Mik azok az ételek, amik nagyon sokáig elállnak?
Sok mindent lelehet fagyasztani. Paradicsomos káposzta, párolt káposzta, fözelékek, rizses hús, székely, debreceni, erdélyi káposzta, chilis bab, sapagetti szósz,
félékész fasirt, rántott hús, bármi ami nem krumplis, vagy majonézes étel.
füstölt húsok (kolbász, szalonna), befőttek, aszalt gyümölcs (otthon is aszalhatod), lekvár, kétszersült
fagyasztóval meg hűtővel nem ajánlatos számolni, ha katasztrófahelyzet van
Sok ételt be tudsz fözni (amiket konzervként lehet kapni), ezek hosszú ideig tárolhatók hütés nélkül, zöldségféléket, füszereket, gyünölcsöket lehet száritani/aszalni, húsokat lesütni és a sajár zsirjával leöntve tárolni.
A fagyasztás nem igazán jó, mert katasztófa esetén az áramszolgáltatás rendszerint megszünik.
Szerintem a tartós tej hülyeség volt. Olyat nem érdemes sokáig elrakni.
Mi otthon műveljük a kertet, és mindig elrakunk, télire, úgyhogy van benne tapasztalatom. Meg disznót is vágunk meg ilyenek.
A kamrába a krumpli, az alma, a szárazbab , a hagyma, elál ősztől tavaszig. És a csöves kukorica is.
A kamrába a bolti rizsen, liszten kívül a pirospaprika.( de minden fűszert.)
A házilag csinált befőttek, lekvárok, akár 10 évig is elállnak. A savanyú káposzta, és a savanyított uborka is egy évig biztosan.
A hűtőbe fagyasztott tököt, zöldbabot, borsót, zöldséget, répát szoktunk elrakni. Az is elál egy évig. De mondjuk ezek áramszünet esetén tönkremennek.Vmi katasztrófa esetén tehát nem biztosak.
Régen ezeket vermelték, úgy még az is elállt, legalábbis a répa és a zöldség.
Disznóvágás után minden füstölt hús, és a füstölt kolbászok, valamint a füstölt szalonna elállnak. A következő disznóvágásig.
Az aszalt gyümölcsök ősztől tavaszig szintén.
Valamint gyógynövényt is szoktunk szárítani. Az szintén bármeddig eláll.
A dió is bármeddig, de feltöretlenül, mert feltörve belemehet a moly.
Más most nem jut eszembe.
De láthatod, hogy nagyon sokminden.
Meg persze az elő állat is jó. Ha van kecske, tejet ad minden nap, a tyúk meg tojást. :)
Az előző vagyok, és még azt hozzáteszem, hogy régen a zöldbabot is, tököt is befőzték.
Egyébként azt érdemes megnézni, hogy a közelmúltban, 50-60 éve hogy csinálták, amikor még nem volt hűtő, és vidéken önellátóak voltak. Hogy mit hogy raktak el télire. Azok a biztos módszerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!