Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A keserű mandula tényleg...

Igabcsy kérdése:

A keserű mandula tényleg mérgező, és ha igen akkor mi van a marcipánnal?

Figyelt kérdés

Házilag szeretnék marcipánt készíteni, de nem akarok aromát használni

Állítólag a marcipán jellegzetes kesernyés ízét a keserű mandula adja. Az eredeti marcipán receptjében van, hogy 50 dkg hámozott mandulához kell 4-5 szem keserűmandulát is adni valamint a cukor mennyisége attól függ, hogy hányszoros marcipánt akarunk készíteni.

Viszont azt olvastam, hogy a keserű mandula nagy mennyiségben halálos is lehet, hiszen toxikus anyagot tartalmaz.

Akkor ez a 4-5 szem még belefér? És hol kapható?


2009. dec. 2. 22:15
 1/10 anonim ***** válasza:

Ha 4-5 szem ártana, akkor már senki sem élne, aki marcipánt evett - az aroma is mandulából készül.

Egyébként ugy tudom, hogy ennek a tizszerese se okoz még komoly mérgezést.

2009. dec. 2. 22:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
Belefér,de nem hiszem,hogy kapsz.Én mindig magam készítem a marcipánt,de keserűmandula nélkül.Aromából csak pár cseppet kell beletenni,én in kább egy pici mandulalikőrt öntök hozzá.
2009. dec. 2. 22:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:

ááá... szerintem az aromának annyi köze van a mandulához, mint a Dr.Oetker pudingnak az eperhez.

Amúgy hol lehet keserű mandulát kapni? Mert én még sehol nem láttam.

2009. dec. 2. 22:26
 4/10 A kérdező kommentje:
a mandulalikőr elgondolkodtató... bár szerintem az is aroma.
2009. dec. 2. 22:27
 5/10 anonim ***** válasza:
22.23 vagyok.Most olvastam a receptedet.Nem egészen értem,amit a cukor mennyiségéről írsz.A marcipánhoz ugyanannyi nagyon finomra őrölt mandula és cukor kell.Tojásfehérje pedig annyi,hogy jól gyúrható legyen.A kész marcipánt lehet festeni,és amit nem használsz fel,az fóliába csomagolva hideg helyen hónapokig eláll.Ha mégis száraz lenne,pár csepp tojásfehérjével átgyúrva,újra puha lesz.
2009. dec. 2. 22:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
84%
tudtommal a mandula héjában van cián, ezért kell pucolt mandulát enni.
2009. dec. 2. 22:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:

22:27 igen, igazad van. Az eredeti recept szerint a marcipán ugyanannyi cukrot tartalmaz mint mandulát. De létezik a kétszeres és a háromszoros marcipán, ami azt jelenti, hogy a cukor hányszorosa a mandula súlyának. Ilyeneket lehet kapni az üzletekben... még a Szamos is árul háromszorost. Csak ezért írtam.


Amúgy elméletben már nagyon "okos" vagyok, de még csak most fogok először magam készíteni. Ma pucoltam meg a mandulát és most éppen szárad.

Ha már ilyen jól elbeszélgetünk.... Elárulnád, hogy Te mivel szoktad a mandulát megtörni, hogy minnál finomabb legyen? Én a kézi diódarálóra gondoltam, de úgy vélem, hogy az még darabosra hagyja. Mit kell még csinálni vele?

2009. dec. 2. 23:05
 8/10 anonim ***** válasza:
kávédaráló? mi ebben szoktunk mákot és diót és porcukrot is darálni :D
2009. dec. 3. 00:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

A tegnapi 22.27.vagyok.Csak most jutottam a géphez.

Kétféleképpen szoktam készíteni.Ha marcipánból akarok süteményt,akkor nem kell olyan finomnak lenni( Vagy ha sokat akarok készíteni ).Ebben az esetben kávédarálóban darálom meg úgy,hogy 1 kanál cukor,egy kanál mandula.( Szeletelt mandulát szoktam venni,mert azzal kevesebb macera van.)Ehhez teszem a tojásfehérjét.

Ha a torta tetejére akarom,akkor a "előírás " szerint.A mandulát és a cukrot fele-fele arányban egy mozsárba teszem és addig töröm-keverem,míg krémes állagú nem lesz.

Ezután teszem hozzá a tojásfehérjét.Ezután a cukrászatok még áthajtják egy hengeren,hogy egészen finom legye.n

Egyszer megpróbáltam a tésztagép hengerein átnyomni.Meglehetősen macerás munka volt,és nem sok különbséget észleltem,ezért többet nem hengereltem.

2009. dec. 3. 21:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm, sokat segítettetek.

Különösen az utolsó hozzászólónak köszönöm a tanácsait. :-)

2009. dec. 3. 22:56

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!