Tudnátok Nekem ötleteket adni, az egészséges táplálkozáshoz?
Normálisan akarok étkezni , egészségesen , ehhez kérek tanácsokat .
Miket egyek , igyak stb..
No cukor, só stb...
Hal, csirke, rizs, sok zöldséget, gyümölcsöt egyél!
Sokféleképpen lehet csinálni s hát mindenkinek mást jelent az egészséges...
A sok zöldség jó irány, s a túlságosan feldolgozott ételek használata, nyilván nem jó a sok tartósítószer, ízfokozó... Én elhagynám a glutént, a laktózt, a normál cukrot (ahogy meg is tettem ezt, sok más dologgal együtt)...
Nyilván szükséged van megfelelő fehérjebevitelre, minimum egy kevés zsírra, a szénhidrát nem szükséges a testnek, de zöldséget valószínűleg úgyis eszel. A gluténmentes gabonákat opcionálisnak tartom, nekem túl szénhidrátosak, de sokfélék vagyunk. Ja igen, az nem egészséges, amitől szenvedsz. Meg kell találnod azt az étrendet, ami Neked megfelel.
Az egészséges étkezés első fontos szabálya, hogy ne az étkezésre való görcsös odafigyelés irányítson. Válaszd minid azt amit a legjobban kívánsz, mert a szervezet tudja, hogy épp mire van szüksége és jelzi, olyan egyszerű módon, hogy azt kívánod. Ha nekem napok óta a halon jár az eszem, akkor valószínűleg azt kell ennem.
Ezen kívül ami fontos -és ezt orvos ismerősöm mondta, aki ráadásul mediterrán országból származik és ott köztudottan egészségesebbek az emberek -, hogy húst ehetsz bármennyit, és minden nap, de zöldség mindig legyen mellé nagy mennyiségben.
Tehát nem úgy kell érteni, mint ahogy mi magyarok csináljuk, hogy hatalmas adag pörkölt nokedlivel és elnyámmogtunk mellé max. pár darab ecetes uborkát. Úgy kell érteni, hogy sült hús mellé legyen a köret vegyes párolt zöldség, ami lehet: brokkoli, spárga, répa, káposzta stb. De lehet nyers is, indulj csak ki a gyrosból, ami mediterrán eredetű, és egyáltalán nem egészségtelen, hisz finom száraz húsból készül, rengeteg friss zöldséggel. És ugye, hogy milyen finom. Hát még ha magad készítesz hasonlót otthon ennek mintájára. Csak lepirítod az apróra vágott húst egy serpenyőben, felaprítod a nyers zöldségeket, és joghurtot beízesítesz kaporral és uborkával. De ez csak egy példa.
Ezen kívül érdemes utána olvasgatnod annak, hogy egyes zöldségek a hőkezeléstől milyen mértékben veszítik el a vitamintartalmukat, mert ez nem egyforma. Van amit főzhetsz magas hőfokon, van amit jobb, ha csak picit meggrillezel. Hús mellé pl. isteni hirtelen megpirítani pár szelet paprikát és cukkinit. Ezért mondom azt ,hogy ha valaki azzal nyugtázza magát ,hogy eszik némi savanyút a pörkölt mellé, az nagy tévedésben van. Az ecet különben sem tesz jót a zöldségnek, mert roncsolja a szerkezetét. Régen az ilyent csak télire hagyták, és azért is terjedt el jobban a 4 évszakos vidéken, mert másképp nem tudták volna eltartósítani a zöldségeket, elvégre nem volt import. Ellenben régen nagy divat volt telente tökmagot rágni. Az egyik legegészségesebb mag, gyakorlatilag minden vitamin és ásványi anyag benne van, amire a szervezetnek szüksége van.
