Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Ezek után Ti szívesen fogyaszt...

Ezek után Ti szívesen fogyasztatok Pangasius halat?

Figyelt kérdés

Pangasius-vagy cápaharcsa-nem eszi, aki magát valamire

tartja


Ma találtam egy jó kis videót, a német Christian Jentzsch és Michael Höft késztette

A pangasius hazugság (Die Pangasius-Lüge) címen. Pár éve itthon is kapható a

pangasius vagy más néven cápaharcsa, melyet bármelyik áruházlánc mirelit pultjából

megvásárolhatunk. Emlékszem, eleinte elég drága volt, de ma már ugyanannyiba kerül

vagy még olcsóbb is, mint a heck-, hering- vagy tőkehalfilé. Emiatt sokan emellett a hal

mellett döntenek, pedig ha tudnák, milyen utat jár be, mire a boltba kerül....


A WWF 2007-ben több nyugat-európai országban bojkottra szólította fel a halkedvelő

lakosságot, hogy inkább más fajtát vásároljanak.


Hogy miért?


A hal eredetileg ázsiai folyókban él, jó méretesre képes megnőni: 130 cm és 40 kilós a

felnőtt egyedek mérete. Amit a boltban találunk, azok viszont főként vietnámi haltelepeken

tenyésztett halak, amiket olyan körülmények között nevelnek, hogy az állatot és a környezetet

nem kíméli. Négyzetméterenként kb. nyolcvan darab másfél kilós példánnyal kell számolni, s

a halak étvágya elég nagy, így ez az a a pont, ahol a tenyésztők kreativitásukat kiélik.


Minden ehetőt a vízbe dobálnak, legyen az hallisztből készült táp, szója vagy más szerves

hulladék, ami alatt akár az állati és emberi ürüléket is lehet érteni. A német feelgreen.de

cikkében egy WWF szakértő is megerősíti a világhálón olvasható elrettentő információkat,

mint például azt, hogy a halak tenyésztésének körülményei nem érzékeny gyomrú

embereknek való: a medencék telis-tele halakkal, akik saját ürülékükben és hulladékok között

tömörülnek, s a terjengő szagok elviselhetetlenek. A tenyésztők célja, hogy minél több és

méretesebb hal hagyja el a telepet, és kerüljenek szerte a világban a boltokba. A halakat

emiatt antibiotikummal és hormonokkal is etetik, így a rossz körülményeket nagyobb eséllyel

élik túl.


További aggasztó tény, hogy a halak filézése és csomagolása során az egészségügyi és

higiéniai szabályokat nem tartják be kellőképpen. Laboratóriumi vizsgálat során 14 mintából

ötben találtak lisztéria baktériumot, mely gyomor- és bélproblémák forrása, sőt akár halált

is okozhat. Ez a baktérium volt azokban a sárgadinnyékben is, melyek legutóbb az USA-

ban több mint húsz ember halálát okozták. A halfiléket ezen felül foszfáttal és általában


citromsavval kezelik. A foszfát célja, hogy a hal tömegét felfújja (20 százalékkal növeli),

ami nemcsak, hogy megtéveszti a vásárlókat, de a vesékre is káros nagy mennyiség

elfogyasztásakor.


A Mekong-deltája telis-tele a pangasius tenyésztők medencéivel, mesterséges tavaival,

melyek tartalma mind a folyóba ömlik. Haltetemek, táp és ürülék, gyógyszerek kerülnek az

érzékeny ökoszisztémába. A Mekong több millió embert lát el ivóvízzel, így fokozottan óvni

kellene ezt a területet. Ezen a vidéken 0,2 százalékban működnek olyan biofarmok, melyek a

fenntarthatóság jegyében tenyésztik a halakat.


Arzén, nehézfém, a poliklórozott bifenilek (PCB-k), DDT és metabolitjai (DDTs),

fémszennyeződések, klórvegyületek (CHLs), hexaklór-ciklohexán izomerek (HCHs), és

hexaklórbenzol (HCB))ömlik a Mekong folyóba minden korlátozás nélkül. A Mekong

folyó az egyik legszennyezettebb folyó a bolygón, és ezért az itt tenyésztett pangasius

szennyezettsége nem kérdés.


