Nektek melyik házilag készült sajt ízlik jobban: a tehén- vagy kecsketejből készített?
Só nélkül szokta valaki készíteni a sajtot? (Én igen :-))), mert a sósat nem kedvelem.)
Mennyi sajtot szoktatok egyszerre készíteni?
Milyen sajtokat szoktatok készíteni házilag?
Előre is köszi a válaszokat!
Szép napot Nektek és jó főzőcskézést!
Én eddig még csak ettem őket, csinálni még nem csináltam, de tervben van.. 1. Kecske 2. tehéntejből
mindkettőből finom! ettem már kaprosat-petrezselymeset-kaliforniai paprikásat-köménymagosat-füstölt kecskesajt viszont viszi a pálmát nálam!
Szia!
Szerintem nagyon érdemes kipróbálni az otthoni, "házi" sajtkészítést! :-) Tulajdonképpen nagyon egyszerű dolog, főleg, ha még szeret is az ember sütni-főzni vagy "kreatívkodni", akkor irány a konyha! (Bár én az udvaron készítettem épp az előbb. :-))
Nekem soooooooooookkal jobban ízlik a házi készítésű sajt, mint a boltban kaphatók!!! Persze nem kell túlzásba vinni ennek a fogyasztását. ;-)
Szép napot neked!
Persze, szívesen leírom azt a receptet, amelyik alapján készíteni szoktam a sajtot. Szólok, hogy ez leginkább az én ízlésemnek megfelelő, tehát, ha sózni vagy fűszerezni szeretnéd a jövendőbeli sajtodat, akkor egy kicsit változtatnod kéne majd a recepten.
Recept:
„Házilag készült sajt
2,5 l tej
5 evőkanál citromlé (vagy 2 kávéskanál citromsav, vagy 300 ml joghurt, vagy 600 ml savó)
A tejet felforraljuk. Közben egy szűrőt kibélelünk sűrű szövésű finom anyaggal és egy tál felé helyezzük. Amikor a tej forrni kezd, belekeverjük a savanyító anyagot (én citromlevet használtam, de lehet ecetet is). Csaknem azonnal szivacsos túróréteg csapódik ki, sárgászöld savót hagyva maga körül. Ha a savó még mindig tejes, még egy kevés citromlevet adunk hozzá. Ne keverjük, nehogy összetörjük a túrót! Amikor a túró és a savó teljesen különvált egymástól, lehúzzuk az edényt a tűzről és néhány percig állni hagyjuk. Leszűrjük és a savót felfogjuk. A sajtot fellógatjuk, vagy ha szilárdabb állagúra szeretnénk, egy nehezékkel lepréseljük, hogy a felesleges savó eltávozzon belőle.”
Ez a recept a „Vegetáriánus szakácskönyv” című könyvből való. Köszönet érte.
A citromlés válozatból csináltam ma a sajtot, de a következőt lehet, hogy savóval fogom készíteni, mivel ugye lett sok savó. A savót majd ne dobd ki, mert állítólag egészséges. Meg lehet inni önmagában vagy akár ételek készítéséhez is használható alapanyag – például kenyérféleségekhez is jól jöhet. A neten biztosan sokféle adatot találsz ezzel kapcsolatban.
(Ecettel nem akarnám csinálni, mert nem tudom, hogy mennyire befolyásolná a végső ízt.)
Egyszerű és nagyszerű! Ezt a receptet kipróbálhatod első nekifutásra, ha gondolod, azután pedig jöhetnek a különböző változtatások, hogy olyan sajt legyen, amelyik neked és családodnak a legjobban ízlik. (Mi nagyon kevés sót használunk bármihez, sokszor egyáltalán nem sózunk, emiatt nekem a fent leírt sajt kiváló, de nem mindenki ezt szokta meg, vagy ki-ki mást vár el, más az ízlésünk, sőt, az ízlelésünk is, emiatt nem tudom előre megmondani, hogy ez a fajta sajt neked is ízleni fog-e. Pláne, hogy írtad, hogy te a kecsketejből készített sajtot jobban kedveled. Szerintem ezt a recepted meg lehet próbálni kecsketejjel is.)
Ma délelőtt 2 liter tejből csináltam a sajtot és 214 gramm lett a végeredmény, tehát, ha sokat akarsz egyszerre készíteni, akkor ne 2-2,5 literrel kezdj hozzá, de első próbának akár a 2 liter is megteszi, hogy teszteld: egyáltalán ízlik-e neked. Én nagyon kipréseltem a savót, de a következő sajtból nem fogom annyira kinyomni.
A párom épp most hozott 3 liter tehéntejet az egyik szomszéd nénitől vette, így már kezdek is a következő sajt készítésébe!
Oké egyszer lehet, hogy kipróbálom! :-)
Szívesen a receptet.
Eszembe jutott, hogy nem mindegy az ecetnél, hogy hány százalékos, arra majd figyelj.
Itt is van egy jó leírás: [link]
Sajnos már elfogyott! :-)
Ma vettem kecsketejet és ízlett! Korábban mástól vettem, akkor nem ízlett; örülök, hogy adtam a kecskéknek még egy esélyt! Házi kecskesajtot is ettem ma - ezt nem én készítettem - nagyon finom volt!
Minden sajtkedvelőt buzdítok arra, hogy aki még nem próbálta ki az otthoni sajtkészítést, az tesztelje le, mert nagyon megéri, minden szempontból!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!