Idén december közepén vágunk egy nagyobb (kb.300kg-os) disznót. Arra gondoltam, hogy a hagyományos hurka kolbász mellé lehetne kevésbé megszokott termékeket is készíteni (stiffolder, kulen, stb) Mit ajánlotok?
300 kilós disznóból bőven lesz anyag.
Ha nem a húsfagyasztásra gyúrtok elsősorban, a következő finomságokat ajánlom:
-szalámi
-disznósajt
-szelőmájas, füstölt
-citromos sütnivaló kolbász
-stifolder (érdekes, finom sváb kolbász)
-csécsi szalonna
-angol szalonna
-kolozsvári szalonna
-erdélyi szalonna
-pörc
-ha mostok belet a kuláréba (végbél) töltött kolbászt ne hagyjátok ki.
Ha bármelyik elkészítéséhez segítség kell, keress bátran!
Ja! Érdekes lehet még a szűzpecsenye kolbászhússal megtöltve, és a gyomron lévő "necchálóba" tekerve. A karácsonyi asztal fénypontja lehet...
Reméltem, hogy Dobos Zoli válaszol neked :)
Egy kérdés hozzá:
Meg tudnád röviden (vagy kevésbé röviden) írni, mi a különbség a következö szalonnák között?
-csécsi szalonna
-angol szalonna
-kolozsvári szalonna
-erdélyi szalonna
Köszi elöre is.
Megpróbálom...))
1. Csécsi szalonna
Pácolás nélküli, tokából, vagy hasából készült, a hurkaanyaggal együtt puhára főtt, sóval, borssal, fokhagymával, paprikával ízesített szalonna. 4-5 napig fogyasztható, hűtést igényel, jól fagyasztható.
2. Angol szalonna.
Csontjától megfosztott bőrös karajból készül, hagyományos sózással, füstöléssel. A hús vastagsága 3-4- szerese a szalonna vastagságának. Elálló.
3.Kolozsvári szalonna
Oldal, és hasa szalonna, rajta hagyva a dagadó és a csontjától megfosztott oldalas egy részét. Továbbiakban ua. mint az angol.
4.Erdélyi szalonna
Vékony hasa szalonna, amit 10 percre a forró zsírba teszünk, majd sózzuk, és úgy kezeljük, mint az előzőket. A füstről levéve olvasztott zsírban feloldott parikával átkenve "színezzük". Pár hétig fogyasztható, hűtést nem, de hűvös helyet igényel
Köszönöm a válaszokat.
Még egy kérdés: az abált szalonna ezek szerint megegyezik a csécsi szalonnával?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!