Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Szeretitek a csipos csabai...

Szeretitek a csipos csabai kolbaszt? Foleg videkieknek irom akik vagnak disznot Igazi hazi keszitesu kulareba toltott vastag kolbaszra gondoltam. Igy keszithetsz finom kolbaszt, itt az eredeti recept

Figyelt kérdés
2013. dec. 16. 20:22
 1/7 A kérdező kommentje:

Csabai hazi kolbász

Hozzávalók:


10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó, kb. 70 % hús - 30 % szalonna arányban),

20 dkg édes, őrölt, házi paprika,

5 dkg erős, őrölt, házi paprika (természetesen az arányok eltérhetnek, attól függően, hogy gyengébb, vagy erősebb kolbászt szeretnénk készíteni),

24 dkg asztali só,

3 dkg apróra vágott fokhagyma,

2 dkg fűszerkömény (egész)

4 dkg orolt bors

5 dkg porcukor


FONTOS: KULARE - a diszno vegbele, Kb 125cm hosszusagu, a legjobb szalamibel. Ha tudtok szerezni abba marad meg legizletesebben a kolbasz.


Elkészítése:

A legjobb a vastag csabai kolbász készítésére a Karácsony előtti, már hideg idő. A korán reggel levágott disznót megperzseljük, tisztára mossuk, felbontjuk részeire, majd bevisszük egy disznóvágó asztalra. Kicsontozzuk, a húst kis kézi hajtású gépen, 6 mm-es tárcsán megdaráljuk és a fent leírt fűszerekkel még melegen összegyúrjuk. (Ilyenkor jobb a hús kötőereje, jobban összetart!) Gyúrás után kivisszük a hidegre, nagyon tiszta asztallapra terítjük széjjel, 10 cm vastagon. Amikor a hús már hideg, visszavisszük és 10-es, 20-as géppel, ami már tölcsérrel van ellátva, sertés vastagbélbe töltjük és bekötjük úgy, hogy minden szálat külön-külön füstölő botokra helyezhessünk. Majd a kamrában lévő kolbászállványra helyezzük. A kamra huzatos és plusz 6 C foknál melegebb ne legyen! 48 óra múlva visszük a szellős füstölőbe, vagy szabadkéménybe. Hat napon át, lassan füstöljük, száraz bükkfa fűrészporral, arra nagyon vigyázva, hogy plusz 12 C foknál ne legyen magasabb a hőmérséklet! Füstölés után bevisszük a kamrába, ahol plusz18 C foknál érik. Három hónap alatt teljesen beérik a finom, valódi csabai vastag házikolbász.

2013. dec. 16. 20:24
 2/7 anonim ***** válasza:

Ezt a Nosalty-ra vagy Mindmegettére töltsd fel.


Biztos nagyon fincsi :)

2013. dec. 16. 20:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 doboszoli ***** válasza:

Nagyon szép leírás, magam is hasonló receptúrával dolgozom, talán kicsit több fokhagymával.

DE!

Csabai embernek ne mutasd meg, mert megkövez érte. Ugyanis a csabai kolbász,(bár családonként változó) egy dologban közös: nem tartalmaz borsot!

2013. dec. 17. 07:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

#3

igazad van, talan mentsegemre szolgal, hogy Gyulan szulettem es a gyulai borsal keszul

2013. dec. 17. 08:46
 5/7 anonim ***** válasza:
Biztos finom így is. :) Mi bors nélkül készítjük és több fokhagymával.
2013. dec. 17. 11:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
A finom kolbasz lelke a szep szinu igazi hazi paprika.
2013. dec. 21. 20:51
 7/7 A kérdező kommentje:
Ismeritek, hasznaljatok kolbasz toltesre a kularet ?
2013. dec. 23. 20:33

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!