Segít valaki egy jó menüt?
Szóval a barátnőimmel 3 héten keresztül vacsoracsatásat játszunk és nem tudom mit kéne csinálnom.
welcome drink?
előétel?
főétel?
desszert?
szórakozás?
olyan ami könnyű mivel egyedül,szülő nélkül játszunk
Bocsi értelmetlen lett a kérdés!
Értsétek jól!!!
Tejberizs borban főtt almával, vaníliaszósszal
Na ez a recept azért tök jó mert finom, viszonylag gyors ,nehezen elrontható és a kellékeiből vele egy időben nagyon finom forralt bort lehet csinálni. :)
Hozzávalók 4 adagra: 4 alma, fehérbor, fahéj, szegfűszeg, 20 dkg rizs (kb. egy bögrényi), vaj, cukor, só, 1-15l tej, vaníliapudingpor
Alma+forralt bor:
Szerezz 4 nagyobb almát. Ezeket hámozd meg majd úgy, hogy egybe maradjanak késsel vájd ki a közepüket azaz a magházat. Ha az alma kicsi vagy túlérett akkor nehéz mert szét fog törni!
Utána megmosod egy lábosba rakod amit fele-fele arányban feltöltesz vízzel és fehérborral. ( ha csak valami üveg aljai maradék borból csinálod nem baj ha nem lepi el az almákat, csak akkor mindenképp tegyél a lábasra jól záró fedőt, így puhára párolódnak) Ebbe a lötyibe teszel fahéjat és szegfűszeget ( ne őrleményt mert zavaros és darabos lesz) és felforralod. A megpuhult almákat kiszeded egy tányérra a forralt borrá varázsolt lötyit magadba töltöd. :)
A tejberizs része:
A rizst beleteszed egy lábosba és annyi vizet töltesz rá amennyi éppenhogycsak! ellepi. Egy fél kávéskanálnyi (vagy egy negyed teáskanálnyi ) sót raksz bele és alá gyujtassz. Ott kell állnod mellette és kevergetni, mert ezt a vizet nagyon hamar elfővi ( kb. 5-10 perc) és ha nem kevered odaég a lábas aljára. Ha a víz elfőtt ( persze nem kell csontszáraznak lennie a lábos aljának) kezdésnek rá öntesz fél liter tejet aztán beleraksz 4dkg ( egy jó teáskanálnyi) vajat/margarint, végül cukrot 2-3 evőkanálnyit ( közbe kóstolgathatod hogy elég édes-e) és lassú tűzön néha megkeverve főzöd. Egy idő után a rizs megdagad, és a tej elkezd besűrűsödni.
Ez a legkényesebb pont:
Amikor sima rizst főzünk, ugye azt is fedő alatt szoktuk még párolni úgy, hogy már nem ég alatta a gáz. Ezalatt a rizs a maradék nedvességet magába szívja.
A tejberizst nem kell fedő alatt párolni, de ugyanúgy beissza benne a rizs a nedvességet így amikor a rizs már megpuhult( ezt kóstolgatással ellenőrzöd) a masszának amibe áll, nem szabad nagyon sűrűnek lenni különben egy óra múlva olyan kemény lesz mint a beton. :)
Ha túl sűrűnek érzed önteni kell még hozzá tejet. Ez a megoldás akkor is, ha még főzés közbe vagy és a rizs kemény, de besűrűsödik a „masszád”.
Utolsó a „puding”:
Ezt a pudingot nem szabad olyan sűrűre főzni mint rendesen ez inkább vanília szósz legyen. Ezt úgy éred el ,hogy kicsit több tejet használsz hozzá. Egy tasak pudinghoz rendesen fél liter tej kell, te használj 7dl vagy fél tasak pudinghoz 4,5dl-t.
A tej egy részét felteszed lábosba melegedni és 2-3 kanál cukrot is rakj bele. A másik részével egy bögrébe csomómentesre kikevered a pudingport. Ha a lábosba a tej felforrt ( jobb ha a közelbe megvárod mert tutira akkor fog kifutni a lábosból mikor 17mp-re átfutsz a másik szobába papírzsepiért ) hozzáöntöd a kikevert port és finoman, komótosan kevergetve megvárod míg besűrűsödik.
A legvégén a tejberizst a megfőtt almák belsejébe kanalazod meg mehet köré is, leöntöd a vaníliaszósszal és csepegtetsz rá egy kicsit a forralt borból és úgy forrón sűrűn szitkozódva elkezded megenni, mert olyan illata lesz, hogy úgy sem bírod megvárni amíg kihűl. :)
A tejberizst meg lehet külön is csinálni magába, vagy konzerv/fagyasztott-gyümölcsökkel összekeverni. Hidegen is nagyon finom.
ezzel megvan a desszert meg a welcome drink
Kapros túrós csirke
Hozzávalók: csirkecomb(bőrös), túró, kapor, só, bors, őrölt köménymag.
