Miért egészségesebb a teljes kiörlésű lisztből készült kenyér, mint a sima?
Szia!Csak azt mondják,hogy egészségesebb!Pedig nem így van!!!Ahhoz,hogy egy teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyér eladható legyen,szép külalakjának kell legyen,ezt pedig különböző tartósító-,állagjavító szerekkel érik el.Ezek nélkül a kenyerek olyan laposak,mint egy frizbi és senki nem venné meg,az tuti,főleg ilyen drága pénzért.
Úgyhogy,mint pék azt mondom,hogy a sima fehér kenyér emiatt sokkal egészségesebb,mint a barna.Sőt,amire azt mondják,hogy teljes kiőrlésű,annak fele maláta v. kakaó sajnos,ezekkel színezik.
Ha bemész egy pékségbe,a legrondábbnak tűnő barnakenyeret kell választani (lapos,nagyon sötét),azok állnak legközelebb az igazi teljes kiőrlésű kenyérhez.
Szerintem a pék válaszolónak abszorút nincs igaza. A teljes kiörlésű valóban egésségesebb mint a fehér lisztből készült kenyér, mert megtalálható benne a vitamin és rost,amire a szervezetnek szüksége van, ezenkívűl jóvallasabban szívódik fel, így kevésbé hízlal.
Pék létedre ezt tudnod kellene.
Egyébként véleményem szerint a teljes kiörlésű tönkölybúzából készült kenyér a legegészségesebb, bár ne tudom az mennyire igaz, hogy ne trtalmaz tartóstószert, ahogy a csomagolásonn fel van tüntetve.
A pék válaszoló vagyok.
Esetleg te vizsgáltál be ilyen liszteket és abból készült termékeket? Én pék létemre ezért tudom, mert sok vizsgálatot végeztünk el. A pék szakma nem csak annyi, hogy ott a recept, aztán puff, dagasszunk. Sok más gyakorlati részt is meg kell megtanulni.
Akkor mégegyszer, a fehér és a barna liszt ugyanazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza, a korpatartalomban vannak csak különbségek...
Ezzel a témával kapcsolatban annyi baromság íródott már le,hogy az már szinte fáj.Csak az egyik érv a teljes kiörlésű mellett,hogy .......sok benne a vitamin!De könyörgöm! aki ezt így le írja az tudja egyáltalán,hogy a kenyér az hogyan is készül? Mert bizony leg kevesebb 90percig van a tészta 180-200 c.fokon.Ha volt is benne vitamin ez alatt az idő alatt nincs olyan amelyik ne hullana szét.És ennyit a vitamin bőségről.A rost anyagok!!
mit gondoltok,hogy milyen méretűre van őrölve a liszt?Mikronba mérve!Na! ha tudod akkor azt is tudod,hogy ilyen méreten mit számít a "rost".Hát egy kis ízelítő erről a teljes kiörlésű baromságról!
Én nem ismerem az elkészítést, stb-t, csak saját tapasztalatból mondom, hogy általában Graham kenyeret eszek, ami elvileg teljes kiőrlésű. Ha elfogy, akkor eszek a sima fehér/kukoricás esetleg félbarna kenyérből, amit a többiek esznek itthon. Megérzem az emésztésemen a különbséget. Persze ha néha eszek fehér keyneret attól semmi bajom nem lesz, de ha kicsit többet eszek akkor megérzem az emésztésemen. Szóval szerintem jobb a teljes kiőrlésű, de attól még nyugodtan lehet enni fehéret is. Bár aki fogyózik, az ne nagyon egyen kenyeret.
Nekem alapból gyors az emésztésem, és vékony vagyok szóval nekem jöhet a kenyér. Nem tudok lemondani róla.
Mert nem tudom, ki hogy van vele, de reggelire engem csak a kenyér laktat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!