Szokás még a disznóvágás? Ti szoktatok? Anyagilag megéri?
Disznót vágni nem szoktunk. Ha megvesszük a feldolgozandó húst, anyagilag majdnem ugyanott vagyunk, mintha magunk etetnénk a disznókat. Mivel kukoricaföldünk nincs, a takarmányt úgyis meg kellene venni nekik, ergo ugyanúgy nem tudjuk, mit eszik.
Viszont - falusi romantika ide vagy oda - mindenki utálja a sz@rt vakarni alóluk.
A húsvételnek még egy előnye van: nem muszáj megvennünk egy egész disznót. Most például nem volt sok pénzünk, csak kb. 50 ezrünk, ebből még egy tisztességes fél disznót sem lehet megvenni. Ezért csak tölteni való húst vettünk, és kolbászt, szalámit meg hurkát töltöttünk. Elég jól jön ki anyagilag, kilónként kb. 850-900 Ft fűszerekkel, füstöltetéssel, mindennel együtt. Ráadásul ahogy apukám fűszerezi, az messze übereli az összes pick szalámit :) Szóval azt mondanám, megéri. Ennyi pénzért csak nagyon ócska, színezékekkel, tartósítószerekkel, füstaromával(!!!!) kezelt valamit kapni, aminél egy jól fűszerezett füstölt kolbász ezerszer jobb.
Még sonkát szoktunk csinálni, idén sajna nem tudtunk (későn álltunk neki, mire 6 hetet pácolódik a sonka, kitavaszodik és megromlik a füstön - bár amilyen hideg tavaszunk volt, akár csinálhattunk is volna), de jövőre mindenképp lesz, mert hiányzik. Amúgy a sonka előállítása sem kerül többe 1500 Ft-nál kilónként, szóval azon még többet lehet spórolni :)
Ettől függetlenül lehet, hogy a későbbiekben tartunk még majd disznókat, nem bontottuk el az ólakat, mert könnyen jöhet olyan drágulás, hogy anyagilag megéri melózni vele. A tojásárak emelkedését sem gondolta volna az ember, aztán mégis, megint megéri tyúkokat tartani.
Hát kérem, megéri! Nagyon!
A disznó tartása nem nagy buli kis tételben, de megvenni egy egész élő cocát, és otthon feldolgozni, (esetleg feldolgoztatni) nagyjából 50%-kal jobb, mint a legolcsóbb multiban vásárolni. Vagyis egy 150 kilós disznóból, ami jelen árak szerint 55-65 ezer forint, kétszeres érték termelhető ki a bolti áron.
Ráadásul azt gyárta(t)sz, és olyat, ami ízlik, mindenféle adalék, átverés nélkül.
A hentes munkadíja 6-10 ezer forint disznónként, plusz "illetmény csomag".
Gyakorlott hentes, ha reggel hatkor szúrja a disznót, egy órakor távozik a portáról. Ekkorra minden kitöltve, szeletelve.
Nem mondom, van egy kis mosogatás, rendrakás, de a hideg téli hajnalon síró disznó, és a csodálatos illatok, ízek ezt kárpótolják.
Ha hiszitek, ha nem!
:D
Különösen, ha a mosogatás nem a böllérre, hanem a böllér-asszonyra marad!
Mi soha nem tartottunk még malacot, de rendszeresen vettünk és vágtunk.Töltöttünk hurkát kolbászt, füstölt a párom sonkát, szalonnát, kolbászt.Még rakott fejet is csináltunk.Sült tepertő,jaj hogy az milyen finom frissen, amikor meg már nem annyira kell, akkor tepertőkrém van belőle.Hmm valóban csodás hangulata van egy ilyen hízóvágásnak, és rengeteg jó kaja kijön belőle.De sajnos újabban nem igazán van részünk ebben.Azóta a malac ára drasztikusan megemelkedett és elég sok pénzt ki kell egyben csengetni érte, aztán ott vannak még a további költségek, a hurkába való, a gázpalack csere....hentesre mondjuk nem kell költeni mert a férjem valódi hentes.Úgyhogy újabban inkább veszünk húst max egy hónapra valót, de a hurka meg a kolbász az nagyon hiányzik.A gyerekek is kérdezték mikor sütünk már hurkát,bezzeg mikor volt akkor sose kérdezték.:D Terveztük hogy veszünk belsőséget és töltünk.
Anyagilag megéri?Persze hogy megéri, csak legyen egyben meg a pénz rá, és hónapokig nem kell henteshez járni:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!