Mit gondoltok, miket etetnek meg velünk napjainban az élelmiszervegyészek?
A válasz:
Ne ámítsuk magunkat! Aki reggelire "kakaóitalt" iszik, a laboratórium
ízeit nyeli, aki eperjoghurtot kanalaz, fűrészport fal, aki bolti
citromlevet tesz a teába, az a penészgomba "váladékát" kapja,
bármennyire tiltakozik is. Az édeset idomított baktériumok "köpik ki",
a savanyú a mikroorganizmusok "izzadmánya".
Érzékeinket (észrevétlenül) manipulálja egy világhatalommá
szerveződött maffia, az ízipar, s laboratóriumokban előállított
(titkos) aromákkal, ízfokozókkal megváltoztatja ízlelésünket.
Veszélyben az ízlés szabadsága, a kulináris önrendelkezés joga. Nem
azt esszük, amit enni vélünk. Mert semmi sem az, aminek látszik. Az
eperaromát egy Holzmindenben székelő német aromagyár állítja elő
ausztrál fűrészpor, alkohol, víz és néhány titkos összetevő
keverékéből. (A Föld teljes epertermése az "eperből" készült
fagylaltok, joghurtok, desszertek mennyiségének egy százalékát sem
fedezné!)
Egy amerikai konszern baktériumból kávétejszínt és krémsajtot
varázsol, egy másik vörös áfonyából cseresznyét, ricinusolajból
őszibarack-aromát. Az Athlon nevű cég (nem vicc!) madártollból
péksüteményt, a General Foods vízből, fehérjéből és gyanús zsiradékból
műszalonnát. A Procter and Gamble nevű amerikai vállalat még a
gyapotszálat (pamutot) is fogyaszthatóvá teszi: a növény rostjaiból
kenyeret sütnek. Az ízek e szép új világában a menthenthiol nevű
vegyület a grépfrút, az acetyl-pyrolin egyik változata a ropogós
kenyérhéj, a filberton a mogyoróíz illúziójáért felel.
Mint a Mátrix című filmben. Nem eperjoghurtot eszünk, hanem vizet
mesterséges illúziókkal. A szagok és ízek e virtuális valóságában már
a füstölt sonka és lazac sem eredeti: napjainkban a húsgyárak
"folyékony füstöt", azaz műfüstöt használnak, amiben 30-90 másodperc
alatt meg lehet "füstölni" a terméket. Ráadásul a vásárlókat mézédes
hazugságokkal etetik, a Danone Actimel "szuperegészséges" joghurtital
egyszerre tartalmaz két (veszélyesnek tartott) édesítőszert,
aszpartámot és K-aceszulfámot is.
A csalafinta íztrükkök aztán megteszik a magukét, aki gyerekkorától
hozzászokott a víz-, szén-dioxid-, karamell-, foszforsav-, citromsav-,
nátriumbenzoát-, koffeintartalmú italhoz (ez a kólák összetétele),
annak az igazi bodzaszörp ízetlen. Az élelmiszeripar tehát
"maszkírozza" az ízeket, ha kell, korrigálja és retusálja őket (mint
Sztálin környezetét a korabeli fotókon), hozzászoktat bennünket a
kémiai édesítőszerek, ízfokozók, sűrítőanyagok ízéhez, reklámokkal és
aromákkal etet, ízfüggővé tesz.
Korunkban húszezer élelmiszeradalékot forgalmaznak (köztük hétezer
aromát). E titokzatos porocskák és folyadékok nélkül, melyek
összetevőit (üzleti titokra hivatkozva) sokszor még az ételre
allergiás gyerekek orvosainak sem árulják el, az élelmiszer-ipari
termékek többsége élvezhetetlen és eladhatatlan lenne. Az íz az ételek
lelke. Aki az ízeket befolyásolja, életünket manipulálja. Ráadásul az
íz nem csak ízlés dolga. Az íz legfontosabb funkciója a táplálék
ellenőrzése. Figyelmeztetés (lenne), hogy mit nem szabad megenni. Ha
becsapják íz-lelésünket, elfeledtetik velünk az eredeti ízt, akkor
tényleg bármit lenyelünk.
A leves hazudik - írja magyarul újfent megjelent nagyszerű
pamfletjében Hans Ulrich Grimm (Kétezeregy Kiadó). De nemcsak a Knorr
és a Maggi zacskós leves hazudik (a négy főre szóló adagban mindössze
két gramm szárított marhahús található), hanem szinte minden. A
kenyér, a virsli (de az nagyon), a csecsemőtápszer. Érzékeinket
manipulálják és átprogramozzák. Éppúgy, mint gondolatainkat. Egész
életünket. Tavaly az Egyesült Államokban az asztalra került ételeknek
már kilencvenhat(!) százaléka ipari termék volt.
A Fast Food Nation (gyorsétterem-generáció) már nem ismeri az ételek
eredeti összetevőit, életében soha nem szagolt vargányát. "De hát
végül is - mondja cinikusan az egyik aromagyár mérnöke - az élvezet
fantázia dolga." Már akinek!
Szerintem az igédet nem egy olyan oldalon kéne hajtani, amin kérdeznek...
OFF
Ígyvan, ahogy mondod (nem, egyébként). De akkor most egyen mindenki biot, saját termesztésű, permet nélküli zöldségeket, meg húsokat.
