Egészséges táplálkozáshoz étel tippek?
MINDEN étel egészséges, ha változatosan eszed és mértékkel.
Amit egészségesnek mondanak, a legtöbbje csak kitaláció.
Arról nem is szólva, hogy állandóan változik a mi egészséges, mi nem.
Leginkább a sok szénhidráttal teli kaják hízlalanak, a sok kenyér és sült-főtt tészták. Ha ezeket erőteljesen visszafogod az étkezésedben, a család étkezésében.
Másrészt a húsokat is kevésbé zsírosan készíted, tehát ha sok pörköltfélét esztek, akkor ezek után legyen többször párolt, natúr-sült és a tányérra tedd oda a krumpli-rizs köret mellé a káposzta-, ubi- vagy leveles salátát is, és legyen otthon szem előtt a gyümölcs-kosár is.
Mi 4en vagyunk, én így próbálom megoldani.
Reggelinek zabkása gyümölccsel(lassan eper, eddig narancs vagy alma volt) és hozzá joghurt(sima natur)
Vagy barnakenyér+sajtkrém hozzá soványabb sajt, sonka vagy főtt tojás és uborka/saláta/retek(szezon függő)
Ebédre mindig főzök
leveseknek zöldségleves, gyümölcsleves, tojásleves, gulyásleves pulykából, lencseleves pulykahusival, paradicsomleves, zöldségkrémleves stb
Másodiknak hús párolva/roston, köretnek rizs vagy főtt krumpli(nem hasáb) a köret másik fele pedig zöldség(savanyúság, saláta, ubisali, cékla, káposztasaláta, mexikói köret stb)
Főzelék hozzá csirkemell, pulykamell vagy sovány sertésból pörkölt de nem zsírosan.
Fasírozott sütőben sütve, stefánia vagdalt(amibe főtt tojás van) sima fasírt sütőben kisütve ehhez nem teszek zsemlét hanem reszelt répát és céklát hazsnálok bele mint töltelék)
Spenóthoz, sóskáhot főtt tojást eszünk.
lencsefőzeléhez piritott csirkemell vagy csirkecomb bőr nélkül(nem kolbász, szalonna stb)
Tésztának teljes kiőrlésűt és akkor bolognai zöldségekkel, vagy husos sajtost vagy káposztás, túróstészta.
Rizseshús pulykahúsból.
Rakottételek sovány sertáshúsból(lidbe szoktam venni) vagy pulyakhusiból(darálva) tetejére sovány sajt és joghurt(tejfölt nem használok)
Tejnek piacon házi tejet veszek.
Túrót szoktam kikeverni kis mézzel és gyümölccsel, és korpás(korpovit) kekszre vagy pufirizsre szoktam kenni és azt enni desszertnek(heti 2-3)
Kókuszgolyót korpovit darált kekszből csinálom és mézzel édesítem+kis vaniliáscukor.
Palacsinta graham liszből túrós-citromos töltelékkel.
zsíros kolbászt, szalonnát, töpörtyűt nem eszünk.
vacsorára piritósra szoktunk kenni mézet vagy körözöttet hozzá uborka. szoktam csinálni tojáskrémet az is finom.
nyáron olcsó a töltött paprika és a lecsó. Rakott vagy töltött cukkini, rakottkarfiol, rakottzöldbab.
Paradicsomos káposzta stefánia vagdalttal.
Nálam ennyi a változtatás. Üdítőket nem iszunk, chipset, csokikat nem veszünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!