Külföldön tényleg nincs túró? Miért?
A magyar úró hungarikum
Sokan biztosan nem is sejtettétek, hogy a sovány magyar túró, amit sokfelé morzsásnak is neveznek, egyedülálló Európában. Ilyen, szaknyelven rögös túrónak nevezett savanyú tejtermék ugyanis csak a Kárpát-medencén belül létezik.
Így aztán a Tej Terméktanács a szakminisztériummal egyeztetve uniós oltalmat kér ennek a hungarikumnak , hogy az éles versenyben jobb helyzetbe kerüljön a különleges magyar túró.
A Magyarországon, különleges technológiával előállított rögös túrónak történelmi hagyománya, hogy csak itt készítik.
Románia
Ott a juhtúró élvez elsőbbséget. Ha viszont házi túrót szerzünk, akkor valószínűleg egy kemény, fehér rudat kapunk, ez a juhtejből készített székely túró, amit majdnem úgy lehet szelni, mint a sajtot, és sokáig eláll. Ha megérik, egészen csípőssé válik.
Anglia
Tényleg csak a miénk a rögös túró? „Londonban nincsen ilyen túró, csak magyar boltban, vagy talán a lengyeleknél A cottage cheese picit más. Totál íztelen, az állaga folyósabb, és a kis darabok nincsenek tömbbe préselve.
Ciprus
„Én soha korábban nem találkoztam a túróval, csak amikor először ettem körözöttet – emlékszik Konstantinos Ciprusról, aki két évig tanult a Műszaki Egyetemen Budapesten. – Nálunk Cipruson nincs túró, legalábbis én nem találkoztam vele. Amikor a diploma után végleg hazautaztam, tíz zacskóval vittem haza.”
Chile
„Két évig Santiago de Chilében éltem, ahol nemcsak a túró, de a tejföl és a mák is hiánytermék, és sajtokból is csak pár alapfajtat létezik – mesélte Tünde. – Amikor tavaly karácsonykor először hazajöttem, egy hétig tömtem magamba a túrós meg a mákos rétest, visszafelé meg feltankoltam rudiból, mert kint nem ismerték. Odáig voltak.”
India
„Szerintem itt nincs túró" – mondta nekünk Krisztián, aki egy évet töltött az országban. – Curd néven fut a joghurtnak vagy kefírnek megfelelő cucc, az Amul ott a legnagyobb tejüzem, az ő tejüket ittuk állandóan.” Azért megnéztük ennek az óriásüzemnek a honlapján a kínálatot, és a paneer nevű tejtermék hasonlónak tűnt, legalábbis azt írják, hogy a cottage cheese-zel egyenértékű, de egy nagy darabban van, és külalakra a friss gomolyára hasonlít.
Afrika
„Afrikában nincs hagyománya a túrónak, tárolni se tudják” – zárta rövidre a kérdést egy Magyarországon élő, tanzániai származású lány.
Törökország
„Egy év alatt szinte minden tejterméket kipróbáltam, ami kapható, de túróval nem találkoztam – számolt be nekünk Judit, aki ösztöndíjjal tanult Törökországban. – Joghurt van rengeteg, és valami, ami a tejfölhöz hasonló, de édesebb, és rengeteg fehér sajt.”
Én csak Németországról/Ausztriáról tudok nyilatkozni.
Van csak teljesen más az állaga és az íze.
Olaszországban van, ricotta névre hallgat (savósajt). Sokkal finomabb, krémesebb, mint a magyar túró.
Másutt a cottage cheese például.
Dél-Görögországban nincsen Ciprushoz hasonlóan. Helyette létezik myzithra nevezű sajt ami állagában hasonlít a túróra de sokkal édesebb és kevésbé száraz,rögös.
Tejföl nincsen csak görög szűrt joghurt ami teljesen más,szintén sokkal szárazabb és jellegtelenebb ízű.
Sajtokból nagyon sok fajta megtalálható, a leghíresebb a fet amiből van 1000 féle. A legtöbb tájegységnek van saját fetája aminek az íze is eltér.
Túrú Rudi nem létezik, visszont ivó kefirt lehet kapni és annak egy sós változatát.
Kifli,zsemle ugyancsak ismeretlen fogalom és a legtöbb édes péksütemény is.
Romániában van tehéntúró. Süteményekbe, palacsintába használják inkább.
A körözött viszont tényleg juhtúróból készül.
9-es és 13-as miért beszéltek ökörséget!? Amiket mondtatok semmi köze a túróhoz!
Cottage cheese-nek semmi köze a magyar túróhoz! Texturára se hasonlít! A túró savanykás, a cottage cheese meg semleges ízű apró sajtgolyók! A cottage chesese sokkal inkább hasonlít ízre és állagra arra mintha felkockázott friss mozzarella lenne!
A ricotta meg egy savósajt! ÉRTED? TEJSAVÓBÓL KÉSZÜL! A túróból meg pont hogy kicsöpögtetik a savót, és a fehérjét meg pont hogy a kazein adja!
Még a kiindulási alapanyag se ugyanaz basszus...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!