Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Ezek után Ti szívesen fogyaszt...

Ezek után Ti szívesen fogyasztatok Pangasius halat?

Figyelt kérdés

Pangasius-vagy cápaharcsa-nem eszi, aki magát valamire

tartja

Ma találtam egy jó kis videót, a német Christian Jentzsch és Michael Höft késztette

A pangasius hazugság (Die Pangasius-Lüge) címen. Pár éve itthon is kapható a

pangasius vagy más néven cápaharcsa, melyet bármelyik áruházlánc mirelit pultjából

megvásárolhatunk. Emlékszem, eleinte elég drága volt, de ma már ugyanannyiba kerül

vagy még olcsóbb is, mint a heck-, hering- vagy tőkehalfilé. Emiatt sokan emellett a hal

mellett döntenek, pedig ha tudnák, milyen utat jár be, mire a boltba kerül....

A WWF 2007-ben több nyugat-európai országban bojkottra szólította fel a halkedvelő

lakosságot, hogy inkább más fajtát vásároljanak.

Hogy miért?

A hal eredetileg ázsiai folyókban él, jó méretesre képes megnőni: 130 cm és 40 kilós a

felnőtt egyedek mérete. Amit a boltban találunk, azok viszont főként vietnámi haltelepeken

tenyésztett halak, amiket olyan körülmények között nevelnek, hogy az állatot és a környezetet

nem kíméli. Négyzetméterenként kb. nyolcvan darab másfél kilós példánnyal kell számolni, s

a halak étvágya elég nagy, így ez az a a pont, ahol a tenyésztők kreativitásukat kiélik.

Minden ehetőt a vízbe dobálnak, legyen az hallisztből készült táp, szója vagy más szerves

hulladék, ami alatt akár az állati és emberi ürüléket is lehet érteni. A német feelgreen.de

cikkében egy WWF szakértő is megerősíti a világhálón olvasható elrettentő információkat,

mint például azt, hogy a halak tenyésztésének körülményei nem érzékeny gyomrú

embereknek való: a medencék telis-tele halakkal, akik saját ürülékükben és hulladékok között

tömörülnek, s a terjengő szagok elviselhetetlenek. A tenyésztők célja, hogy minél több és

méretesebb hal hagyja el a telepet, és kerüljenek szerte a világban a boltokba. A halakat

emiatt antibiotikummal és hormonokkal is etetik, így a rossz körülményeket nagyobb eséllyel

élik túl.

További aggasztó tény, hogy a halak filézése és csomagolása során az egészségügyi és

higiéniai szabályokat nem tartják be kellőképpen. Laboratóriumi vizsgálat során 14 mintából

ötben találtak lisztéria baktériumot, mely gyomor- és bélproblémák forrása, sőt akár halált

is okozhat. Ez a baktérium volt azokban a sárgadinnyékben is, melyek legutóbb az USA-

ban több mint húsz ember halálát okozták. A halfiléket ezen felül foszfáttal és általában

citromsavval kezelik. A foszfát célja, hogy a hal tömegét felfújja (20 százalékkal növeli),

ami nemcsak, hogy megtéveszti a vásárlókat, de a vesékre is káros nagy mennyiség

elfogyasztásakor.

A Mekong-deltája telis-tele a pangasius tenyésztők medencéivel, mesterséges tavaival,

melyek tartalma mind a folyóba ömlik. Haltetemek, táp és ürülék, gyógyszerek kerülnek az

érzékeny ökoszisztémába. A Mekong több millió embert lát el ivóvízzel, így fokozottan óvni

kellene ezt a területet. Ezen a vidéken 0,2 százalékban működnek olyan biofarmok, melyek a

fenntarthatóság jegyében tenyésztik a halakat.

Arzén, nehézfém, a poliklórozott bifenilek (PCB-k), DDT és metabolitjai (DDTs),

fémszennyeződések, klórvegyületek (CHLs), hexaklór-ciklohexán izomerek (HCHs), és

hexaklórbenzol (HCB))ömlik a Mekong folyóba minden korlátozás nélkül. A Mekong

folyó az egyik legszennyezettebb folyó a bolygón, és ezért az itt tenyésztett pangasius

szennyezettsége nem kérdés.

Francia források szerint a laboratóriumi mérések eredményeit nem veszik figyelembe a piaci

szereplők, a szupermarketek ugyanúgy eladják, pedig már a lakosság is tud a Pangasius

szennyezettségéről. A Pangas tenyésztése környezetvédelmi szempontból nem nevezhető

fenntarthatónak még annak ellenére sem, hogy végletesen olcsón: hulladékhasznosítással

tenyésztik. A Pangasiust import perui táppal etetik, valamint Kínából származó női

hormonokkal kezelik.

Nincs semmi természetes a Pangasiusban! Döglött halak maradványaival, dél-amerikai

szárított csontliszt, manióka, és szójahulladékkal etetik. Ez a Pangasius hal természetes

táplálékától teljességgel eltérő. A takarmányozáson túl teljesen természetellenes a Pangasius

halak hormonkezelése is. A pangasius fénysebességgel növekszik a Mekong folyó tenyész-

telepein: 4-szer gyorsabb, mint a természetben!!!

