Hogyan számítható ki az általam készített likőr szeszfoka?
szoktam készíteni saját fogyasztásra különféle likőröket tiszta szeszből. A munkatársam azt mondja, hogy meg kellene néznem a szeszfokát, mert ha nem jól állítom be, megvakíthat. Tudtommal a fokoló a sűrűség alapján mutatja a szesz fokát. Ezzel az a problémám, hogy a likőreim sűrűsége a hozzávalóktól függően nagyon sűrű is lehet, és még a folyékonyak esetében se lehetek biztos az eredményben.
Én azt mondtam neki, hogy a mennyiség alapján számítom ki a fokát (pl. 8 dl-be öntött 2 dl tiszta szesz esetében kb. 20%-os). A munkatársam szerint így nem lehet megállapítani a szesz fokát. Nektek mi a véleményetek? Hogyan állapíthatom meg, hogy hány fokos lett a likőröm?
A munkatársadnak a leghalványabb lövése sincs, hogy miről beszél. Ő is egyike a tízmillió magyar vegyészprofesszornak...
A tömény etanol NEM okoz vakságot, a térfogatarányok alapján pedig aránylag biztosan meg lehet mondani az alkoholfokot, ami egyébként nem is túl lényeges, mert a likőr alkoholtartalmát az alapján érdemes beállítani, hogy mikor a legfinomabb.
Ha pontosan ki akarod számolni, akkor (X×V)/V2=X2, ahol:
X: a tisztaszeszed alkoholtartalma százalékban (pl. 95,6)
V: a tisztaszeszed mennyisége (mondjuk dl-ben)
V2: a kész likőr mennyisége (ugyanabban az űrmértékben)
X2: a kész likőr alkoholtartalma
Ebben nincs benne a szesz-víz kontrakció, de az még 50%-nál is csak valami 1,5% különbséget okoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!