Miért kell a nokedli elkészítéséhez tojás?
A tésztákat gyakorlatilag a tojás (fehérje) tartja össze.
Ha nem teszel a nokedlibe, akkor vizes lisztet csinálsz. Ezt beleteszed a forró vízbe, illetve beleszaggatod, és szétolvad. Nincs, ami összefogja.
A forró vízben a tojásfehérje kicsapódik, ezek a szálak tartják össze gyakorlatilag a nokedlit.
Ha netán vega vagy, vagy tojás allerigás, akkor használj durum tésztát, vagy készíts sztrapacskát.
A víz + liszt = csiriz = tökéletes papír-ragasztó technokol helyett. De a só felesleges bele. Amikor valami könyvünk erősen elhasználódott állapotba került, mindig ilyet kavartunk, ezzel ragasztottuk vissza a kiszakadt lapokat.
Ha tésztát akarsz, vagy finom nokedlit, akkor tedd bele a tojást is.
Én is azt gondoltam hogy a tészta tojás nélkül ragacsos massza lenne csak de aztán kipróbáltam egy ősrégi receptet.A régi régi öregek készítették ezt a nagyon spórolós ételt és a neve krumplis galuska, de lehet túrósan is csinálni és akkor gazdagon tejfölözni és szalonna pörcözni, de az már nem spórolós. :)
a recept:
kb fél kg lisztet egy nagy csipet sóval és annyi vízzel hogy rugalmas tésztát kapjak összegyúrom.Nagyon jól meg kell gyúrni, hólyagos legyen.Atésztát ezután nejlonba téve pihentetni kell, majd lisztezett deszkán kissé elnyújtani.ujjnyi csíkokra vágni és a csíkokból tovább nyújtva falatnyi darabokat szakítani a sós fővő vízbe.ha feljön a tetejére ki lehet szedni.Kis adagokban érdemes szaggatni hogy ne főljön túl.Olvasztott zsírra és főtt-tört krumplira szedjük.összekeverjük, sózzuk borsozzuk és kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!