Miből készülnek a tartósítószerek?
Tudom, hülye kérdés. De tényleg, úgy konkrétan miből készülnek a tartósítószerek? Azt tudom, hogy egészségtelen, meg sokáig elállnak tőle az élelmiszerek, de mit tesznek bele, hogy ezt elérjék?
A válaszokat előre is köszönöm!
A tartósítószerek lényegében hasonlóan müködnek, mint a fertötlenítöszerek, megakadályozzák különféle organizmusok szaporodását, fejlödését.
Egyértelmüen nem lehet megmondani, miböl készülnek, mert sok különbözö fajta van, amiknek csak a hatása közös, az eredete nem.
A legtöbb vegyileg elöállított szer, és általában azért káros, mert idövel felhalmozódik aszervezetben és akkor már mérgezést okozhat, aminek többek közt rák, vagy genetikai károsodás lehet a következménye.
Minden a mennyiségen múlik.
A só is tartósítószer, és a túlsózott ételeket általában nem szeretjük, nem is egészségesek.
Másrészt, vegyük pl. a nátrium-benzoátot, amelyre kígyót-békát rámondtak már!
Elárulok valamit: a nátrium-benzoát szkizofrénia-ellenes és Parkinson-kór ellenes.
A lényeg:
- Adagolás: napi fél grammnál többet ne fogyasszunk belőle! Figyeleme kell venni minden élelmiszert, mert akár az üdítőkben is lehet.
- Nem szabad C-vitaminnal együtt fogyasztani, mert azzal benzolt alkot, ami rákkeltő!. Tehát, ha Na-benzoáttal tartósított élelmiszert eszünk, akkor hagyjunk 2 óra szünetet, és csak utána együnk gyümölcsöt vagy C-vitamint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!