Na. Te mondod meg, hogy a világ melyik felét írtsuk ki, mert NINCS ELÉG TERMŐFÖLD HÉTMILLIÁRD EMBERNEK EZEN A SZAROS BOLYGÓN.
Ez az egyik. A másik meg. Te fogsz szalmonellában meg mindenféle szarban meghalni, mert hopsz, nem pasztörizáltad a tejet, nem oltottad be az állataidat, satöbbi satöbbi.
Azt hiszed, hogy a természetes dolgok jobbak az előállított dolgoknál? Hátnem.
Valóban sok szemetet zabálunk, igen. De irigyellek, ha meg bírnád venni a természetes szarjaidat, ha minden ember ilyet enne, ugyanis áruk a többszöröse lenne a mainak, arról nem is beszélve, hogy pikpakk megromlanak, betegséget terjesztenek, satöbbi.
Ez valami szabad vers?
Mindenki azt eszik, amit akar. Én a boltba káposztáért járok, meg hypóért. Nagyon jó!
A gyári kaja sokkal olcsóbb, mint az igazi. Valamit valamiért. A birkák is meghíznak hullámpapíron, ez ember is elél, csak valami legyen a szájában. Legfeljebb műanyagbaby lesz, meg nájlonfiú.
A háború alatt az oroszok labodát ettek, és nyírfakéregből sütöttek kenyeret, mégis élnek.
Van aki szinte csak fénnyel táplálkozik, néha egy kis krumpli(tényleg)
Ha nem szereted a műanyagot, egyél zöldséget, húst, igyál tejet!Süthetsz kenyeret is, hamar megvan, de kapható házi kenyér is.Készíthetsz joghurtot, lekvárt, de ezekből is kaphatsz házit, ha nem érsz rá.
A bolti kajáknak szép a csomagolása, és sok időt megspórolhatunk velük.(pörögni) Az is egy életforma.
Minden csak gondolat úgyis.
Lehet, hogy csalódtál, de nyugodtan egyél, amit akarsz! Van mindenféle étel, és elég is lesz valamennyiőnknek. Nyugalom!
nem kötelező megvenned, pláne megenned semmit!
Szorítsd össze a szád, ha más megoldás már nincs!
Tej, hús, krumpli, méz, kenyér, gyümölcs, tojás...mind kapható. Adalékmentesen is. Mi kell még?
Ha csomagoltat akarsz, azt muszáj tartósítani és feljavítani. Minden frissen a legjobb, ha áll, persze hogy romlik. Valamit tenni kell. Olcsón akarsz finomat? Ne számíts ugyanarra, mintha megadod az árát!
Teljesen a kérdezővel értek egyet!
Tudjátok, erre a sok mesterségesen előállított dologra nincs ellenszere a szervezetnek, mert MESTERSÉGES és nem természetes, amit ismer és kezelni is tudja!
Ezeknek a mű kajáknak a többsége le se tud bomlani, csak gyűlik és gyűlik, aztán egyszer majd robban, mindenféle ismeretlen betegség, rák, akármi jön, mert mérgezi a szervezetet a sok kémiai vacak.
Ezek nem élelmiszerek, mivel a legtöbben emészthető tápanyag sincs, ez már a kémiai kísérlet határát súrolja!
Tudtátok, hogy depressziót okoz? Elnyomja az embert, agresszívé is tesz, stb.
Spektrum- Étkek és tévhitek, ha megnézitek tudni fogjátok.
Amennyire tudom kikerülöm a durvább réteget (chips, kóla, gumicukor, kész étel, stb).
A kérdezőtől megkérdezném, hogy dolgozik-e. Csak úgy az időbeosztás miatt...
Jah, és.. bár semmi közöm hozzá. De ha esetleg akar gyereket, az vajon majd így fog enni? Nem hinném. Bekerül iskolába és 10000% hogy fog enni "szemét" kaját.
Valamelyik hozzászóló írta, hogy nincs elég természetes kaja az emberiségnek. Igaza van. Manapság nem sokan (százalékban gondolkodjatok) foglalkoznak mezőgazdasággal. Lehetetlen lenne megfelelő mennyiséget előállítani, még akkor is ha valamennyire megnövekedne a termelők létszáma.
És igenis vannak olyan emberek, akiknek olyan rohanás az életük, hogy vannak napok, amikor abszolút nem érnek rá főzőcskézni. (én személy szerint gyűlölök a konyhában tevékenykedni, még egy tea elkészítése is kínszenvedés)
Nem azt mondom, hogy állandóan hamburgert kell zabálni. De azért nem kell túlzásokban esni ezzel a biomániával. A legtöbb ember nem tudja fenntartani ezt a bioéletmódot (pénz, idő, stb okok miatt).
Nekem is vannak elveim, és nehezemre esik elfogadni, hogy mások nem ezt követik (pl vakon hisznek felsőbb erőkben, holott inkább az ellenkezőjére vannak bizonyítékok), de el KELL fogadnom. Nem lehet mindenki egyforma. Akkor elég unalmas lenne a világ.
Ja és az a 35 évig élés az kicsit túlzás. A legtöbb ember műkaján él. Mindenki meghalt volna 35 évesen???
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!