Ezek után Ti szívesen fogyasztatok Pangasius halat?
Pangasius-vagy cápaharcsa-nem eszi, aki magát valamire
tartja
Ma találtam egy jó kis videót, a német Christian Jentzsch és Michael Höft késztette
A pangasius hazugság (Die Pangasius-Lüge) címen. Pár éve itthon is kapható a
pangasius vagy más néven cápaharcsa, melyet bármelyik áruházlánc mirelit pultjából
megvásárolhatunk. Emlékszem, eleinte elég drága volt, de ma már ugyanannyiba kerül
vagy még olcsóbb is, mint a heck-, hering- vagy tőkehalfilé. Emiatt sokan emellett a hal
mellett döntenek, pedig ha tudnák, milyen utat jár be, mire a boltba kerül....
A WWF 2007-ben több nyugat-európai országban bojkottra szólította fel a halkedvelő
lakosságot, hogy inkább más fajtát vásároljanak.
Hogy miért?
A hal eredetileg ázsiai folyókban él, jó méretesre képes megnőni: 130 cm és 40 kilós a
felnőtt egyedek mérete. Amit a boltban találunk, azok viszont főként vietnámi haltelepeken
tenyésztett halak, amiket olyan körülmények között nevelnek, hogy az állatot és a környezetet
nem kíméli. Négyzetméterenként kb. nyolcvan darab másfél kilós példánnyal kell számolni, s
a halak étvágya elég nagy, így ez az a a pont, ahol a tenyésztők kreativitásukat kiélik.
Minden ehetőt a vízbe dobálnak, legyen az hallisztből készült táp, szója vagy más szerves
hulladék, ami alatt akár az állati és emberi ürüléket is lehet érteni. A német feelgreen.de
cikkében egy WWF szakértő is megerősíti a világhálón olvasható elrettentő információkat,
mint például azt, hogy a halak tenyésztésének körülményei nem érzékeny gyomrú
embereknek való: a medencék telis-tele halakkal, akik saját ürülékükben és hulladékok között
tömörülnek, s a terjengő szagok elviselhetetlenek. A tenyésztők célja, hogy minél több és
méretesebb hal hagyja el a telepet, és kerüljenek szerte a világban a boltokba. A halakat
emiatt antibiotikummal és hormonokkal is etetik, így a rossz körülményeket nagyobb eséllyel
élik túl.
További aggasztó tény, hogy a halak filézése és csomagolása során az egészségügyi és
higiéniai szabályokat nem tartják be kellőképpen. Laboratóriumi vizsgálat során 14 mintából
ötben találtak lisztéria baktériumot, mely gyomor- és bélproblémák forrása, sőt akár halált
is okozhat. Ez a baktérium volt azokban a sárgadinnyékben is, melyek legutóbb az USA-
ban több mint húsz ember halálát okozták. A halfiléket ezen felül foszfáttal és általában
citromsavval kezelik. A foszfát célja, hogy a hal tömegét felfújja (20 százalékkal növeli),
ami nemcsak, hogy megtéveszti a vásárlókat, de a vesékre is káros nagy mennyiség
elfogyasztásakor.
A Mekong-deltája telis-tele a pangasius tenyésztők medencéivel, mesterséges tavaival,
melyek tartalma mind a folyóba ömlik. Haltetemek, táp és ürülék, gyógyszerek kerülnek az
érzékeny ökoszisztémába. A Mekong több millió embert lát el ivóvízzel, így fokozottan óvni
kellene ezt a területet. Ezen a vidéken 0,2 százalékban működnek olyan biofarmok, melyek a
fenntarthatóság jegyében tenyésztik a halakat.
Arzén, nehézfém, a poliklórozott bifenilek (PCB-k), DDT és metabolitjai (DDTs),
fémszennyeződések, klórvegyületek (CHLs), hexaklór-ciklohexán izomerek (HCHs), és
hexaklórbenzol (HCB))ömlik a Mekong folyóba minden korlátozás nélkül. A Mekong
folyó az egyik legszennyezettebb folyó a bolygón, és ezért az itt tenyésztett pangasius
szennyezettsége nem kérdés.
