Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Romlott a tej, ha darabos?

Romlott a tej, ha darabos?

Figyelt kérdés
Ma felbontott dobozos tejben kis fehér tejdarabkák úszkáltak, amik feljöttek a bögrém tetejére, amikor kiöntöttem. Megkóstoltam, de az íze teljesen normális, nem savanyú. Akkor most romlott, vagy meg lehet még inni?

2015. jún. 3. 17:53
1 2
 11/15 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

"Egyéb marhaság, amit meg kell cáfoljak?"


Például cáfold meg azt, hogy az emulzióból a dermedési hőmérséklet alá hűtve kiválik a megdermedt alkotóelem.


A kiválást fázis szeparációnak hívják - tipikusan az "olaj a vízben" jellegű emulzióknál (mint például a tej) a fölöződés is ilyen kiválási folyamat.

[link]

(Ennek a neve a liogelizálódás, és _mintapéldája_ a hőcsökkenés hatására történő szeparáció. Ekkor a folyadék emulzióból egy zselészerű anyagként - liogélként - válik ki a megdermedt összetevő.)


Mielőtt szentnek és sérthetetlennek kiáltanád ki az emulziókat, sietek tudtodra adni, hogy minden emulzió instabil. Az emulzió szeparációját nagyban elősegíti az extrém hőmérséklet, mikor az emulziót alkotó egyik anyag fázisátalakuláson megy át (például megdermed).


Ezt a termikus koagulálást az iparban is használják a "vízben az olaj" és az "olajban a víz" típusú emulziók szétválasztására.

[link]

Legtipikusabb ipari példája a nyersolaj víztelenítése.


--------


De rendben van, legyen igazad, és legyen a tej egy tökéletes emulzió.


Akkor talán lennél kedves elmagyarázni, hogy mik azok a "tejben úszkáló kis fehér tejdarabkák", amit a kérdező kérdezett?

Van esetleg valami egyéb ötleted?

Vagy csak leugatni tudsz másokat?

2015. jún. 4. 00:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/15 Shai-Hulud ***** válasza:

Na ezt kerestem, csak nem tudtam, hol van:


A vaj gyártására iparilag két eljárást alkalmaznak:

1. Köpüléses eljárás (mechanikai, ezt nem írom le, ez az általánosan ismert.)

2. Fölözéses eljárás:

"A zsírgolyócskák koncentrálását kétszeres fölözéssel érik el. A fázismegfordulás eléréséhez hűtést és mechanikai hatást alkalmaznak. Ismertebb eljárások pl. az Alfa-Laval és a Meljusin módszer."

[link]

Az Alfa-Laval szép nagy ipari hűtőket gyárt....

2015. jún. 4. 01:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Hát az valami hihetetlen hogy mennyit tudjátok rágni a saját baromságaitokat.

A tejet addig lehet meginni, amíg jó az íze, utána meg olyan rossz ízűvé válik, hogy úgysem inná meg senki.

2015. jún. 4. 08:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem volt romlott, efelől megnyugodhatsz.
2015. jún. 4. 10:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem mai kérdés, de miért is ne legyen még egy értelmesebb válasz is :D

Ami darabka megtalálható a tejben úgy, hogy a tej íze attól függetlenül jó, az kicsapódó tejszín. Jobb minőségű, esetleg házi tejeknél lehet észrevenni, hogy az üveg száján megtapad, vagy egy vékony réteget képez a tej felszínén. Ez nem fog feloldódni a tejben, szóval ott marad, amíg meg nem iszod.

2022. márc. 31. 09:31
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!