Mi lehet az oka annak, hogy a kefirgombám nem növekszik? Hogyan tudnám elérni, hogy növekedjen, gyarapodjon egy picit?
Amit tudok a kérdésről:
- Fém eszközöket - kanalat, szűrőt - nem szabad használni
- Miután leöntöd az elkészült kefirt a gombáról, langyos vízzel alaposan át kell öblíteni, ehhez is műanyag szűrőt érdemes használni
- Langyos és jó minőségű tejet érdemes a gombára önteni.
Ok csak szólj időben, mert sokat utazok.
Neked is pihentető Nyuszit!
Elkészítése:
A kefirgombát egy porcelán-, üveg- vagy műanyag edénybe kell helyezni (ne fémedénybe). A gombákra szobahőm. tejet kell önteni. Az edényt légmentesen nem kell lezárni! Így hagyjuk állni szobahőmérsékleten, nem fényáteresztő edényben. Az erjesztési időtől függően lesz a kefir különböző mértékben savanyú. A savanyúság két dolog függvénye: minél több gombánk van uannyi tejben ill. minél tovább hagyjuk (max 3-4 napot szoktam, 4-et is csak akkor ha ott felejtem) a tejben, annál savanyúbb lesz. Pl. idővel, ahogy a gombák szaporodnak -elég gyorsan- észrevesszük hogy egyre gyorsabban készül el a kefír, vagy egyre savanyúbb lesz. Ilyenkor adjuk tovább őket, ismerősöknek, ne dobjuk ki, vagy húzzuk le!
A kefirt tésztaszűrőn kell rázogatva, kanállal óvatosan kevergetve átszűrni (ne sérüljenek a gombák, és ne fémedénybe)! A szűrőben visszamaradt gombákat langyos csapvízzel le kell öblíteni, majd vissza tenni tárolóedénybe, és felönteni friss szobahőm. tejjel.
A gombáról leszűrt kefirt már nyugodtan tarthatjuk hűtőszekrényben a felhasználásig. 20 fok felett a gombák gyorsabban dolgoznak, alacsonyabb hőmérsékleten lassabban.
Miután langyos vízzel mosogattuk őket, ne öntsük le 5 fokos hűtőből kivett tejjel. Csak a friss tejet szabad felhasználni, savanyított, aludt tejet nem. A gombákat tej nélkül kb 2 napig lehet vízben tartani, utána elpusztulnak (éhen halnak). Legalább hetente egyszer az edényt is langyos vízben át kell mosni: csak a kezünkkel töröljük ki a folyóvíz alatt, nem kell mosogatószer, vagy egyéb vegyszer.
Nincs különleges hatása, semmit nem gyógyít meg, különösen nem a cukorbetegséget és a daganatokat nem, a gyakoriságukat sem csökkenti - egyszerűen finom kefír készíthető otthon, ami ha összevetjük a tej és a bolti kaukázusi kefír egységárát, igen költséghatékony. Én munkahelyre szoktam vinni egy fél l-es üvegben, és nagyon jó, ha épp rohanni kell és nincs idő enni, akkor ezt lehet kortyolgatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!