Hogyan lehet otthon házilag kaukázusi kefírt készíteni?
Nagyon egyszerűen! :D
Vettem egy szuperjó kis joghurtkészítő edényt, ebbe teszek 1-2 evőkanálnyi instant tejport és kb. 2 dl kaukázusi élőflórás kefírt, ezt jól elkeverem (csomómentesre).
Ezután töltök hozzá tejet, hogy 1 liter legyen az edényben a folyadék. Alaposan összekeverem, bekapcsolom a készüléket (ráteszem a fedeleit) és a szobahőmérsékletű konyhában hagyom 7-10 órán át...
Minél tovább készül a kefír vagy joghurt, annál "erősebb" lesz.
A tejportól sűrűbb, krémesebb lesz, de lehet tejpor nélkül is készíteni.
Én általában tartós tejből készítem (ez mindig van itthon), de biztosan sokkal finomabb lenne házitejjel.
Ugyanígy lehet joghurtot is készíteni az edényben, akkor élőflórás natur joghurtot kell venni (nekem a Bakony márkájú jött be a legjobban).
Szóval, 1 liternyi házi joghurt vagy kefír készítéséhez szükséges 2 dl (1 pohárnyi) bolti élőflórás joghurt vagy kefír!!!
Nekem 2 db ilyen joghurtkészítőm van, egyikben kaukázusi kefírt szoktam készíteni, a másikban meg natúr joghurtot, ezt a gyerekek jobban szeretik.
A kész joghurtot ill. kefírt a hűtőszekrénybe teszem, ott 2-3 napig eláll (hamarabb el szokott fogyni).
A joghurthoz lehet gyümölcsöket, lekvárokat keverni, akkor gyümölcsös joghurt lesz belőle...
Vagy lehet müzlit keverni bele...
Itt vettem a joghurtkészítőinket :
Régen vettem olyan joghurtkészítőt, ami 6 kis pohárkával működik, na azt kb. 2x használtam, aztán feltettem valahová jó magasra...
Ez a literes joghurtkészítő viszont nagyon praktikus, sokkal könnyebben használható! 1 éve használom és azóta már rengeteg pénzt megspóroltunk azon, hogy nem kell a boltban megvenni a drága gyümölcsös joghurtokat és a kefíreket. (Mondjuk az sem mindegy, hogy a házilag készített joghurtban nincs tartósítószer meg mindenféle adalékanyag, színezék, stb.)
lehet venni kefírgombát, talán gyógyszertárban is.
de a spéci kaukázusi kefírrel kapcsolatban nem tudom, mi lehet az a plusz, ami még kell hozzá.
Azé patikába ne nagyon kérjé kefírgombát, én eccer megpróbátam, oszt komplett hüjének néztek.
Amúgy meg én házi tejbű csinátam kétdecis csavaros tormás üvegekbe, meleg hejen pár óra alatt megvan. A házi tejet viszont előtte fő kő forralni, langyossan hozzákeverni ja kefírt, ekkis cukrot, oszt úgy széttőteni.
Jó egésséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!