A borsólevesbe mindenképp kell rántás? Ha nem, akkor hogyan csináljátok nélküle?
Én így csinálom :D : [link]
Sajnos a rántás még nekem sem igazán sikerült az eddigiekben :D Remélem segítettem :)
Elolvastam az első linkjét...
Nem, nem lesznek csomók, ha kevered.
Életemben nem láttam még így zöldborsó levest készíteni. Ez inkább a gomba- vagy hagymaleves készítéséhez illik, de mindegy. Ha nem tudsz rántást készíteni külön, akkor így is jó.
Igazából itt is rántást készítesz, ha belegondolsz! :-)
Lényeg, hogy ha a lisztet beletetted, akkor picit pirítsd, és ne rögtön öntsd rá a vizet! Mert így könnyebben szétoszlik majd a liszt. Persze pillanatokról van itt szó, és gyorsan keverni kell, hogy le ne égjen! paprikát lehúzva tegyél bele, nehogy megkeseredjen!
Aztán apránként víz, keverés,
ahogy sűrűsödik, újra víz...
Na most ennek csak az a hátránya a rántásoshoz képest, hogy mivel mindig hozzáöntesz vizet, keverni kell, gyakran, míg felforr, ugyanis a liszt leülepszik és oda tud égni, vagy így keletkeznek benne csomók, hogy leragad... Ezt ne felejtsd el!
A rántásos annyiban jobb, hogy a már forró levesbe öntöd a forró rántást, és ott már nem kell arra várni, hogy újra felforrjon. Hacsak nem öntöd még fel, hgoy több legyen a víz. De akkor sem szokott az leülepedni úgy, mint a másik variációban.
Mindkét verzió hamar kifut, ha már forrásban van!!! :-)
A recept szerinti sokkal finomabb, mint rántással. A karalábé és a karfiol levest is így főzöm. De csak zsírral finom, és nem kell bele ételízesítő, helyette egy pici cukor. és bazsalikom vagy kakukkfű. A zöldségeket is a borsóval együtt párolom. A lisztet kanalanként teszem hozzá, elkeverem és soha nem lesz csomós.
Ha rántást csinálsz, akkor azt hideg vízzel kell felönteni, és csomómentesre keverni. Amikor az ételbe öntöd, akkor is állandóan kevergetni kell.
A 4-es elég jól írja. De ha megpirítottad a lisztet a borsón, azonnal önthetsz hozzá annyi vizet, amennyi kell. Felesleges apránként, úgy nem is lesz igazán jó. Nem lesz tőle csomós, de mire felforr akkor biztosan eloszlik.
30 éve így főzöm a borsólevest, és soha nem csomós. Az így készített levesbe nem kell pirospaprika.
Ezt a lisztleszórásos módszert (staubolást) alkalmazom én is, borsó, gomba, karalábé, karfiol... stb zöldségalapú levesekhez. ugyanúgy hidegvízzel kell felengedni, és elkeverni, míg mártás sűrűségű nem lesz, utána már fel lehet húzni annyi vízzel (csontlével ), amennyi levest szeretnénk.
Egyszerű, gyors, biztonságos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!