Pangasius halakat női vizeletből dehidratált hormonokkal oltják! Felfedezték, hogy ha a

Pangasius nőivarú egyedeit terhes nők vizeletéből elkülönített hormonokkal kezelik, akkor

a Pangasius növekedése és ivarérése felgyorsul! Több ikrát rak (egy Panga kb. 500.000 ikrát

egyszerre.) Lényegében tehát kínai gyógyszeripari vállalatoktól vásárolt hormonokkal kezelik

őket...

Figyelem: a Pangasius más élelmiszerek adalékanyagaként is hódító útra indult! Halpaszták,

préselt halrudacskák rák ízesítéssel és valószínűleg néhány állateledelben szintén

felhasználják már...

2012. febr. 16. 18:53
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:

Kösz az infót.

:D Valami hasonló okokat sejtve maradtam még távol eddig pl. a kínai kajáktól és éttermektől is.

Most megint megerősítést nyertem, hogy inkább maradok a jó magyar házi-kosztnál, amit magam készítek.

2012. febr. 16. 18:59
 2/24 anonim ***** válasza:
53%
Én rendszeresen készítek Pangasius halból készült ételeket. Pedig a cikk írója szerint érzékeny gyomrúaknak nem ajánlott. Nos én annak tartom magam, de eddig semmi bajom nem lett ettől a fajta haltól...
2012. febr. 16. 19:34
 3/24 anonim ***** válasza:
76%

Én szeretem a pangasiust, olcsó, és sokféleképpen felhasználható.

Ja, és amíg nekem nem lesz bajom tőle, addig egészen hidegen hagy, hogy a különböző gazdasági érdekek miatt terjesztett rémhírek mit mondanak.

2012. febr. 16. 19:47
 4/24 anonim ***** válasza:
62%
Én erről a halról még nem is hallottam, mi általában lazacot vagy makrélát eszünk. De ha ennyire rossz akkor egyáltalán hogy kerül a boltokba? A szemetet nem szűrik ki? (Most nem a kóla, csipsz meg hasonló szemetekre gondolok, hanem ha valami tényleg káros.)
2012. febr. 16. 19:57
 5/24 anonim ***** válasza:
Egyszer futottam bele a pangasiusba véletlenül, de megfogadtam, hogy soha többet. Számomra egyszerűen ehetetlen, szinte gondoltam, hogy valami ilyen közegből származik.
2012. febr. 16. 20:05
 6/24 anonim ***** válasza:
66%

Nem akarok általánosítani de az ázsiai népek pláne a kínaiak, vietnamiak irtó koszos népség, a hatalmas korrupcióról ne is beszéljünk, ami az élelmiszer és gyógyszeripart is érinti. Egy kínai étterem-legalábbis ha a tulaj/vezetőség is abcúg kínai-csak egyszer van kifestve kitakarítva: Amikor átadják és beköltöznek. Persze más országokban ahol jobban ellenőrzik őket már talán próbálnak alkalmazkodni de a bőrükből nem bújnak ki. Vendéglátós ismerőseim közül egy se jár kínaiba és semmilyen ázsiai kajáldákba. Volt olyan hely ahol egy kicsit több hús volt raktáron na azokat szépen lerakták a földre egy mocskos kartonpapírra egymás hegyére-hátára és ott lépkedtek felette.

Én alapból távol tartom magam minden ehetőtől, ami abból a régióból jön. Elég ha azt nézzük, hogy pár éve mekkora botrány volt kínában a szennyezett tejportól, amitől sok kisbaba meghalt, megbetegedett.

2012. febr. 16. 20:09
 7/24 anonim ***** válasza:
46%
Én szeretem a Pangasiust és nem érdekel ki mit mond róla, ízlik és kész. Most ha minden ilyen marhaságra odafigyelnék, akkor nem ennék semmit.
2012. febr. 16. 20:12
 8/24 anonim ***** válasza:
95%
Sültkrumpli+pangasius az egyik legjobb kaja. Amúgy biztos, hogy káros az emberi egészségre, dehát ma már minden az, amit kapunk az áruházba. Egyedül amit te állítasz elő, arról tudod, hogy miből készül és hogy nem káros az egészségre.
2012. febr. 16. 20:17
 9/24 anonim ***** válasza:
50%

Szerintem nagyon finom hal, én kimondottan szeretem!! De ezek után többet fogok fogyasztani, hoyg ezzel támogassam szegény kizsákmányolt népeket.

Hajrá? Cápacsuka!!!!!

Éljen ez a finom, fehé rhúsú hal!

Különben kedves kérdező, te ugyanazt a pisit iszod naponta, de még mindig egészségesebb, mint a klór!!

Melyik húsállat nincs is hormonokkal és antibiotikumokkal kezelve? A saját nejed is ezekkel van kezelve!

2012. febr. 16. 20:37
 10/24 anonim ***** válasza:
54%

Én nem ismerem ezt a halat,de a hír nem tántorítana el,hogy megkóstoljam.

Ahogy az se érdekel,hogy a párizsi milyen sok szemétből készült,és mire párizsi néven a boltokba kerül addig az ember bele kifordul.Ettől függetlenül szeretem azt a szar felvágottat,és megeszem.Ahogy azt sem érdekel hogy milyen rémhíreket mondanak a coláról,én imádom,és iszom.45 évesen egészséges vagyok még ma is,így én azt eszem ami ízlik,és szeretek..A hírek meg....Ha minden hírnek hinni lehetne akkor már régen éhen és szomjan halhatnánk..

2012. febr. 16. 20:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!