Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Milyen sütit ehetnek a cukorbe...

Milyen sütit ehetnek a cukorbetegek?

Figyelt kérdés

A lányom szinte az egyik napról a másikra lett cukorbeteg, elvileg örökölte, nem is evett sok cukrot, ezért is nagyon nehezen viseli.

Cukrász szeretett volna lenni, ezt is kezdi feladni, mondhatni egy félvilág összeomlott benne, bár már 18 éves de én is nehezen viselem, mert annyi mindenben van cukor..

Milyen sütit lehet neki sütni? Esetleg bevált recepteket tudnátok küldeni?

Köszönöm!

2014. okt. 4. 21:18
 1/8 A kérdező kommentje:
Még egy kérdés, hogy lisztet sem ehet? Nagyon hülyének érzem magam a témában
2014. okt. 4. 21:21
 2/8 anonim ***** válasza:

Nem kell túlságosan diétáznia attól, hogy cukorbeteg. Egyszerűen csak kerülnie kell az olyan dolgokat, amik nagyobb mértékben növelik a vércukorszintet.

Olyanokat ehet, amikben édesítőszer van. Szóval a süteménybe ha cukor helyett édesítőt raksz, azt is megeheti.

De mivel még a fiatal kategóriába tartozik, így nem baj, ha kerüli a mesterséges édesítőszereket. Lehet kapni (bár kicsit drágábban) olyan természetes édesítőszereket, amiket növényekből/gyümölcsökből vonnak ki, és ezek nem károsítják a szervezetet.

Tessék, itt egy olvasmány arról, hogy mit, hogyan érdemes a cukorbetegeknek: [link]

2014. okt. 4. 21:24
 3/8 anonim ***** válasza:

Ne essetek kétségbe!

Bármit el lehet gyakorlatilag készíteni cukorbetegek részére is. Van sütemény, csoki, fagyi...

[link]

[link]

[link]

A legtöbb cukrászdában is vannak már diabetikus termékek. Nézzétek meg pl. az Álomsüti Cukrászdákat: [link]

Nem kell feladnia az álmát. Sőt! Kifejleszthet még többféle, még jobb cukormentes süteményeket, a sorstársaira gondolva. Szerintem kifejezetten nagy sikere lehetne. :)

2014. okt. 4. 21:49
 4/8 anonim ***** válasza:

Anyukám több, mint 10 éve cukros. Eleinte valóban nehéz volt de gyakorlatilag ha úgy vesszük bármelyik sütit meg lehet diétásan csinálni. Rengeteg diabetikus sütis oldal van a gugli kidob egy csomót ha rákeresel.

Én főleg muffint szoktam csinálni vagy muffin tésztából tortát.

Én stevia édesítőt használok az teljesen természetes de nagyobb sütésekhez folyékony vagy por alakban kapható mesterséges édesítőt használok vagy a tablettás édesítőt egyszerűen ledarálom kávé darálón.

Piskótát is lehet így sütni.

A liszt fele nálam durumliszt az lassabban emeli a vércukor szintet.

Egy recept pl.:

25 dkg liszt ennek a fele lehet durum is.

15 dkg olvasztott vaj

3 db tojás

1 cs. sütőpor

1 dl langyos tej

csipet só

ízlés szerinti mennyiségű édesítő. Ehhez az adaghoz kb. 3 csapott teáskanálnyi de a végén úgyis megkóstoljátok a tésztát és érezni fogjátok, hogy elég édes-e és még lehet bele tenni.

Ez az alap tészta de szoktam bele tenni egy marék mákot, vagy diót, aszalt gyümölcsöt, magvakat, lecsöpögtetett gyümölcsöt is de csináltam már müzlivel is.

A száraz anyagokat /liszt, sütőpor, só, édesítő, magvak, stb./összekevered.

A lisztet át kell szitálni, hogy szellős legyen és ne legyen kemény a tészta.

A vajat felolvasztod de ne nagyon folyósra ha félig megolvadt akkor leveheted a tűzről és magától elolvad a többi egy kis kevergetés után. Én forró víz gőze fölött csinálom de nem kell vacakolni vele ha nincs kedved.

Ha felolvadt akkor a langyos tejjel elkevered.

A tojásokat nem kell szétválasztani de alaposan felvered robotgéppel alaposan kidolgozod, hogy a tészta jó puha legyen.

A langyos tejes vajat beleöntöd a kidolgozott tojásba összekevered és ezt az egészet fokozatosan adagonként belekevered a lisztes részbe és összedolgozod.Fontos, hogy langyos vagy kéz meleg legyen, hogy a tojás ne csapódjon ki.

Tepsit kikened vajjal egy kis lisztet szórsz rá beleöntöd a tésztát és mehet a sütőbe.

