Ez így szokás a disznóvágásnál?
El is küldenék az ilyen böllért (hentest) melegebb tájakra, ha éppen a legnagyobb dologidőben játékával foglalkozik.
Amúgy meg, miután megölték a disznót, leperzselik vagy valahol forrázzák is, kiveszik a szemeket, kivágják a fülek belsejét, kizsigerelik, hosszában félbe vágják - a koponyát is homlokcsontostól felibe, kiveszik a (agy)velőt, kipucolják az orcsatornát, a két fél fejet beteszik a katlanba - ebbőĺ lesz majd a tízórai "katlanhús", disznósajt, hurkába való. Ezeket akkor veszik ki a katlanból, amikor a hús leválik a csontról. Közben az aszonyok belet mosnak, a gazda slajmoz, nos ezután, vagyis néhány órával a leölés után férhet a homlokcsonthoz aki akar. De a hentesnek még mindig elég munkája van ekkor, mert ha már leszalonázta a féldisznókat, a füstölnivaló és abálni való szalonnákat megformázta, a húsokat trancsírozta - szétfejtette, a böröző segédek lebőrözték a zsírnak valót és felaprították, ledarálták a kolbászhúst, becsinálja -megkeveri fűszerezi a kolbálbászhúst, megtölti a bélbe, a kihűlt fejhúst és a többi katlanbólvalót (tüdő, máj, bőr, vese, nyelv, fül, toka, ...) szétválogatja sajtnakvalónak és hurkábavalónak, aprítja a sajtnakvalót, becsinálja, megtölti a sajtot - gömböcöt (zacskóba, vagy ha igazit csinál a gyomorba), megdarálja a hurkahúst, bekeveri a rizsel meg másal aszerint milyen hurkákat csinál. Megtölti a hurkákat. Besózza a füstölnivalót. Közben kisütik a zsírt. Ha nyugodtan dolgozot és nem rekordra ment, este van. Közben pálinka, pálinka, uzsonna, pálinka, pálinka, ebéd, bor, pálinka, pálinka, vacsora bor. Ez van nagyjából. Az aszonyokra vár a mosogatás, amit másnapra hagynak. De még el kell rakni a húsokat. Esztergálás nincs. Még éjel az ágyban sem akarózik ezek után az aszonynak sem tokmányba fogni az esztergálnivalót.
Remélem nem hagytam ki fontosabb dolgokat.
Mustafa:
Én sohasem értettem ezeket a "legendákat". Igen legendák mert én képtelen vagyok elképzelni hogy ilyen a valóságban is megtörténjen. A tapasztalataim súlyosan ellent mondanak.
Én is falusi gyerek vagyok. Nálunk is van disznóvágás. Nem egyszer többet is egyszerre. De estig sohasem tartott még.Igaz mi nem töltünk disznósajtot mert azt senki nem szereti nálunk.
Körülbelül 9-10-re szét van darabolva. A böllérünk mivel már pár éve rákos, ezért hamar 10 előtt hazamegy. Ebédre már ki is van főzve a hurka és kolbász. Ha nagyon lusták vagyunk akkor a takarítást délutánra halasszuk. És mindezt én, apám meg a böllér. Ha többen vagyunk akkor gyakran van olyan hogy nincs mit csinálni.
Ezek után én fel nem tudom fogni hogy mit lehet estig el tökölni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!