Francia források szerint a laboratóriumi mérések eredményeit nem veszik figyelembe a piaci

szereplők, a szupermarketek ugyanúgy eladják, pedig már a lakosság is tud a Pangasius

szennyezettségéről. A Pangas tenyésztése környezetvédelmi szempontból nem nevezhető

fenntarthatónak még annak ellenére sem, hogy végletesen olcsón: hulladékhasznosítással

tenyésztik. A Pangasiust import perui táppal etetik, valamint Kínából származó női

hormonokkal kezelik.


Nincs semmi természetes a Pangasiusban! Döglött halak maradványaival, dél-amerikai

szárított csontliszt, manióka, és szójahulladékkal etetik. Ez a Pangasius hal természetes

táplálékától teljességgel eltérő. A takarmányozáson túl teljesen természetellenes a Pangasius

halak hormonkezelése is. A pangasius fénysebességgel növekszik a Mekong folyó tenyész-

telepein: 4-szer gyorsabb, mint a természetben!!!


Pangasius halakat női vizeletből dehidratált hormonokkal oltják! Felfedezték, hogy ha a

Pangasius nőivarú egyedeit terhes nők vizeletéből elkülönített hormonokkal kezelik, akkor

a Pangasius növekedése és ivarérése felgyorsul! Több ikrát rak (egy Panga kb. 500.000 ikrát

egyszerre.) Lényegében tehát kínai gyógyszeripari vállalatoktól vásárolt hormonokkal kezelik

őket...


Figyelem: a Pangasius más élelmiszerek adalékanyagaként is hódító útra indult! Halpaszták,


préselt halrudacskák rák ízesítéssel és valószínűleg néhány állateledelben szintén

felhasználják már...



2012. febr. 16. 18:53
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

ma 20:09

a szennyezett tejpor amiről te beszélsz,az mérgezett volt.Egy lökött agyú csinálta az egészet.Amikor kiderült,rögtön be is vonták az összeset.

Én többször voltam Kínában,Thaiföldön,és Vietnamban is.Amiről te írsz,hogy a piacokon földön egy sima papírra rakva vannak a húsok,előfordul..Főleg nagyobb utcai piacokon(amikor olyan nagy vásár van) De a városokban nyugodtan lehet enni a sarki bódénál is,mert minden húst előtted,főznek meg.Egyszer vettem rántott békát.Előttem tette a combokat a forralt vízbe,és utána készítette el a húst.Soha olyan finomat nem ettem még..Tény,hogy a mi kis belünk nincs hozzászokva az ő ételeikhez,de akárhová mész a nagy világba,csak figyelni kell,hogy minden ételt megfőzzenek rendesen.(Arab országokban még a vízre is vigyázni kell..)

Kedves kérdező.

Én többször ettem már Pangasius halat.Sokszor étteremben.

Ha annyira pocsék lenne akkor senki sem árulhatná,és az éttermek listáján sem lenne rajta.Nem kel minden hírt elhinni amit leírnak..

Csak megjegyzem:Pár éve a mi csirkéinkről is hasonló hír ment Európában.Az angol barátom ki is akadt,hogy mi magyarok milyen embertelen körülmények között tartjuk a csirkéket,és meg is esszük..én kértem elnézést a csirkék nevében,hogy nem a Gödöllői kastélyban élnek,és nem 6 ágyas szobákban,hanem csak csirketelepen vannak)

2012. febr. 16. 20:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/24 anonim ***** válasza:

Ehhez - függetlenül attól, hogy mi a véleményem a pangasiusról - annyit fűznék hozzá, hogy akit ez zavar, az soha többet ne egyen háznál nevelt csirkét, disznót, egyebeket. Lehet, hogy tápot meg haszonnövényeket kapnak enni, de a saját ürülékükben mászkálnak, és gond nélkül megeszik, ha arról van szó. (Tartottunk állatokat mi is, a rokonságunk nagy része is, még csak nem is embertelen körülmények között. De nem lehet minden nap takarítani, ha az ember dolgozik, szóval ez van.)

A boltban kapható állatok nagy részét is hormonkezelik, ez nem a pangasius sajátossága.


Én tartom magam valamire (lsd. a kérdés legeleje), de ha jól van elkészítve és finom, akkor megeszem a pangasius filét, a háztáji és a bolti csirkét is, stb. Még élek, sőt, most készítettek rólam teljes vér- és vizeletképet, és tökéletesen egészséges vagyok.


