Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mi lehet az oka annak, hogy a...

Mi lehet az oka annak, hogy a kefirgombám nem növekszik? Hogyan tudnám elérni, hogy növekedjen, gyarapodjon egy picit?

Figyelt kérdés
Több mint egy éve használom, de még mindig icipici mérete van, ( kb. 2-3 mm- es , -ebből 3 darab). Semmit nem gyarapodott a mérete 1 év alatt. Két dl. tejet 24 óra alatt savanyít meg. A kefir állaga jó, íze finoman csípős. Mégis elégedetlen vagyok, mert a gomba semmit nem növekszik, most már szívesen készítenék kefirt az egész családnak. Van valami bevált praktikátok,ami elősegíti a gomba gyarapodását?

2015. márc. 19. 09:01
 1/8 frogerto válasza:

Amit tudok a kérdésről:

- Fém eszközöket - kanalat, szűrőt - nem szabad használni

- Miután leöntöd az elkészült kefirt a gombáról, langyos vízzel alaposan át kell öblíteni, ehhez is műanyag szűrőt érdemes használni

- Langyos és jó minőségű tejet érdemes a gombára önteni.

2015. márc. 26. 08:55
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Ezeket az előírásokat mind betartom és ennek ellenére nem érem el a gomba gyarapodását...
2015. márc. 26. 09:14
 3/8 anonim válasza:
Az erjedés során a gomba cukrokból képez savakat, emiatt ha alacsony a tej cukortartalma, nem árt hozzáadni egy kicsit, meg egy kis tejfölt sem. A tejföl savanyítja egy kicsit, a gomba pedig savas közegben jobban működik. Elvileg ezek nem feltétlenül szükségesek a megfelelő mértékű erjedéshez, úgyhogy nem árt azt is megvizsgálni, hogy él-e még egyáltalán a gomba.
2015. márc. 30. 22:27
 4/8 anonim válasza:
Ha Pécsen vagy Fehérváron jársz, szólj és adok, mert nekem meg úgy nőnek mint az állat, kidobni sajnálom őket, de alig van már akinek adni tudnék, és 3 naponta lejön fél liter kefír, amitől már hányingerem van.
2015. ápr. 2. 22:00
 5/8 anonim válasza:
3-as választ felejtsd el!
2015. ápr. 2. 22:01
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen ! Aranyos vagy. Sajnos én Budapesti vagyok, egyelőre nem tervezem, hogy arra utaznék. De nem tudhatom...hátha mégis. Áldott húsvétot kívánok !
2015. ápr. 3. 12:44
 7/8 anonim válasza:

Ok csak szólj időben, mert sokat utazok.

Neked is pihentető Nyuszit!

2015. ápr. 3. 13:03
 8/8 anonim válasza:

Elkészítése:

A kefirgombát egy porcelán-, üveg- vagy műanyag edénybe kell helyezni (ne fémedénybe). A gombákra szobahőm. tejet kell önteni. Az edényt légmentesen nem kell lezárni! Így hagyjuk állni szobahőmérsékleten, nem fényáteresztő edényben. Az erjesztési időtől függően lesz a kefir különböző mértékben savanyú. A savanyúság két dolog függvénye: minél több gombánk van uannyi tejben ill. minél tovább hagyjuk (max 3-4 napot szoktam, 4-et is csak akkor ha ott felejtem) a tejben, annál savanyúbb lesz. Pl. idővel, ahogy a gombák szaporodnak -elég gyorsan- észrevesszük hogy egyre gyorsabban készül el a kefír, vagy egyre savanyúbb lesz. Ilyenkor adjuk tovább őket, ismerősöknek, ne dobjuk ki, vagy húzzuk le!

A kefirt tésztaszűrőn kell rázogatva, kanállal óvatosan kevergetve átszűrni (ne sérüljenek a gombák, és ne fémedénybe)! A szűrőben visszamaradt gombákat langyos csapvízzel le kell öblíteni, majd vissza tenni tárolóedénybe, és felönteni friss szobahőm. tejjel.

A gombáról leszűrt kefirt már nyugodtan tarthatjuk hűtőszekrényben a felhasználásig. 20 fok felett a gombák gyorsabban dolgoznak, alacsonyabb hőmérsékleten lassabban.

Miután langyos vízzel mosogattuk őket, ne öntsük le 5 fokos hűtőből kivett tejjel. Csak a friss tejet szabad felhasználni, savanyított, aludt tejet nem. A gombákat tej nélkül kb 2 napig lehet vízben tartani, utána elpusztulnak (éhen halnak). Legalább hetente egyszer az edényt is langyos vízben át kell mosni: csak a kezünkkel töröljük ki a folyóvíz alatt, nem kell mosogatószer, vagy egyéb vegyszer.

Nincs különleges hatása, semmit nem gyógyít meg, különösen nem a cukorbetegséget és a daganatokat nem, a gyakoriságukat sem csökkenti - egyszerűen finom kefír készíthető otthon, ami ha összevetjük a tej és a bolti kaukázusi kefír egységárát, igen költséghatékony. Én munkahelyre szoktam vinni egy fél l-es üvegben, és nagyon jó, ha épp rohanni kell és nincs idő enni, akkor ezt lehet kortyolgatni.

2015. máj. 22. 13:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!