Ezek után Ti szívesen fogyasztatok Pangasius halat?
Pangasius-vagy cápaharcsa-nem eszi, aki magát valamire
tartja
Ma találtam egy jó kis videót, a német Christian Jentzsch és Michael Höft késztette
A pangasius hazugság (Die Pangasius-Lüge) címen. Pár éve itthon is kapható a
pangasius vagy más néven cápaharcsa, melyet bármelyik áruházlánc mirelit pultjából
megvásárolhatunk. Emlékszem, eleinte elég drága volt, de ma már ugyanannyiba kerül
vagy még olcsóbb is, mint a heck-, hering- vagy tőkehalfilé. Emiatt sokan emellett a hal
mellett döntenek, pedig ha tudnák, milyen utat jár be, mire a boltba kerül....
A WWF 2007-ben több nyugat-európai országban bojkottra szólította fel a halkedvelő
lakosságot, hogy inkább más fajtát vásároljanak.
Hogy miért?
A hal eredetileg ázsiai folyókban él, jó méretesre képes megnőni: 130 cm és 40 kilós a
felnőtt egyedek mérete. Amit a boltban találunk, azok viszont főként vietnámi haltelepeken
tenyésztett halak, amiket olyan körülmények között nevelnek, hogy az állatot és a környezetet
nem kíméli. Négyzetméterenként kb. nyolcvan darab másfél kilós példánnyal kell számolni, s
a halak étvágya elég nagy, így ez az a a pont, ahol a tenyésztők kreativitásukat kiélik.
Minden ehetőt a vízbe dobálnak, legyen az hallisztből készült táp, szója vagy más szerves
hulladék, ami alatt akár az állati és emberi ürüléket is lehet érteni. A német feelgreen.de
cikkében egy WWF szakértő is megerősíti a világhálón olvasható elrettentő információkat,
mint például azt, hogy a halak tenyésztésének körülményei nem érzékeny gyomrú
embereknek való: a medencék telis-tele halakkal, akik saját ürülékükben és hulladékok között
tömörülnek, s a terjengő szagok elviselhetetlenek. A tenyésztők célja, hogy minél több és
méretesebb hal hagyja el a telepet, és kerüljenek szerte a világban a boltokba. A halakat
emiatt antibiotikummal és hormonokkal is etetik, így a rossz körülményeket nagyobb eséllyel
élik túl.
További aggasztó tény, hogy a halak filézése és csomagolása során az egészségügyi és
higiéniai szabályokat nem tartják be kellőképpen. Laboratóriumi vizsgálat során 14 mintából
ötben találtak lisztéria baktériumot, mely gyomor- és bélproblémák forrása, sőt akár halált
is okozhat. Ez a baktérium volt azokban a sárgadinnyékben is, melyek legutóbb az USA-
ban több mint húsz ember halálát okozták. A halfiléket ezen felül foszfáttal és általában
citromsavval kezelik. A foszfát célja, hogy a hal tömegét felfújja (20 százalékkal növeli),
ami nemcsak, hogy megtéveszti a vásárlókat, de a vesékre is káros nagy mennyiség
elfogyasztásakor.
A Mekong-deltája telis-tele a pangasius tenyésztők medencéivel, mesterséges tavaival,
melyek tartalma mind a folyóba ömlik. Haltetemek, táp és ürülék, gyógyszerek kerülnek az
érzékeny ökoszisztémába. A Mekong több millió embert lát el ivóvízzel, így fokozottan óvni
kellene ezt a területet. Ezen a vidéken 0,2 százalékban működnek olyan biofarmok, melyek a
fenntarthatóság jegyében tenyésztik a halakat.
Arzén, nehézfém, a poliklórozott bifenilek (PCB-k), DDT és metabolitjai (DDTs),
fémszennyeződések, klórvegyületek (CHLs), hexaklór-ciklohexán izomerek (HCHs), és
hexaklórbenzol (HCB))ömlik a Mekong folyóba minden korlátozás nélkül. A Mekong
folyó az egyik legszennyezettebb folyó a bolygón, és ezért az itt tenyésztett pangasius
szennyezettsége nem kérdés.
