Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Nyers étrendet folytatókkal...

Nyers étrendet folytatókkal itt fel tudom venni a kapcsolatot?

Figyelt kérdés

Szeretném megtudni, hogy a hüvelyesek fogyasztásával kapcsolatban mit ajánlanak, akik már huzamosabb ideje nyers táplálkozást folytatnak!

Például csicseriborsót szoktatok áztatni és úgy fogyasztjátok, esetleg csíráztatva? A hüvelyeseket érdemes csírázva fogyasztani vagy ellenjavallt?

Hüvelyes mennyi található egy heti vagy havi fogyasztásotokban?

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!



2012. márc. 2. 17:41
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Kedves Válaszoló! :-)


Igazán köszönöm, hogy benéztél "hozzám" és köszönöm kedves szavaidat is! :-) Nagyon segítőkész vagy! Ha megtudsz valamit a hüvelyesek csíráztatásával kapcsolatban, szívesen fogadom az információkat!

(Állítólag jobban teszi az ember, ha másfajta magvakat csíráztat, a hüvelyeseket pedig nem - de vajon mi ennek a pontos oka?)


További szép napot Neked!

2012. jún. 1. 14:38
 12/19 A kérdező kommentje:

Szia! :-)


Köszi a linket, nagyon jó a leírás!


Képzeld, közben ma én is találtam valamit a kérdéssel kapcsolatban! Ismered ezt a kiadványt? Ránky Edit: Csírazöldség a natúrkonyhában. Érdemes elolvasni szerintem. Könyvtárban biztosan megtalálható, esetleg antikváriumban, vagy aukciós oldalakon.

A fentebb említett Ránky Edit is azt írja, hogy 10-15 perces hőkezelést igényel a csíráztatott csicseriborsó és még néhány hüvelyes, mert "nyersen enyhén mérgező fehérjeanyagot, phasint tartalmaznak".


Akkor a csíráztatott hüvelyesek párolva, főzve nem illenek a nyers étrendbe. Így jártunk ;-)


Semmi gond, szerencsére sok-sok más gabonának, olajos magnak, zöldségfélének, fű- és fűszerfélének a magjait lehet csíráztatni és nyersen fogyasztani! :-)


Kellemes hétvégét Neked! :-)

2012. jún. 1. 22:45
 13/19 anonim ***** válasza:

Ez így van,sok még a választék!:) Írnál esetleg majd példákat,ami bejött/ízlett?


Én meg valahol olvastam itt egyszer,hogy valakinek az "ételkémia" tanára azt hiszem,azt mondta,hogy a borsó nyersen mérgező és hogy rosszul van,ha a neje bekap belőle pár szemet!:) Szóval tényleg lehet benne valami.Bár megjegyzem többen hozzászóltak,hogy sose volt semmi bajuk a nyers zöldborsótól,közlöm Nekem sem.:)


Aha,oké közben rájöttem,hogy ez itt volt,akkor bocs hogy untattalak!:) Már ki nem törlöm,had nevessél Te is kicsit az ügyön!:)Hogy leírtam ide amit itt olvastam!:D


Szóval várom majd az élménybeszámolót,ha valami csíra a kedvencekbe került,de az is érdekel ha épp valamit nem ajánlasz.Mi a görögszénamagot szerettük egy időben nagyon!


Neked is jó hétvégét!:)

2012. jún. 2. 08:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/19 A kérdező kommentje:

Helló! :-)


Valóban ehhez a kérdéshez írta valaki kommentben, hogy mit mondott a tanára! :-)

De egyáltalán nem untattál, tényleg vicces és aranyos volt, hogy megírtad, hogy olvastad valahol ezt az infót! :-) ;-) :D


Belegondoltam a hüvelyesek fogyasztásának kérdésébe és hirtelen az ugrott be, hogy egyáltalán nem is fog hiányozni! Egyébként fiatalabb koromban annyira odáig voltam a babfőzelékért (jó, ez kicsit más téma, de hüvelyes), hogy abból megfőztem magamnak egy hatalmas fazékkal és még aznap megettem mindet! :-) Azóta pedig azt vettem észre, hogy ez igencsak megváltozott bennem! Éppen ezen a héten hétfőn készítettem babfőzeléket és a végén alig pár evőkanálnyi csúszott le – azt a keveset is úgy erőltettem magamba. Többször nem is főzök ilyet.


