Mit hol szoktál gyűjteni a természetben és mire használod?
erdőkben, parkokban, utak mentén, kirándulások alkalmából stb
mogyoró-kipucolom, megpiritom-müzlibe, önmagában eszegetve, ledaráltva mogyorókrém sütikbe
medvehagyma-szendvics, husokhoz
nyári hulló alma-nyersen, sütik, kmpót, levesek
dió-megpucolva, átpirítva-önmagában, müzlihez ledarálva sütikbe, krémnek
gesztenye-sütve, ledarálva sütikbe krémnek
bodza-szörp
csipkebogyó-szárítva vázadísz, teák
kapor-kovászos uborkába, tökfőzelék, kapormártás
torma nyersen reszelve szendvicsbe
vadkörte puculva sütikbe
ringló, vadeper, vadszeder-önmagában eszegetve, süti, leves, müzli, turmmixok
Én nem szoktam semmit, mert ritkán vagyok vidéken, ált. Pesten vagyok. De anyum szokott csipkebogyót szedni a hegyekben a kertünkből és a mögöttünk lévő erdő széléről. A hegyekben szokott még szamócát, szedret, kökényt, gombát, snidlinget szedni - mindegyiket erdőn, erdőszélen vagy a réten. Otthon kint a határban bodzát és akácot.
A lényeg, hogy olyan helyről, ahol egyáltalán nem járnak autók vagy csak nagyon kevés. Út széléről nem szokott.
A csipkebogyóból és a kökényből lekvár, az akácból és a bodzából szörp lesz, a gombából valami főtt étel lesz, a snidling megy fűszernek a kajába, a szedret meg a szamócát meg magába megesszük, meg néha a csipkebogyó és a kökény is erre a sorsra jut, ha nincs elég a lekvárhoz.
Korábban, amíg otthon laktam ill. feljártam velük a hegyekbe én is segítettem neki. Szívesen mennék most is.
Tavasszal bodzát szörpnek, ősszel főként gombát, de azért már ki kell bicikliznem a határba, bodzának a bogyóját lekvárnak, csipkebogyót teának, birsalmát sajtnak, másoktól lopni szerintem nem az "út mentén" van, szerintem nem így értetted. Sóvirágot dísznek, meg kakukkfüvet, csalánt, de én ebből sose iszok, hársfalevelet, kamillát, fekete epret, de csak friss fogyasztásra))
Akácvirág szintén szörpnek, repcevirágot dísznek:D Napraforgóvirágot is dísznek:D /de ezek már kultúrnövények/
Az udvarunkban rengeteg kamilla van,azt szoktam leszedni és vagy kiszárítom teának,vagy pedig krémet készítek belőle.
A közeli erdőből makkot szoktam gyűjteni,azt dekorálásra szoktam használni.
Csalánt is gyűjtök,kiszárítom és a hajamat az abból készült főzettel öblítem le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!