Francia források szerint a laboratóriumi mérések eredményeit nem veszik figyelembe a piaci
szereplők, a szupermarketek ugyanúgy eladják, pedig már a lakosság is tud a Pangasius
szennyezettségéről. A Pangas tenyésztése környezetvédelmi szempontból nem nevezhető
fenntarthatónak még annak ellenére sem, hogy végletesen olcsón: hulladékhasznosítással
tenyésztik. A Pangasiust import perui táppal etetik, valamint Kínából származó női
hormonokkal kezelik.
Nincs semmi természetes a Pangasiusban! Döglött halak maradványaival, dél-amerikai
szárított csontliszt, manióka, és szójahulladékkal etetik. Ez a Pangasius hal természetes
táplálékától teljességgel eltérő. A takarmányozáson túl teljesen természetellenes a Pangasius
halak hormonkezelése is. A pangasius fénysebességgel növekszik a Mekong folyó tenyész-
telepein: 4-szer gyorsabb, mint a természetben!!!
Pangasius halakat női vizeletből dehidratált hormonokkal oltják! Felfedezték, hogy ha a
Pangasius nőivarú egyedeit terhes nők vizeletéből elkülönített hormonokkal kezelik, akkor
a Pangasius növekedése és ivarérése felgyorsul! Több ikrát rak (egy Panga kb. 500.000 ikrát
egyszerre.) Lényegében tehát kínai gyógyszeripari vállalatoktól vásárolt hormonokkal kezelik
őket...
Figyelem: a Pangasius más élelmiszerek adalékanyagaként is hódító útra indult! Halpaszták,
préselt halrudacskák rák ízesítéssel és valószínűleg néhány állateledelben szintén
felhasználják már...
Kösz az infót.
:D Valami hasonló okokat sejtve maradtam még távol eddig pl. a kínai kajáktól és éttermektől is.
Most megint megerősítést nyertem, hogy inkább maradok a jó magyar házi-kosztnál, amit magam készítek.
Én szeretem a pangasiust, olcsó, és sokféleképpen felhasználható.
Ja, és amíg nekem nem lesz bajom tőle, addig egészen hidegen hagy, hogy a különböző gazdasági érdekek miatt terjesztett rémhírek mit mondanak.
Nem akarok általánosítani de az ázsiai népek pláne a kínaiak, vietnamiak irtó koszos népség, a hatalmas korrupcióról ne is beszéljünk, ami az élelmiszer és gyógyszeripart is érinti. Egy kínai étterem-legalábbis ha a tulaj/vezetőség is abcúg kínai-csak egyszer van kifestve kitakarítva: Amikor átadják és beköltöznek. Persze más országokban ahol jobban ellenőrzik őket már talán próbálnak alkalmazkodni de a bőrükből nem bújnak ki. Vendéglátós ismerőseim közül egy se jár kínaiba és semmilyen ázsiai kajáldákba. Volt olyan hely ahol egy kicsit több hús volt raktáron na azokat szépen lerakták a földre egy mocskos kartonpapírra egymás hegyére-hátára és ott lépkedtek felette.
Én alapból távol tartom magam minden ehetőtől, ami abból a régióból jön. Elég ha azt nézzük, hogy pár éve mekkora botrány volt kínában a szennyezett tejportól, amitől sok kisbaba meghalt, megbetegedett.
Szerintem nagyon finom hal, én kimondottan szeretem!! De ezek után többet fogok fogyasztani, hoyg ezzel támogassam szegény kizsákmányolt népeket.
Hajrá? Cápacsuka!!!!!
Éljen ez a finom, fehé rhúsú hal!
Különben kedves kérdező, te ugyanazt a pisit iszod naponta, de még mindig egészségesebb, mint a klór!!
Melyik húsállat nincs is hormonokkal és antibiotikumokkal kezelve? A saját nejed is ezekkel van kezelve!
Én nem ismerem ezt a halat,de a hír nem tántorítana el,hogy megkóstoljam.
Ahogy az se érdekel,hogy a párizsi milyen sok szemétből készült,és mire párizsi néven a boltokba kerül addig az ember bele kifordul.Ettől függetlenül szeretem azt a szar felvágottat,és megeszem.Ahogy azt sem érdekel hogy milyen rémhíreket mondanak a coláról,én imádom,és iszom.45 évesen egészséges vagyok még ma is,így én azt eszem ami ízlik,és szeretek..A hírek meg....Ha minden hírnek hinni lehetne akkor már régen éhen és szomjan halhatnánk..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!