Egy étel hogy lehet izgalmas?
Egy étel akkor izgalmas, ha elrugaszkodsz a megszokott dolgoktól (például gyümölcs csak desszertnek, zöldség csak köretnek, mintha ez valami törvény lenne), és újat alkotsz, valamit ami nem szokványos, de mégis ha megkóstolja valaki akkor "miért nem jutott ez még eszembe?" érzése támad.
Például: egy lazachoz mézes-limeos spárgát grillezni, jóval izgalmasabb, mint krumplisalátát adni, vagy egy rizottót.
Egy sajtos hidegtálhoz izgalmasabb egy almás-paradicsomos chutneyt készíteni, ami egyszerre csípős,savanyú,sós, és édes mint klasszikusan dióval, szőlővel tálalni.
Persze az emberek többsége az eféle dolgokra húzza a száját, de csak azért, mert még nem kóstolta,és nem jött rá, hogy mennyire jól passzol egymáshoz a hús és az édes íz, mennyivel izgalmasabb ha egy tál ételnél nem csak egy izlelőbimbót használsz, hanem mire a menü végére érsz, már elfáradt az összes.
Nagyon sok kezdő receptnél az a baj, hogy túl egyhangú, unalmas. Például nem hiába találjuk minden étterem étlapján a browniet málnaöntettel, vagy erdei gyümölcsraguval. A brownie istentelenül édes, de az erdei gyümölcs savanykás íze tökéletes lecsillapítja. Finomnak finom nélküle is, de unalmas, tömény, egyhangú, lapos.
Ps.:
Még nem láttam egy részt se ebből a Konyhafőnökből, de ha tippelnem kell, akkor legalább az egyik zsűritag olyan stílust játszik mint a Gordon Ramsay?:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!