Persze, mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit eszik, csak arra akartam rávilágítani, hogy attól, hogy a pangasius-szal kapcsolatban felfújták a dolgot, még nem kirívó esetről van szó. Ha nem Te tartod az állatot, nem lehetsz biztos benne, milyen körülmények között élt. Ez van, sajnos.

2012. febr. 16. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/24 anonim ***** válasza:
..csak úgy offilag: A szennyezett tejpor miatt 9 embert kivégeztek Kínában, akik hibáztak ezzel.
2012. febr. 16. 21:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/24 anonim ***** válasza:

Az a méregdrága és finom arckrém, amit magadra kensz, ugyanazoknak a nőknek a vizeletét tartalmazzza.Csak te szívod fel, nme a harcsa. Hormont - mégis - miből.

Mióta a magyar uniós disznó nem ehet moslékot - mert az veszéjes hulladék - azóta csak tápot ehet szegény. lehet, hoyg társai hullájából.MÉg a csirkék is kannibálok. Szerinted a dögöt a tápüzemben előtt ekibeleznék?


Pont ez aszép a világban, hogy semmi sem szemét, ami természetes, mindne visszaforog. A foszforsav nélkül meg kihullana a fogad. A Cólában is foszforsav van, a sonkában meg salétrom. Fini!

2012. febr. 16. 21:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/24 anonim ***** válasza:
Én, és a macskám is szívesen fogyasztjuk.
2012. febr. 16. 22:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/24 anonim ***** válasza:

Minden hónapban előkerül valami...

Nyáron senki nem mert uborkát enni, mert senki nem lehetett biztos abban hogy honnan származik, fertőzött-e az amit meg venne.

Most itt a panga terítéken..

Ne is vegyetek halat, max élő ponyot vagy bármit ami nem fehér húsú, ugyanis simán becsomagolják a pangát bármi más tengeri halnak


Én azoknak a táborát erősítem, akik szerint eddig is jó ízűen megettük, ezek után is megfogjuk.

Nem különb a sertés, marha csirke sem...

2012. febr. 17. 01:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/24 anonim ***** válasza:

Nagyon szeretjük a pangasiust.

Most is ott "evickél" a fagyasztóban, arra várva, hogy ebédre egy kis párolt zöldséggel megegyük.

Volt egy műsör a tv-ben róla, ahol nem net mögé bújt anonim bloggerek, hanem egy élélmiszermérnök (talán a SZIE-ről) állította, hogy az általa vizsgált pangasius nem káros.

2012. febr. 17. 10:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/24 anonim válasza:

hát-én nemrégiben a teknősbékáimnak vettem egy csomaggal.Mivel olcsó.Egyszeri alkalommal tudtam csak adni nekik ,mivel olyan olajos volt felolvasztás után,hogy alig akarták megenni, a felét ott is hagyták.A víz tiszta halolaj lett, a tekikről nem beszélve.Még most is sikálom róluk.

Ma megsütöttük a többit,megkóstoltam,de egyáltalán nem ízlett sőt kicsit meg is undorodtam.Aztán rákerestem a gugliban kiváncsiságból,és amiket olvastam.Még jobban megfájdult a gyomrom...

2012. febr. 17. 17:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/24 anonim ***** válasza:

OFF:

"Ahogy az se érdekel,hogy a párizsi milyen sok szemétből készült,és mire párizsi néven a boltokba kerül addig az ember bele kifordul.Ettől függetlenül szeretem azt a szar felvágottat,és megeszem"


Csak a pontosság kedvéért:

a párizsi nem felvágott, hanem vörösárú, és még mindig kevesebb szemét van benne, mint a felvágottakban.


ON:

pangasiussal semmi bajom, nem rosszabb, mint a többi átlaghal. Úgy látszik sérti a régi haltermelő országokat, hogy hirtelen konkurencia lett, és valahogy le kell járatni.

2012. febr. 17. 17:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/24 anonim ***** válasza:
Én is olvastam már erről,de nem ez miatt nem eszem meg a pangasiust.Undorodom tőle, ezért.Semmi jó ,,hal íze,, sincs.Ha hal akkor pisztráng,ponty,vagy hekk.
2012. febr. 18. 07:12
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!