Ez így szokás a disznóvágásnál?
74%-os,ez csak azt jelenti, hogy ügyesek vagytok és nálatok a tűz is gyorsabban ég. Az a sajtcsinálás nem vesz sok időt igénybe. Meg attól is füg 6kor , 5kor vagy 4kor reggel van leszúrva a disznó. Meg aztán lehet kapkodni is, összecsapni is, meg ha minden fagyasztva van, kolbász 10 pár, hurka 10 szál a szalonna bőr meg jó borostás. De bizony időbe tellik a pörzsölés, amúgy becsületesen szalmával is (nem csak hirtelen gázal) mert attól más az íz, a forrázás is hogy sima legyen a bőrke és a kocsonyában vagy más bőrkés ételben ne keljen köpködni a sörtetöveket, a katlanban levő húsoknak is addig kell főni amíg le nem válnak a csontról és ráadásul lassú tűzön, meg azután ki kel hűlni ezeknek. Jó, nagy motoros darálóval, tízliteres töltőprésel egy kettőre kész. De mi csak hagyományosan, nagy kézi darálóval, két literes töltővel dolgozunk. Meg a megtöltött hurkát is át kel főzni. Ezek a dolgok a tűztöl is fügnek. Egy katlannyi 20 liter zsírt sem lehet kisütni 10 perc alat.
Volt már olyan a szomszédban hogy tízkor a gazda kiált a kapuba, hogy készek. Másnap meg káromkodot, hogy senki nem sózta be a füstölnivalót és minden bepált. Hogy esztergáltak e homlokcsontot vagy nem nem tudom.
Szóval elismerem, hogy mi nem vagyunk olyan ügyesek, mint önök, de mi lassan, precízen és alaposan csinálunk meg mindent, közben uzsonnázunk, ebédelünk és jól érezzük magunkat. Nem vagyunk hírös hentesek, utánunk nem a gazdának kell másnap zsírt sütni, sózni, pácolni, kobászt pározni, hurkát abálni... Nem rekordot akarunk dönteni, vagy a kocsmában dicsekedni a gyorsaságunkal. Ráérünk és megadjuk a módját. De az evéskor sincs szájgörbítés, hogy valami nem olyan mint tavaly volt, az ízek "békebeliek".
Ja mé kihagytam, mi a kolbászt nem főzük ki.Az időzítés meg úgy megy, hogy sötétben szúrunk és kezdünk perzselni, de a szőrözés - sikálás, beretválás már világosban legyen hogy lássuk az eredményt. Így a félbevágás k.b. fél nyolc, nyolckor kerül katlanba a fej meg a többi és leghamarabb 2 óra míg lefő a csontról vagyis tíz, fél tizenegy mikor kivesszük a katlanból, kel egy óra hülés a felvagáshoz, darálás, a töltés leghamarabb 12 kor. persze a hurkát csak a kolbász után lehet tölteni. Délben viszont ebédelünk egy órahosszat. 5kor sózok, mikor a húsok konyhakészre, ebédnyire vannak szétporciózva, kihűltek és a gazdaszony már csak berakja a zacskókba és a fagyasztóba. Régebben még ekkor kezdtük a konzervelést.
Szóval így is lehet, meg sietve is, evés nélkül, szó nélkül, robotolva, szakmába. De minek? Melyik ér többet?
Ahogy a Mustafa irja én is igy làttam gyerekoromban. Délelõtt odatették fõzni a kàposztàs hùst(nyamnyam)orjalevest és ez volt az ebéd, közben a fülét,farkàt lehetett enni, azt nem tudom màr, hogy paràzson csinàltàk vagy hogyan. Délutàn hurka,kolbàsz töltés és este finoman megsütötték és körbeülte a csalàd.De szép is volt.
Mustafa ezzel a névvel hogyan mersz te disznózni, ez arab név elsõsorban.:):)
Hát igen, gyerekkoromban még disznótort is tartottunk. A rokonság részvételével (szüleim testvérei és unaokatestvéreim). Akkor még nem volt mélyfagyasztó, csak kis hűtő, meg kellet enni a 150 kilós ártányt. Minden rokon máskor csinálta, így télen kéthetente volt disznótor, meg kóstoló, hogy mindenkinek legyen egész télen fris disznóhús és hurka.
Gondolod, hogy ilyen nével nem kellene ilyesmit enni? Pedig a tiltott gyümölcs (vagy disznósajt).... ☺
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!