Egy szélhámos, bukott informatikus "találmánya", amit egy amerikaitól vett át.
Az egészségre még károsabb, mint a vegetáriánizmus. Ők legalább megpróbálják valamivel pótolni a húst. Szendi pedig semmivel nem pótolja a hiányzó tápanyagokat, vitaminokat.
-drágák
-a paleo sütik, paleo kenyér stb sz@r ízűek (szinte már ehetetlenek)
-teljesen értelmetlen az egész (mi értelme annak, hogy nem esznek gabonát? Az emberek már évezredek óta esznek rizst, búzát, kukoricát és nincs semmi bajuk tőle, kivéve a gluténérzékenyeknek)
Melyik paleo ételről, mert nem mindegy. Én majdnem teljesen paleo szerint étkezem, nekem a sajátjaim tetszenek. A páromnak is, ő a paleo cuccokon kívül rizst és krumplit is eszik (bár egyesek paleója is megengedi, sokféle paleo van a világban).
Szóval nem mindegy, melyikről beszélünk. A kókuszlisztes és főleg lenmagos dolgokat rossznak tartom, de ugye, másét nem eszem, én pedig nem csinálom :D
A rántottával viszont semmi bajom, pedig az olyan paleo, hogy jobb se kell, ma medvehagymával ettem. De a sült lazacot is szeretem vegyes zöldségkörettel. Vagy a paradicsomos káposztát, gyermekkorom óta nagy kedvencem. A zöldségleveseket. A palacsinta felőlem lehet paleo, az jöhet (csak gesztenyeliszt ne legyen benne, mert nem szeretem a gesztenyét). Barackpuding. Citromkrém. Paleo csokiszósz, s a belőle gyártott házi sportszelet... S még sok-sok étel van, amit nagyon szeretek és a paleóban megengedett. A sütik ugyanúgy, a magkenyerek jobban ízlenek, mint anno a normálisak. De itt roppant fontosak a hozzávalók, el lehet rontani őket még úgy is, hogy drágák. Az enyémek nem igazán azok, fontos számomra az ár, a paleóra váltáskor nem nőtt az ételköltségem. Most ketogénezek, na attól kifejezetten csökkent :D
Én az alapelvet nem értem. Azt reklámozza, hogy a paleolit kort idéző diétát kellene folytatnunk, mert ez a legtermészetesebb, legegészségesebb a testünk számára.
De akkoriban az átlagéletkor 30 év volt, ma meg 80. Isten bizony, én nem értem ebben a logikát...
Mi soha az életben nem tudunk még csak körvonalaiban is úgy enni, mint az ősember, ezt felejtsétek már el. Közünk nincs hozzá. Buta neve van eme életmódnak, annyi.
Viszont az ősember életkorát sem okos dolog összehasonlítani a mienkkel, nem az étrend határozza meg a várható élettartamot. Ha a mai ételekkel kiraknánk valakit a vadonba, nem hiszem, hogy sokáig húzná. A középkorban sem azért volt alacsony az átlagéletkor, mert rosszul ettek (bár a szegények tuti nem is ettek jól, egyes gazdagok pedig szétitták magukat és húson éltek), hanem rengetegen haltak meg betegségekben, fertőzések, háborúk, egyszerű kis rablások, volt minden. Ma is vannak, de azért civilizáltabb helyeken elég jó eséllyel életben lehet maradni, még súlyos betegségekkel is. Ez egy bonyolultabb téma az étrendnél.
Egy mai paleósnak köze nincs az ősemberhez, ez evidens.
Ráadásul rengetegféleképpen lehet paleózni. Korábban írtam a nyersvegánokról és a zerocarberekről. Egymást kizáró ételeik vannak, a nyersvegánok csak növényt (azt se mindet, van pár nem paleós, de tuti van, aki azt is kihagyja), a zerocarberek gyakorlatilag csak állati terméket esznek. A nyersvegánok sokszor rengeteg szénhidrátot, de ez nem törvényszerű, van, aki zsírra alapoz köztük :)
Parasztvakítás.
Régen megdőlt a paleo elmélet, és annak a létjogosultsága is.
Azt nem értem, hogy milyen hamar divatba jött, és elterjedt, minden alap nélkül.
Mikor komolyabban elkezdtek vele foglalkozni, rájöttek, hogy nem hogy semmi értelme nincs, hanem kifejezetten káros.
Ehhez képest ez alig terjed, és még mindig a köztudatban van ez a baromság.
Gondolom azóta épült rá egy kisebb piac, ami pénzt jelent néhány embernek, akik a felszínen tartják a témát a bevétel miatt.
Legalábbis nálunk még aránylag benne van a köztudatban ez a jelenség.
Nálunk valamivel fejlettebb országokban (ahonnan egyébként származik is ez az étrend) mára már szinte teljesen kihalt, mivel felfogták az emberek, hogy semmiféle létjogosultsága nincs.
"semmilyen tápanyag nem hiányzik,"
Pont ez a lényege, nagyon is sokféle tápanyag hiányzik, ezért is felejtették el mostanra az összes kultúrában, ahol nem csak majmolnak, hanem megalapozott eredmények alapján diktálják a trendet, mind a gasztronómiában, mind a táplálkozástanban.
Én azon tudok a legjobban kiakadni, amikor valaki hangoztatja, hogy azért jó a paleo, mert az ősemberek is így ettek meg stb. stb.
És utána azt mondja, hogy a palacsintát/egyéb süteményt cukor helyett XILITTEL csináljuk. Aha. Gondolom a Xilit-fán nőtt az ősembereknek. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!