók.
Csinálhatsz franciasalátát is, az is eláll a hűtőben. Mindenképp érdemes egy jó hentest keresni a közelben. Sokszor olcsóbb mint a tesco/spar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!