Ezt a csicseriborsóval kapcsolatos kérdést egyébként a párom miatt tettem fel, ugyanis ő aggódott, de nagyon komolyan aggódott, hogy a szervezete fehérje igényét hogyan fedezze úgy, hogy egészséges, tápláló legyen az, amit elfogyaszt. Ekkor ajánlottam neki a csicserit. Azóta viszont több könyvet elolvasott és arra jött rá, hogy nem is kell aggódnia a fehérje bevitele miatt!


Ajánlhatok neked egy könyvet? Annyira érdekes kérdéseket vet fel és egyszerű, érthető bizonyítékokkal, kísérletekkel, kutatásokkal, érvekkel támasztja alá a gondolatmenetét az író!

A könyv: dr. Ralph Bircher: Szigorúan bizalmas. Lehet, hogy ismered is. :-)

Itt találtam egy ismertetőt: [link]


Még nem olvastam el a könyvet, de ahogy belenéztem, hú, nagyon érdekes és igazán figyelemreméltó! Nem győzöm ajánlani! A címe miatt kicsit fenntartásom volt a könyvvel kapcsolatban, mert az hatásvadásznak tűnt elsőre, de amúgy is a tartalom a lényeg, az pedig nagyon érdekes.

Nyers ételek fogyasztásáról, valamint a korábbi táplálkozási szokásokkal kapcsolatos tévedésekről is van szó a könyvben. (Például arról, hogy nincs is szükség annyi fehérjére, ahogyan azt egy ideig ajánlották, sőt! De nem akarom lelőni a fordulatokat!)

Dr. Ralph Birchernek az apja volt dr. Bircher-Benner – ha ismerős neked ez a név: ő volt, aki az igazi müzlit „feltalálta”, úgy tudom. (Nem a finomított, cukrozott mesterséges, de müzlinek nevezett termékekre gondolok, amelyeket ma sok helyen lehet kapni, hanem az igazi, eredeti müzlire: gabonák, olajos magvak, gyümölcsök.)

[link]

Google fordítóval is le lehet fordítani, de ha tudsz angolul, akkor segédeszközre nem lesz szükséged.


A csírákkal kapcsolatban: szerintem személyesen kell megkóstolgatni azokat és utána dönteni, hogy kinek melyik ízlik, hiszen nem biztos, hogy az ízlésünk vagy ízlelésünk hasonló. Adj egy esélyt minden fajtának! :-) Jó, hogy írtad a görögszénamagot, az úgyis van itthon, de csíráztatva még nem próbáltuk. (A kertbe viszont vetettünk.) Tudtad, hogy a görögszéna is hüvelyes? 3-4 percig ajánlott párolni a csíráját; az előbb olvastam utána.

[link]


Jó csíráztatást!!! :D

Szép napot Neked és az olvasóknak!

2012. jún. 2. 10:34
 15/19 anonim ***** válasza:

Dehát a babfőzelékben nincsen semmi rossz,hisz az meg van főve nem?:) Nehogymár lemondj róla,ha egyszer úgy szeretted!:)

A görögszénamagért pedig fogadd bocsánatkérésem,semmiképpen nem szerettelek volna félrevezetni a nem tudott tudatlanságom miatt!:) Fogalmam nem volt,hogy hüvelyes!:O Nyersen ettem a csíráját is,imádtam/imádtuk.Van szárított magom,azt mondod el lehet vetni!?:O Na pl ezt sem tudtam.