A vaj és a tej miatt napokig jó puha lesz. Ha dupla adagból csinálod /mert ezzel elég vékony lesz/ akkor ketté vágod és pudinggal meg lehet kenni.

Egy cukros ha sütit eszik akkor figyeljen oda, hogy aznap a napi menüben kevesebb legyen a szénhidrát.

Anyukám a sütis napokon levest és főzelék féléket eszik ilyenkor nincs krumpli meg tészta.

Egy pár jó link azért:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Egyébként ha már így alakult nem lenne jó összevonni a kellemest a hasznossal?

Sokaknak hiányoznak a cukrászdák választékából a diabetikus sütemények nem csak cukrosoknak hanem fogyizóknak, diétázóknak.

Talán ha diabetikus cukrász lenne? Tudom ilyen képzés nincs de dietetikusnak tanulhatna vagy valamit a táplálkozás tudományi karon /nem vagyok képben róla utána kell néznetek/ és utána egy okj-s cukrász képzés...

2014. okt. 4. 22:08
 5/8 anonim ***** válasza:
49%

Elég furcsa válaszokat kaptál... A liszt is növeli a vércukorszintet így azt is kerülni kell! Viszont olajos magvakból is remek piskótát lehet csinálni, igaz drágábban. A legolcsóbb talán a kókusz, bár magában elég erőteljes íze van, érdemes keverni valamivel (pl kesu), de jó a dió, törökmogyoró, mák is. Ezekből "hagyományos" sütik is készülnek (Eszterházy torta, máktorta, linzer részben vagy teljesen mandulából). Édesítésre a xilitet vagy az eritritet ajánlom, ezek nagymértékben hasonlítanak felhasználás a cukorhoz, picit kevesebb kell belőlük, ízlés szerint, az egyetlen különbség hogy nem karamellizálódnak.

A fruktóz és a méz szintén nem ajánlott, annak ellenére hogy sok diabetikus termékbe kerül az előbbi... emiatt sajnos át kell bogarászni a bolti diabetikus termékek címkéjét.

Ha van a közeletekben Norbi Update üzlet, oda is érdemes benézni, sok termék ugyan irreálisan drága, de alkalomszerűen belefér.

Valaki írta hogy még így is lehet cukrász, ezzel abszolút egyetértek, egyre nagyobb a kereslet a szénhidrátcsökkentett termékek iránt, én azt gondolom ez a tendencia csak erősödni fog.

Kókuszos piskóta: 120gr kókuszreszeléket és 80gr kesudiót összedarálok az aprítógépben, teszek hozzá annyi xilitet hogy ízre finom legyen, egy fél csomag sütőport, hozzáadom 5 tojás sárgáját és felvert fehérjét, és alufóliával bélelt őzgerinc méretű de szögletes formában megsütöm. Kalácsszerűen szoktuk felvágni és szeletenként megkenni pl cukormentes lekvárral.

2014. okt. 4. 22:50
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

A lisztet nem kell kerülni ez egy tévhit nem is lehetne de mértékkel kell fogyasztani mert akár milyen hihetetlen a cukrosnak is szüksége van szénhidrátra csak nem mindegy milyen és mennyi szénhidrátra.

Ezért inkább a fehér liszt az, amit csökkenteni kell és előtérbe helyezni az olyan liszteket,mint pl. a durum, rozs, tönköly /kifejezetten ajánlott cukrosoknak/.

Ezek szénhidráttartalma fokozatosan, kis mértékben emeli meg és sokáig egyensúlyban tartja a vércukorszintet.

Arra oda kell figyelni, hogy teljes kiőrlésű legyen ne csak a fehér része legyen benne hanem a csíra és a korpája is.

2014. okt. 5. 00:38
 7/8 anonim ***** válasza:

A cukrászkodással kapcsolatban azt nem tudom, kizáró ok-e ez a betegség. Laikusként úgy vélem, kóstolgatás nem szükséges hozzá. Lehet tévedek.

Viszont ha ki tudja tanulni a szakmát, s van esetleg egy kis pénzmag is, nyithatna kifejezetten cukorbetegeknek és lisztérzékenyeknek külön boltot. Ha ügyesen csinálja, nagy durranás lenne.

2014. okt. 5. 09:49
 8/8 anonim válasza:

Szia! Ha neked, vagy a lányodnak van facebookja, nagyon nagy szeretettel várunk benneteket ebbe a csoportba: [link]

Igaz, mi az inzulinrezisztencia állapotában vagyunk, azaz még nem vagyunk cukorbetegek, de kb. ugyan úgy kell étkeznünk, mint a cukrosoknak. Itt nagyon sok receptet cserélünk, jó a hangulat, sokat lehet egymástól tanulni!

2014. okt. 5. 11:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!