Mi az a gyros (Kérdés túl rövid)?
Láttam már képen, de még sosem ettem. Nemtudom milyen íze van, letudnátok írni?
19/L
akk egyél egyet, nem drága 500-800 között van
van pitába: sülthús van benne, paradicsom,hagyma, káposzta,uborka, tejszínes öntet...
lehet kérni tálba is: ezek a hasábkrumplira van rátéve...
Maga a gyros (görögök sajátjuknak mondják) egy spéci sütőn készül.
Függőlegesen forog egy tengely, mögötte, mellette infra fűtőcsövek.
Erre a tengelyre felfűznek jó tenyérnyi fűszerezett húsokat (birka, netán marha, csirke stb.) és elkezdik forgatni, sütni.
Külseje így grilleződik, vevő jön, a külső átsült réteget lefaragják,
Ez maga a gyros, aztán teszik pitába zöldséggekkel, miegymással, kaphatod tálon sült krumlival, amivel akarod.
Lényeg: hosszú időn keresztül sül, jól átpácolódik, akár egész nap kitarthat egy "rakat" folyamatos nyesegetés mellett.
Gondoltam szólok, hogy az eredeti görög gyrosban a húson kívül csak tzatziki van (fokhagymás-joghurtos uborkasaláta).
A törökök tesznek mindenfélét bele, van ahol meg is kérdezik török vagy görög gyrost kérsz.
Csak egy jó tanács: a végeken ne nagyon egyél. Életem legszarabb gyrosát ettem Nyíregyházán egy út menti kajáldában: nagy kifli felvágva, benne sültkrumpli, azon a hús, és a tetején majonéz és sajt! Szerintük ez a gyros...
A gírosz (miért nem felejtjük már el ezt az idióta gyrost?) eredendően török étel. A döner tükörfordítása. Mindkettő forgót jelent. Nálunk általában silány minőségű csikréből készítik. A görögök bárányból, marhából, de ma már sertésből is, és hát csirkéből, de az külső hatás.
Függőleges nyársa húzott hús, amit jól átsütnek, s úgy adagolják, hogy vékonyan lenyesegetik.
nagyon finom tud lenni, finom füszeres izü hus megsütve, amit Te is meg tudnál otthon csinálni :)
Volt, hogy beleszaladtam ilyen ócsóóóó csirkecombból készült gyrosba. Nah az felejtős történet.
Én ha ritkán csinálok, akkor sertés szüzérmékből szoktam, klasszul füszerezve rengeteg saláta-uborka-hagyma-paradicsom netán sült krumpli társaságában.
Volt, hogy olvastam valahol tuti gyrosost, de nekem nem jött be. :-(
Ezzel mi is a hiba?
A gírosz (miért nem felejtjük már el ezt az idióta gyrost?) eredendően török étel. A döner tükörfordítása. Mindkettő forgót jelent. Nálunk általában silány minőségű csikréből készítik. A görögök bárányból, marhából, de ma már sertésből is, és hát csirkéből, de az külső hatás.
Függőleges nyársa húzott hús, amit jól átsütnek, s úgy adagolják, hogy vékonyan lenyesegetik.
Ha az összes többi 100%, akkor ez is.
"(miért nem felejtjük már el ezt az idióta gyrost?"
Azért mert így hívják, ez a rendes neve. A magyarosított változatot pedig maximum Jobbikos kis "turbómagyarok" használják.
Nem gyros a magyar neve. Az az angol.
A nem latin betűs neveket fonetikusan írjuk át. A görög szó kiejtése gírosz. Szótárban, lexikonban is ez az alak szerepel.
A kérdésnek arra a részére, hogy milyen az íze, igazi választ nem lehet adni. A jó minőségű gírosznak nyárson sült íze van. Ennél többet nem igazán lehet írni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!