És még mindig visszatérek a pörköltre: Igaz mi magyarok imádjuk a pörkölt alapú dolgokat, ezért a menü zömét az ilyen ételek teszik ki, mint gulyásleves, paprikás krumpli, és természetesen mindenből pörköltet főzünk a csirkén a marhán és a sertésen kívül is. Úgy mint: gomba, harcsa, nyúl, máj és még sorolhatnám. A magyar ha nem tud mit kezdeni egy új alapanyaggal, mint strucc hús, vagy bármi amit nem evett még, akkor rögtön pörköltet főz belőle. Nem baj ez, csak így gyakrabban kerüli ki a nyers zöldségek fogyasztását. Jó alternatíva időnként friss fejes salátát enni pöri mellé. Ok. tudom azt is nyakon borítjuk ecettel, de mégsem egy évet állt egy üvegben és tartósítószerben. A gyümölcsökről pedig úgy hallottam, hogy a legjobb üres gyomorra enni, mert "átmossa" a bélrendszert. A másik amit még szeret az ember kihagyni az étrendjéből, az a halevés. Sokkal gyakrabban kellene beiktatni, mondjuk hetente egyszer valamilyen formában.
Szerintem ha ezeket nagyjából betartod, akkor ehetsz bármit, és aggódnod sem kell napi szinten az étkezésed miatt.
Azért az kicsit erős hogy ne egyél sót. Az emberi szervezet nélkülözhetetlen alkotóeleme.
A cukrot amennyire lehet kerüld el, a fehér lisztes dolgokkal is csak csínján. Kevesebb szénhidrát, több fehérje.
zöldség, gyümölcs, tojás, tejtermékek, halak, fehér húsok, egyéb húskészítmények. Éha lehet a cukrot tényleg próbáld lecsökkenteni. Az a baj hogy minden termékbe belepakolják. A múltkor anyám vett a boltból savanyúságot, érződött rajta a cukor. Én a savanyút savanyúan szeretem és nem édesen. Így el is rontotta a cukor a savanyú káposzta élvezeti értékét.
Inni pedig ásványvizet, teát.
Sokféle elmélet van. Ha búzalisztet és a glutént kivágod mindenestül, már jó úton jársz.
Sokan ennyire sem képesek. Légy te más!:)
Valaki írta, hogy szénhidrátra nincs szüksége a szervezetnek...de VAN! Abból nyersz energiát, csak nagyon nem mindegy, mennyi és milyen szénhidrátról beszélünk. Nem fehér kenyérből, tésztából kell halálra ennie magát az embernek, meg lehet ezt oldani okosabban.
Alapvető dolgok az egészséges táplálkozáshoz:
- több fehérjét egyél,mint szénhidrátot
- a bevitt szénhidrát lassan felszívódó legyen (nézz utána a neten, mikből viheted be)
- az ételek legalább 1/3-a, inkább fele legyen zöldség
- próbálj sovány húsokat fogyasztani, és többször halat is
- igyál sok vizet, legalább napi 2 - 3 l ajánlott
- szénsavas italokat kerüld, vízből is mentes ajánlott
- kerüld a cukrot, persze nem katasztrófa, ha ritkán lecsúszik egy süti, csoki, de napi szinten ne legyen az életed része
- kerüld a fehér lisztet, ha mégis kell valamire liszt, remek alternatívák vannak, pl rozsliszt, zabliszt, hajdina liszt, mandulaliszt stb.
- gyümölcs fogyasztása ajánlott, de a gyümölcscukor ugyanúgy hizlal, plusz megemeli a vércukor szintet, ezért ebből is mértéket kell tartani
- egyél napi 5x keveset
- nassolást hagyd el
- ne vegyél magadhoz "szemét" ételt-italt, mint a cukros üdítők, chipsek, zacskós levesek, stb.
Küldök segítségül tőlem 2 napi étrendet:
1. Reggeli: rántotta 2 tojásból, 2 szelet csirkemell sonka, paradicsom, uborka, 1 szelet teljes kiőrlésű tönköly kenyér
Tízórai: 1 natúr joghurt 1 marék áfonyával
Ebéd: csirkemell olvasztott sajttal, kevés barna rizs, párolt zöldség
Uzsonna: 1 marék olajos mag (dió/mandula/kesudió)
Vacsora: kevés csirkemell, vagy hal zöldséggel
2. Reggeli: zabkása gyümölcsökkel
Tízórai: kefír
Ebéd: paradicsomos párolt hal kölessel/bulgurral, párolt zöldbab, saláta
Uzsonna: 1 zöldalma
Vacsora: fűszeres túró paradicsomba töltve, tetején parmezánnal, összesütve
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!