Köszönöm szépen az érdekes olvasni valókat,amint lesz rá időm/kedvem belevetem majd Magam!:)

Egyébként meg persze,hogy ízlések és pofonok,nem is foglak hibáztatni,ha olyat mondasz,ami épp Nekünk majd nem jön be.De azért szeretek jó tapasztalatok alapján újat kipróbálni,mert akkor pozitívabban áll az egészhez az ember.

Tehát köszi mégegyszer ha elolvastam diskurálunk!:)

2012. jún. 5. 13:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/19 anonim ***** válasza:
Ja,a műzlihez akartam még hozzáfűzni,hogy otthon isteni finomat tudsz csinálni,fém dobozban lezárni és mindig frissen tudod fogyasztani a számodra finom,saját kezűleg válogatott egyveleget!:)
2012. jún. 5. 13:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/19 A kérdező kommentje:

Szia! :-)


A bablevest/babfőzeléket csak régebben szerettem - ahogy írtam - már nem esik jól, nem hiányzik.


Olyan "bolti müzlit" nem szoktunk venni. Olajos magvak, aszalt gyümölcs, friss gyümölcs mindig van itthon. :-)


A görögszénamagot egyszerűen elvetettük :-) Majd később derül ki, hogy fog-e teremni, minden rendben van-e!

Itt találsz valamennyi leírást a görögszénáról:

[link]


Szép napot neked!

2012. jún. 6. 07:14
 18/19 anonim ***** válasza:

Nagyjából átolvastam a leírást,szóval ne haragudj ha épp benne volt,de hogyan kell/lehet felhasználni?Mert azt hiszem se azt nincs benne,hogy nyersen nem fogyasztható se semmi.:S Egyébként a jótékony hatásáról meg vagyok győződve,van belőle kapszulám is és a női bajaimat mindig egycsapásra megoldja...régen nagyon sokat olvastam róla,talán még termeszteni is akartam,de azt hiszem lebeszéltek róla.Most mégis érdeklődöm,Neked hogy alakul és hogyan használod majd fel!?:) Köszönöm!


Linkelek pár receptet a műzlire,hátha egyszer kedved támad az otthoni hozzávalókból összerakni valamit!:)


Stahl-nál tuti,hogy láttam,ott "müzli" keresésre ezeket dobta ki:

[link]


S itt a többi:


[link]


[link]


[link]


De mint a nőklapján írják sütés nélkül is készítheted!:)

Sok sikert!:)

2012. jún. 6. 09:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/19 A kérdező kommentje:

Kedves Válaszoló!


A 07:14-jor írt kommentemben azért küldtem a görögszénáról a linket, mert egy korábbi üzenetedben már kérdezted, hogy hogyan kell annak magját vetni. Erről pontosat nem tudok mondani, mivel ez „le van védve” , ha jól értettem, sehol nem találtam én sem leírást ezzel kapcsolatban. Emiatt küldtem azt a linket, mert ott valamennyit írnak a növény növésével kapcsolatban.


Azt, hogy 3-4 percig párolni kell a csíráztatott görögszénamagot, ebben a könyvecskében olvastam: Ránky Edit: Csírazöldség a natúrkonyhában. (Vaterán szokták árulni, szerintem jól megírt, tartalmas füzet, érdemes megvenni.)

Ezt nézd meg, hátha működik a link (2 kis leírás):

[link]


Köszi a linkeket! :-) Nagyon aranyos vagy!

A müzliszelet készítését már kipróbáltuk régen, viszonylag sokszor készítettünk ilyen sütit, mindenféle változatban. Anyum és párom ették, de korábban én is megkóstoltam. ;-)


A görögszénamagról semmi esetre sem akarlak lebeszélni! Én is nagyon jókat olvastam erről a növényről!!! Csak arra vigyázz, hogy bármilyen gyógynövényt, ha kúraszerűen használsz, akkor a kúra után tarts 1-2 hét szünetet az adott gyógynövénnyel! (És persze túladagolni sem szabad a görögszénát.)


Miért beszéltek le téged a görögszéna termesztéséről??? Miért hagytad magad lebeszélni?


Szió!

2012. jún. 6. 12:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!