Francia források szerint a laboratóriumi mérések eredményeit nem veszik figyelembe a piaci
szereplők, a szupermarketek ugyanúgy eladják, pedig már a lakosság is tud a Pangasius
szennyezettségéről. A Pangas tenyésztése környezetvédelmi szempontból nem nevezhető
fenntarthatónak még annak ellenére sem, hogy végletesen olcsón: hulladékhasznosítással
tenyésztik. A Pangasiust import perui táppal etetik, valamint Kínából származó női
hormonokkal kezelik.
Nincs semmi természetes a Pangasiusban! Döglött halak maradványaival, dél-amerikai
szárított csontliszt, manióka, és szójahulladékkal etetik. Ez a Pangasius hal természetes
táplálékától teljességgel eltérő. A takarmányozáson túl teljesen természetellenes a Pangasius
halak hormonkezelése is. A pangasius fénysebességgel növekszik a Mekong folyó tenyész-
telepein: 4-szer gyorsabb, mint a természetben!!!
Pangasius halakat női vizeletből dehidratált hormonokkal oltják! Felfedezték, hogy ha a
Pangasius nőivarú egyedeit terhes nők vizeletéből elkülönített hormonokkal kezelik, akkor
a Pangasius növekedése és ivarérése felgyorsul! Több ikrát rak (egy Panga kb. 500.000 ikrát
egyszerre.) Lényegében tehát kínai gyógyszeripari vállalatoktól vásárolt hormonokkal kezelik
őket...
Figyelem: a Pangasius más élelmiszerek adalékanyagaként is hódító útra indult! Halpaszták,
préselt halrudacskák rák ízesítéssel és valószínűleg néhány állateledelben szintén
felhasználják már...
ma 20:09
a szennyezett tejpor amiről te beszélsz,az mérgezett volt.Egy lökött agyú csinálta az egészet.Amikor kiderült,rögtön be is vonták az összeset.
Én többször voltam Kínában,Thaiföldön,és Vietnamban is.Amiről te írsz,hogy a piacokon földön egy sima papírra rakva vannak a húsok,előfordul..Főleg nagyobb utcai piacokon(amikor olyan nagy vásár van) De a városokban nyugodtan lehet enni a sarki bódénál is,mert minden húst előtted,főznek meg.Egyszer vettem rántott békát.Előttem tette a combokat a forralt vízbe,és utána készítette el a húst.Soha olyan finomat nem ettem még..Tény,hogy a mi kis belünk nincs hozzászokva az ő ételeikhez,de akárhová mész a nagy világba,csak figyelni kell,hogy minden ételt megfőzzenek rendesen.(Arab országokban még a vízre is vigyázni kell..)
Kedves kérdező.
Én többször ettem már Pangasius halat.Sokszor étteremben.
Ha annyira pocsék lenne akkor senki sem árulhatná,és az éttermek listáján sem lenne rajta.Nem kel minden hírt elhinni amit leírnak..
Csak megjegyzem:Pár éve a mi csirkéinkről is hasonló hír ment Európában.Az angol barátom ki is akadt,hogy mi magyarok milyen embertelen körülmények között tartjuk a csirkéket,és meg is esszük..én kértem elnézést a csirkék nevében,hogy nem a Gödöllői kastélyban élnek,és nem 6 ágyas szobákban,hanem csak csirketelepen vannak)
Ehhez - függetlenül attól, hogy mi a véleményem a pangasiusról - annyit fűznék hozzá, hogy akit ez zavar, az soha többet ne egyen háznál nevelt csirkét, disznót, egyebeket. Lehet, hogy tápot meg haszonnövényeket kapnak enni, de a saját ürülékükben mászkálnak, és gond nélkül megeszik, ha arról van szó. (Tartottunk állatokat mi is, a rokonságunk nagy része is, még csak nem is embertelen körülmények között. De nem lehet minden nap takarítani, ha az ember dolgozik, szóval ez van.)
