Romlott a tej, ha darabos?
"Egyéb marhaság, amit meg kell cáfoljak?"
Például cáfold meg azt, hogy az emulzióból a dermedési hőmérséklet alá hűtve kiválik a megdermedt alkotóelem.
A kiválást fázis szeparációnak hívják - tipikusan az "olaj a vízben" jellegű emulzióknál (mint például a tej) a fölöződés is ilyen kiválási folyamat.
(Ennek a neve a liogelizálódás, és _mintapéldája_ a hőcsökkenés hatására történő szeparáció. Ekkor a folyadék emulzióból egy zselészerű anyagként - liogélként - válik ki a megdermedt összetevő.)
Mielőtt szentnek és sérthetetlennek kiáltanád ki az emulziókat, sietek tudtodra adni, hogy minden emulzió instabil. Az emulzió szeparációját nagyban elősegíti az extrém hőmérséklet, mikor az emulziót alkotó egyik anyag fázisátalakuláson megy át (például megdermed).
Ezt a termikus koagulálást az iparban is használják a "vízben az olaj" és az "olajban a víz" típusú emulziók szétválasztására.
Legtipikusabb ipari példája a nyersolaj víztelenítése.
--------
De rendben van, legyen igazad, és legyen a tej egy tökéletes emulzió.
Akkor talán lennél kedves elmagyarázni, hogy mik azok a "tejben úszkáló kis fehér tejdarabkák", amit a kérdező kérdezett?
Van esetleg valami egyéb ötleted?
Vagy csak leugatni tudsz másokat?
Na ezt kerestem, csak nem tudtam, hol van:
A vaj gyártására iparilag két eljárást alkalmaznak:
1. Köpüléses eljárás (mechanikai, ezt nem írom le, ez az általánosan ismert.)
2. Fölözéses eljárás:
"A zsírgolyócskák koncentrálását kétszeres fölözéssel érik el. A fázismegfordulás eléréséhez hűtést és mechanikai hatást alkalmaznak. Ismertebb eljárások pl. az Alfa-Laval és a Meljusin módszer."
Az Alfa-Laval szép nagy ipari hűtőket gyárt....
Hát az valami hihetetlen hogy mennyit tudjátok rágni a saját baromságaitokat.
A tejet addig lehet meginni, amíg jó az íze, utána meg olyan rossz ízűvé válik, hogy úgysem inná meg senki.
Nem mai kérdés, de miért is ne legyen még egy értelmesebb válasz is :D
Ami darabka megtalálható a tejben úgy, hogy a tej íze attól függetlenül jó, az kicsapódó tejszín. Jobb minőségű, esetleg házi tejeknél lehet észrevenni, hogy az üveg száján megtapad, vagy egy vékony réteget képez a tej felszínén. Ez nem fog feloldódni a tejben, szóval ott marad, amíg meg nem iszod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!