A túrót a kaporral, sóval, borssal összekevered. Helyet csinálsz a csirke bőre alatt úgy hogy az egyik ujjaddal benyúlsz és mozgatod. (Az oldalán ne válaszd le a bőrt, mert akkor kifolyik a töltelék.) A túrót betuszkolod a bőre alá. A combokat még sózód, megszórod köménymaggal és beteszed a sütőbe. ( Tepsibe öntesz 2 dl olajat 1,5 deci vizet beleteszed a combokat és letakarod alufóliával úgy, hogy betűröd a pereme alá az alufóliát. 180 fokon 20 perc után meg lehet lesni, ha puhának tűnik leveszed az alufóliát és még 10-15 percig sütöd, hogy ropogós legyen a bőre.)
Talán krumplipüre illik hozzá.
főétel
Bazsalikomos bocconcini recept
Hány személyre: 6 személyre
» 45 dkg apró mozzarellagolyócska (bocconicini)
» 1 kávéskanál édesköménytermés, kicsit összetörve
» 1 kis csokor friss bazsalikom összetépett levelei
» 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
» só és őrölt fekete bors
Csepegtessük le a mozzarellát és rakjuk egy tálba. A bazsalikomot, az édesköményt és az olívaolajat tegyük hozzá. sózzuk- borsozzuk, és 1 órára hűtsük be lefedve. Miután kivettük a hűtőből hagyjuk 30 percig állni, majd tálaljuk
előétel
Hány évesek vagytok, mert gondolom a cél nem felgyújtani a lakást. Milyen ételeket láttál már elkészíteni otthon?
Welcome drink: jeges tea, koktél (lehet alkohollal vagy anélkül)
Előételnek: libamáj, padlizsánkrém, vagy valamilyen könnyen elkészíthető leves (nem gulyáslevesben kell gondolkodni)
Főétel: Hortobágyi húsos palacsinta krumplisalátával, rántott cukkini (ha vegák vagytok) hozzá valamilyen köret, rántott karfiol
Desszert: gyümölcsleves, vagy valamilyen süti, de joghurttortát is csinálhatsz. Tuti siker és még sütni sem kell. Bár valaki tesz alá egy piskóta lapot.
Előétel: Ínyenc saláta
1 db kisebb zellergumó
2 db reszelt alma
4-5 db lereszelt sárgarépa
1 doboz csemege kukorica
5 db keményre főtt tojás
20 dkg csíkokra vágott sonka
1 doboz ananászkonzerv
4-5 szál karikára vágott újhagyma
2 dl majonéz
6-7 evőkanál (növényi) tejszín
A zellergumót lereszeljük, kevés sós vízben 5 percig pároljuk, majd ecetes cukorral ízesítjük.
Legalább 2 órára félretesszük, ezután leszűrjük.
A feltüntetett hozzávalókkal összekeverjük és legalább egy napig érleljük. Meglocsoljuk a majonéz-tejszín keverékkel.
Nem kell megijedni a zellertől, egyáltalán nem nyomja el a többi alapanyag ízét!
Főétel: Rakott csirkemell
1 kg csirkemell
2 csomag bacon szalonna
25-30 dkg füstölt sajt
ízlés szerinti fűszerek
A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, megmossuk, és ízlés szerint befűszerezzük. Egy tepsi alját végigrakjuk bacon szalonnával (a bacon felét használjuk fel), arra rárakjuk a csirkemell szeleteket, majd rászórjuk a sajtot, és arra ismét bacon kerül. Előmelegített sütőben, 160 fokon sütjuk, kb. 35-40 percig. Köretként rizi-bizit vagy krumplipürét adok hozzá.
Desszert: Kókusztekercs
30 dkg darált keksz
10 dkg porcukor
10 dkg darált mogyoró (vagy dió)
1 dl fekete kávé
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg (keserű) kakaó
rum az ízesítéshez
A töltelékhez:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
kókuszreszelék (a tetejére is)
A kekszet a többi anyaggal összegyúrjuk. Porcukorral meghintett alufóliára sodorjuk.
A töltelékhez a vajat és a porcukrot habosra kikeverjük, kókuszreszeléket keverünk bele.
A krémet rákenjük a kisodort lapra, majd óvatosan feltekerjük (ha az alufóliával együtt kezded el feltekerni, sokkal egyszerűbb). Kókuszreszelékkel megszórjuk, majd hűtőbe rakjuk pár órára. Ferde szeletekre vágva kínáljuk.
Sok sikert hozzá! Jó étvágyat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!