Most akkor melyik a vaj és melyik a margarin?
Mindig mondják, hogy az egyik egészségesebb, de melyik?
Én nem vagyok képben mi a különbség közöttük. Azt sem tudom én melyiket fogyasztom, nekem meg van szokva, hogy én vajat mondok rá, de lehet hogy pont az a margarin...
Szóval nálunk most épp ez van itthon: coop light kenhető zsír 32%. Ez most akkor melyik?
Vaj az, amit tejszínből, köpülés útján nyernek. Margarin az, amit nem.
A félreértések elkerülése végett: a tejszín egy állatból (tehén, kecske, stb.) fejt tej tetejére kiült zsírréteg.
A margarint mostanában növényi alapanyagokból készítik, de eredetileg bálnazsírból készült, mert az olcsóbb, mint a tejszín. Nem véletlenül vajat 1800-2000 Ft körüli kilónkénti ár alatt nem kapsz, ami ennél olcsóbb, az nem vaj.
Az, hogy melyik az egészségesebb, jó kérdés. Sokáig a margarint sztárolták, mára már ez nem egyértelmű. Én inkább a vajra szavazok, abban nincs annyi emulgeálószer, színezék, adalékanyag, mint a margarinban, így kevesebb a rizikófaktor is benne. Bár ettől még létezhet olyan vaj, amibe mégis pakolnak ilyesmit, és létezhet olyan margarin, amiben nincsenek, vagy elenyésző mértékben vannak az egészségre káros anyagok.
Tehát a kérdésedre a válasz az, hogy amit eszel, az margarin. Arra pedig, hogy melyik az egészségesebb, nincs egyértelmű válasz.
A margarin az növényi eredetű, míg a vaj állati eredetű. Ez a legfőbb különbség a kettő közt. A vaj sokkal zsírosabb, viszont szerintem finomabb is. A legjobb a házi vaj, abban nincs semmi mesterséges anyag :)
A Rama, a Delma, Liga és hasonlók azok margarinok. Nézd meg legközelebb hogy mit tartalmaz a Coop-os kence és mit mondjuk egy tea vaj.
Vaj: [link]
Margarin: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!