Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Külföldön tényleg nincs túró?...

Külföldön tényleg nincs túró? Miért?

Figyelt kérdés
több helyen olvastam,hogy külföldön nem tudnak venni túrót. ez tényleg igaz? hogyhogy nem árulnak? nem túl nehéz elkészíteni ipari körülmények között sem.
2015. ápr. 2. 07:19
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
76%

A magyar úró hungarikum

Sokan biztosan nem is sejtettétek, hogy a sovány magyar túró, amit sokfelé morzsásnak is neveznek, egyedülálló Európában. Ilyen, szaknyelven rögös túrónak nevezett savanyú tejtermék ugyanis csak a Kárpát-medencén belül létezik.

Így aztán a Tej Terméktanács a szakminisztériummal egyeztetve uniós oltalmat kér ennek a hungarikumnak , hogy az éles versenyben jobb helyzetbe kerüljön a különleges magyar túró.

A Magyarországon, különleges technológiával előállított rögös túrónak történelmi hagyománya, hogy csak itt készítik.

Románia

Ott a juhtúró élvez elsőbbséget. Ha viszont házi túrót szerzünk, akkor valószínűleg egy kemény, fehér rudat kapunk, ez a juhtejből készített székely túró, amit majdnem úgy lehet szelni, mint a sajtot, és sokáig eláll. Ha megérik, egészen csípőssé válik.

Anglia

Tényleg csak a miénk a rögös túró? „Londonban nincsen ilyen túró, csak magyar boltban, vagy talán a lengyeleknél A cottage cheese picit más. Totál íztelen, az állaga folyósabb, és a kis darabok nincsenek tömbbe préselve.

Ciprus

„Én soha korábban nem találkoztam a túróval, csak amikor először ettem körözöttet – emlékszik Konstantinos Ciprusról, aki két évig tanult a Műszaki Egyetemen Budapesten. – Nálunk Cipruson nincs túró, legalábbis én nem találkoztam vele. Amikor a diploma után végleg hazautaztam, tíz zacskóval vittem haza.”

Chile

„Két évig Santiago de Chilében éltem, ahol nemcsak a túró, de a tejföl és a mák is hiánytermék, és sajtokból is csak pár alapfajtat létezik – mesélte Tünde. – Amikor tavaly karácsonykor először hazajöttem, egy hétig tömtem magamba a túrós meg a mákos rétest, visszafelé meg feltankoltam rudiból, mert kint nem ismerték. Odáig voltak.”

India

„Szerintem itt nincs túró" – mondta nekünk Krisztián, aki egy évet töltött az országban. – Curd néven fut a joghurtnak vagy kefírnek megfelelő cucc, az Amul ott a legnagyobb tejüzem, az ő tejüket ittuk állandóan.” Azért megnéztük ennek az óriásüzemnek a honlapján a kínálatot, és a paneer nevű tejtermék hasonlónak tűnt, legalábbis azt írják, hogy a cottage cheese-zel egyenértékű, de egy nagy darabban van, és külalakra a friss gomolyára hasonlít.

Afrika

„Afrikában nincs hagyománya a túrónak, tárolni se tudják” – zárta rövidre a kérdést egy Magyarországon élő, tanzániai származású lány.

Törökország

„Egy év alatt szinte minden tejterméket kipróbáltam, ami kapható, de túróval nem találkoztam – számolt be nekünk Judit, aki ösztöndíjjal tanult Törökországban. – Joghurt van rengeteg, és valami, ami a tejfölhöz hasonló, de édesebb, és rengeteg fehér sajt.”

2015. ápr. 2. 10:02
 12/19 anonim ***** válasza:
70%

Én csak Németországról/Ausztriáról tudok nyilatkozni.

Van csak teljesen más az állaga és az íze.

2015. ápr. 2. 10:27
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

Olaszországban van, ricotta névre hallgat (savósajt). Sokkal finomabb, krémesebb, mint a magyar túró.

Másutt a cottage cheese például.

2015. ápr. 2. 13:36
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Dél-Görögországban nincsen Ciprushoz hasonlóan. Helyette létezik myzithra nevezű sajt ami állagában hasonlít a túróra de sokkal édesebb és kevésbé száraz,rögös.

Tejföl nincsen csak görög szűrt joghurt ami teljesen más,szintén sokkal szárazabb és jellegtelenebb ízű.

Sajtokból nagyon sok fajta megtalálható, a leghíresebb a fet amiből van 1000 féle. A legtöbb tájegységnek van saját fetája aminek az íze is eltér.

Túrú Rudi nem létezik, visszont ivó kefirt lehet kapni és annak egy sós változatát.

Kifli,zsemle ugyancsak ismeretlen fogalom és a legtöbb édes péksütemény is.

2015. ápr. 2. 16:50
 15/19 A kérdező kommentje:
Romániában és Szlovákiában van túrórudi, ez biztos, de ott is szerintem a magyarok fogyasztják, a szlovákok már csak lázadásból is nem:D ezt hallottam
2015. ápr. 3. 08:56
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Romániában van tehéntúró. Süteményekbe, palacsintába használják inkább.

A körözött viszont tényleg juhtúróból készül.

2015. ápr. 3. 14:49
 17/19 anonim ***** válasza:
68%
11-eshez kiegészítésnek: az paneer egy friss sajt, se a cottage cheese-hez, se a túróhoz nem hasonlít. Ezt leszámítva finom, de az előzőekben felsorolt két dolgot semmilyen módon nem lehet vele kiváltani.
2015. ápr. 3. 15:47
 18/19 mustafa33 ***** válasza:
100%
Szlovákiában és Csehországban a tehéntúrót tvaroh néven ismerik, ugyanúgy készül és ugyanarra használják mint Magyarországon. A juhtúró neve bryndza.
2015. ápr. 4. 20:48
 19/19 Melinda6444 válasza:

9-es és 13-as miért beszéltek ökörséget!? Amiket mondtatok semmi köze a túróhoz!

Cottage cheese-nek semmi köze a magyar túróhoz! Texturára se hasonlít! A túró savanykás, a cottage cheese meg semleges ízű apró sajtgolyók! A cottage chesese sokkal inkább hasonlít ízre és állagra arra mintha felkockázott friss mozzarella lenne!

A ricotta meg egy savósajt! ÉRTED? TEJSAVÓBÓL KÉSZÜL! A túróból meg pont hogy kicsöpögtetik a savót, és a fehérjét meg pont hogy a kazein adja!

Még a kiindulási alapanyag se ugyanaz basszus...

dec. 6. 01:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!