A boltban kapható állatok nagy részét is hormonkezelik, ez nem a pangasius sajátossága.
Én tartom magam valamire (lsd. a kérdés legeleje), de ha jól van elkészítve és finom, akkor megeszem a pangasius filét, a háztáji és a bolti csirkét is, stb. Még élek, sőt, most készítettek rólam teljes vér- és vizeletképet, és tökéletesen egészséges vagyok.
Persze, mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit eszik, csak arra akartam rávilágítani, hogy attól, hogy a pangasius-szal kapcsolatban felfújták a dolgot, még nem kirívó esetről van szó. Ha nem Te tartod az állatot, nem lehetsz biztos benne, milyen körülmények között élt. Ez van, sajnos.
Az a méregdrága és finom arckrém, amit magadra kensz, ugyanazoknak a nőknek a vizeletét tartalmazzza.Csak te szívod fel, nme a harcsa. Hormont - mégis - miből.
Mióta a magyar uniós disznó nem ehet moslékot - mert az veszéjes hulladék - azóta csak tápot ehet szegény. lehet, hoyg társai hullájából.MÉg a csirkék is kannibálok. Szerinted a dögöt a tápüzemben előtt ekibeleznék?
Pont ez aszép a világban, hogy semmi sem szemét, ami természetes, mindne visszaforog. A foszforsav nélkül meg kihullana a fogad. A Cólában is foszforsav van, a sonkában meg salétrom. Fini!
Minden hónapban előkerül valami...
Nyáron senki nem mert uborkát enni, mert senki nem lehetett biztos abban hogy honnan származik, fertőzött-e az amit meg venne.
Most itt a panga terítéken..
Ne is vegyetek halat, max élő ponyot vagy bármit ami nem fehér húsú, ugyanis simán becsomagolják a pangát bármi más tengeri halnak
Én azoknak a táborát erősítem, akik szerint eddig is jó ízűen megettük, ezek után is megfogjuk.
Nem különb a sertés, marha csirke sem...
Nagyon szeretjük a pangasiust.
Most is ott "evickél" a fagyasztóban, arra várva, hogy ebédre egy kis párolt zöldséggel megegyük.
Volt egy műsör a tv-ben róla, ahol nem net mögé bújt anonim bloggerek, hanem egy élélmiszermérnök (talán a SZIE-ről) állította, hogy az általa vizsgált pangasius nem káros.
hát-én nemrégiben a teknősbékáimnak vettem egy csomaggal.Mivel olcsó.Egyszeri alkalommal tudtam csak adni nekik ,mivel olyan olajos volt felolvasztás után,hogy alig akarták megenni, a felét ott is hagyták.A víz tiszta halolaj lett, a tekikről nem beszélve.Még most is sikálom róluk.
Ma megsütöttük a többit,megkóstoltam,de egyáltalán nem ízlett sőt kicsit meg is undorodtam.Aztán rákerestem a gugliban kiváncsiságból,és amiket olvastam.Még jobban megfájdult a gyomrom...
OFF:
"Ahogy az se érdekel,hogy a párizsi milyen sok szemétből készült,és mire párizsi néven a boltokba kerül addig az ember bele kifordul.Ettől függetlenül szeretem azt a szar felvágottat,és megeszem"
Csak a pontosság kedvéért:
a párizsi nem felvágott, hanem vörösárú, és még mindig kevesebb szemét van benne, mint a felvágottakban.
ON:
pangasiussal semmi bajom, nem rosszabb, mint a többi átlaghal. Úgy látszik sérti a régi haltermelő országokat, hogy hirtelen konkurencia lett, és valahogy le kell járatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!